Nedjelja, 14.12.2008.

Dugoročni dalmatinski projekti za sve naraštaje


FOTO: www.sinj.com.hr


Najveći gospodarski potencijal Dalmatinske zagore leži u ruralnom odnosno eko-etno turizmu, kaže pročelnik za turizam Splitsko-dalmatinske županije Joško Stella
Najveći gospodarski potencijal Dalmatinske zagore leži u ruralnom odnosno eko-etno turizmu kroz koji se plasira domaći proizvod, suveniri, predmeti kućne radinosti. A riječ je o neslućenim potencijalima Zagore kojih nismo svjesni. Mnoge stvari i ne vidimo sve dok ne dođu strani turisti i dok se ne počnu zanimati za nešto što se nama čini kao posve obična stvar. Tu svu ljepotu i kulturnu baštinu, na žalost, ne vidimo jer tu živimo svaki dan. Eto, to je naš dugoročni projekt koji će trajati za sve domaće naraštaje«, naglašava pročelnik za turizam Splitsko-dalmatinske županije Joško Stella, potvrđujući tako jedan od udarnih pravaca razvitka Splitsko-dalmatinske županije.
Nedavno je pokrenut i Program obnove tvrđava na Cetini. Upravo je završen posao i na obilježavanju svih utvrda uz rijeku od njena izvora do ušća (105 kilometara) interpretativnim pločama veličine 1,5 puta 1,2 centimetra. To nam je potvrdio pročelnik za turizam Splitsko-dalmatinske županije Joško Stella podsjetivši kako se svake godine uspješno provode i projekti »Dani otvorenih vrata Dalmatinske zagore« i »Etno-eko Hrvatska« te da je u punoj funkciji i kulturno-povijesni vodič tog područja.
Stella ističe i projekt o osmišljavanju eko-etno sela koji je počeo potkraj 2004., ali kojeg je 2005. godine utemeljila i Skupština Splitsko-dalmatinske županije. županija je lani odobrila prva sredstva iz proračuna za obnovu Velikog Godinja na području Vrgorca, ekonaselje u Zabiokovlju, u sastavu Parka prirode »Biokovo«. Spominje i eko-etno sela koja su najdalje otišla u razradi svojih programa vezanih za izradu autohtonih suvenira, uređenje i prilagodbe, poput Murvice i Dola na otoku Braču, Gornjeg Humca kod Jelse, Velikog i Malog Grablja na otoku Hvaru, Gornje Podstrane, Kokorića kod Vrgorca, Pode u Gornjem Prološcu.
»Najveći je problem što se kućanstva u Zagori nikad nisu bavila turizmom. Zato je jedna od prvih naših zadaća edukacija ljudi koji se žele baviti seoskim turizmom. Dosad smo održali šest seminara koje je prošlo 100 polaznika. No, ako akciju ne pojačamo u sljedećih pet godina moglo bi se dogoditi da nam stranci pokupuju nekretnine te da se bave svim i svačim, iskorištavajući naše resurse. To je doduše sve korektno jer je naše tržište slobodno, ali zašto istodobno ne omogućiti i domaćem stanovništvu da uživa blagodati svojih djedova«, kaže Stella.
Navodi da u Zabiokovlju, naročito u općinama Zagvozd, šestanovac, Zadvarje, Proložac i gradu Vrgorcu, ima više sela pogodnih za prenamjenu u eko-etno naselja, a sva će dobiti na vrijednosti kad se sagradi tunel Sv. Ilije kroz Biokovo.
»Svima zainteresiranima nudimo informacije o mogućnostima novčanih potpora, ne samo naših nego i resornih ministarstava. Redovito objavljujemo i javne natječaje za kredite u vezi poticanja seoskog i kulturnog turizma, obnove starih kamenih kuća i okućnica, uređenja eko-etno naselja i prilaznih puteva. županija također daje bespovratnu potporu, a veće šanse za novčane potpore imaju oni koji su već u programu eko-etno sela. No, najveći je problem u tome što vlasnici zemljišta i kuća nemaju riješene imovinsko-pravne odnose, pa im nekretnine nisu uknjižene. Zato naši ljudi, zasad, ne mogu podizati kredite i razvijati turizam«, upozorava Stella.

Zagora - posebno turističko područje
Joško Stella podsjeća da je Splitsko-dalmatinska županija u ožujku prošle godine prihvatila glavni plan razvoja turizma te da je tada prvi put Zagoru izdvojila kao posebno turističko područje. Tvrdi da je time zabilježeno novo razdoblje u razvitku Dalmatinske zagore, napominjući da se plan razvoja turizma na tom prostoru sasvim dobro razvija već dvije godine te da je pri samome kraju i izrada strategije razvoja kulturnog turizma Splitsko-dalmatinske županije. Radi se i na novom projektu upravljanja plažama, a uskoro će se pojaviti novi logo i novi slogan. To su samo projekti koji će biti završeni do kraja ove godine. Iduće godine kreću konkretniji projekti koji će se temeljiti na Studiji kulturnog i ruralnog turizma.

Obnova rimskih i Napoleonovih cesta
Stella nam je dao ekskluzivnu informaciju o tome da Splitsko-dalmatinska županija upravo kreće u još jedan novi projekt. Riječ je o obnovi rimskih i Napoleonovih cesta u Zabiokovlju i Podbiokovolju, pa i znatno šire. Sve radi učinkovitijeg povezivanja tih prostora te animiranja i razvijanja avanturističkog turizma u Zagori.
Nedjeljko Musulin
IZVOR: www.vjesnik.hr