Trogodišnji konj Temooz uzgojen na ergeli Surčin, gdje i trenira, s džokejom Đorđem Perovićem pobjednik je 5. memorijala dr. Franjo Tuđman.

Temooz je pregalopirao ciljnu crtu staze duge 2.000 metara za konjsku dužinu prije grla Classic Spirit s jahačem Nino Murru, a još za dužinu konjskog vrata kasnio je favorizirani Dr Gile iz Ergele Surčin s jahačem Sašom Glogovcem. Mada su na glavnu galopsku utrku sezone iz ergele u Surčinu stigla čak dva grla na hipodromu u Sinju u subotu poslijepodne nije se pojavio kontroverzni srpski poduzetnik Ljubiša Buha zvani Čume, mada su neki to najavljivali kao posve sigurno.

Temooz je nastupio pod hrvatskom zastavom i svom vlasniku Ivi Serdaru iz Okučana donio je pobjednički pokal i novčanu nagradu od 20.000 kuna. Zanimljivo je da je u startnoj listi kao džokej Temooza bio najavljen Saša Glogovac, a Dr. Gila Đorđe Perović, daleko bolji jahač.

Zašto su se zamijenili i po čijem nalogu javnost je ostala uskraćena saznati. Spekulira se da je tako odlučio Duško Pajić, trener obaju grla, nezadovoljan što se nije pojavio gazda Čume. Temooz je bio bolji od dr. Gila upravo za razliku u kvaliteti jahača.

Iako Classic Spirit Dušana Jelinčića iz Glavica nisu smatrali favoritom ne bi bilo nepravedno da je stiglo i prvo jer je imalo odličan finiš. U ovoj trci nastupilo je ukupno 7 grla. Pokal Tuđmanova memorijala džokeju Peroviću uručio je Luka Brčić, dožupan splitsko-dalmatinski.

Izvanredno dinamična bila je "Utrka u čast gradu heroju, Vukovaru" na 1.600 metara. Između 5 grla pobjedio je Mister Bond vlasnika Josipa Masle iz Brnaza kojega je jahao Jan Havlik. Mister Bond je u finišu za dužinu konjske glave dobio Jaaneman tvrtke Eko Terra iz Varaždina s jahačem Aleksandrom Šašićem. Treće mjesto osvojila je Antarka galopskog kluba Mustang iz Glavica s jahačem Tikom Vujkovićem.

U "Utrci hrvatskih branitelja" na 1.400 metara između 8 grla prvo mjesto osvojila je Rivollina iz Bihaća koju je također jahao Đorđe Perović. Drugi je Nazim galopskog kluba Vreba iz Hrvaca s jahačem Aleksandrom Šašićem i treći Wow Factor Zvonka Jukića s jahačem Tikom Vujkovićem.

Glavnu galopsku priredbu sezone pokvarilo je samo nevrijeme, ali se usprkos kiši koja je stalno padala okupilo preko tisuću gledatelja. Organizatoru konjičkom klubu Mustang i njegovu predsjedniku Bošku Jenjiću sve čestitke.

U Sinj je doveo najbrže galopere iz Hrvatske, BiH, Mađarske i Srbije, vrsne džokeje iz Slovačke, Italije, Srbije, Rusije, Izraela i Bugarske, a suci su bili iz Slovenije.
Toni Paštar
IZVOR: SLOBODNA DALMACIJA

26.09.10