Četvrtak, 14.12.2006.

AKCIJA DARIVANJA KRVI U HRVACAMA

Gradsko društvo Crvenog križa Sinj i klub dragovoljnih darivatelja krvi iz Hrvaca organiziraju akciju dobrovoljnog darivanja krvi u Hrvacama, koja će se održati sutra u restoranu Vreba od 9,00 do 13,00 sati. Pozivaju se svi darivatelje krvi i oni koji bi to željeli postati da dođu u što većem broju.
To će biti posljednja ovogodišnja akcija darivanja krvi u organizaciji Sinjskog Crvenog križa i klubova dragovoljnih davatelja krvi s područja Cetinskog kraja.
U 20 održanih akcija prikupljano je 700 doza i već je premašen ovogodišnji plan. Najuspješnija ovogodišnja akcija je bila prva, održana u siječnju ove godine u Sinju. Na njoj je prikupljena 71 doza krvi.
S obzirom da se povećava broj dragovoljnih darivatelja i da krv daje sve više mlađih osoba, Gradsko društvo Crvenog križa Sinj u idućoj godini planira organizirati 22 akcije darivanja krvi i na njima prikupiti 800 doza.

HUMANITARNA AKCIJA

Od prodaje na Božićnom humanitarnom sajmu prikupljeno je više od 15 tisuća kuna. Građane podsjećamo da još uvijek mogu donositi predmete za prodaju kako bi se prikupilo što više novčanih sredstava za humanitarno djelovanje Caritasa Gospe Sinjske. Sajam će trajati do 17. prosinca, a otvoren je od 9,00 do 19,00 sati. Akcija se može podržati i uplatom na žiro račun otvoren u Splitskoj banci s naznakom «za humanitarni sajam».
Dodajmo ovome kako je sinjski Caritas dobio vrijednu donaciju higijenskih i ostalih potrepština iz Zagreba, a jedan naš sugrađanin će donirati ogrjev.

PREDSTAVLJANJE KNJIGE JOSIPA JOVIćA

U organizaciji sinjskog ogranka Matice Hrvatske danas će se predstaviti knjiga autora Josipa Jovića «Lijepa naša kolonijo». Knjigu će predstaviti akademski slikar Josip Botteri Dini, Mladen Vuković te autor Josip Jović. Predstavljanje će se održati u hotelu Alkar s početkom u 19,00 sati.

"BOžIćNA UTRKA"

Danas se održava 9. Božićna utrka naziva «Sinj - grad zdrave mladeži», koju organiziraju Udruga za prevenciju i pomoć u rješavanju problema ovisnosti «Novi put» Sinj, Zajednica športskih udruga Grada Sinja i Atletski klub Sinj. Prva trka će početi u 14,00 sati.

Viteško alkarsko društvo mijenjat će svoj statut i druge akte društva

SINJ - Viteško alkarsko društvo mijenjat će statut, a doradit će i ostala opća akta društva. Neke odredbe tih akata nisu dovoljno precizne pa se događalo da je njihova primjena bila sporna, a neke, što je još gore, nisu se ni provodile ili su se provodile selektivno.

Teškoće nastaju osobito od 2001. godine. Bilo je zbog toga slučajeva s negativnim konotacijama koje su imale širok odjek u javnosti. Još nije riješen status bivšeg vojvode generala Mirka Norca nakon što je osuđen za ratni zločin. Određivanje puka cetinskog kraja pokroviteljem Alke dvojbeno je prema zakonskim propisima i statutu VAD-a. Eliminacija trojice trofejnih alkara iz alkarske čete zbog njihovih reakcija na uvlačenje politike u Alku također je pravno sumnjiv postupak.

Očekuje se stoga od pravnih stručnjaka koje su izabrali predstvanici VAD-a i grada u Komisiju za promjene statuta i drugih akta da predlože rješenja upravi, odnosno Skupštini.

Sjednica toga tijela trebala bi se održati uskoro. Najstariji je očuvani primjerak statuta Sinjske alke tiskan 1833. godine, na talijanskom, tada službenom jeziku.

Mijenjan je i dopunjavan nekoliko puta, a posljednji put opsežnije 1992. godine.

Nove promjene prihvatit će se na skupštini VAD-a, koja će se sazvati potkraj zime ili početkom proljeća.
IZVOR: VEčERNJI LIST