Četvrtak, 14.10.2010.

O daljnjoj sudbini i perspektivi Dalmatinke danas su vođeni razgovori i kod čelnika države

O daljnjoj sudbini i perspektivi Dalmatinke danas, 14. listopada, su vođeni razgovori i kod čelnika države. Naime po tom pitanju danas su su gradonačelnik Ivica Glavan i dio radnica razgovarali s predsjednikom RH Ivom Josipovićem. Razgovori su nastavljeni i kod drugih relevantnih osoba i institucija.
Nakon propale namjere da se proda Unitasu iz Zagreba, Dalmatinki Nova u stečaju, otvorila se druga mogućnost da promjeni vlasnika. Naime kao novi kupac pojavila se privatna tvrtka Frigus Lumen iz Obrovca Sinjskog s ponudom od 30 miljuna kuna uz obećanja zapošljavanja bivših radnika i njihove djece. Ponuđač je još tražio pomoć od Grada Sinja za otvaranje prilaza na ulicu Domovinskog rata i dobivanje koncesije na izvor vode u krugu tvornice.
Međutim procjene i odbora vjerovnika i ostalih uključenih u u pitanja tvornice procjenjuju da je realna vrijednost imovine bivšeg proizvođača prediva i konca oko 50.000.000 kuna.

Dan općine Otok i Blagdan sv. Luke

Sutra, 15. listopada, počinje obilježavanje Dana općine Otok i proslava blagdana Svetog Luke. S početkom u 11 sati održat će se svečana sjednica Općinskog vijeća, a u 12 sati otvaranje novoizgrađenih prostorija glazbene škole fra Anđelko Milanović Litre. U prostorijama glazbene škole otvorit će se međunarodna izložba slika i skulptura. Sutra poslijepodne od 16 sati nogometni turnir veterana u organizaciji NK OSK-a, a u 18 sati koncert klape sveti Luka i njihovih gostiju.

U subotu, 16. listopada, od 09 do 13 sati održat će se akcija darivanja krvi u organizaciji GD CK SINJ i DDK Otok. Na trgu dr.Franje Tuđmana od 11 sati 2. po redu Žabarijada, a u 18 sati prigodno kulturno umjetnički program KUD –a Kamešnica i njihovih gostiju.

Nedjelja je u znaku sportskih događanja. U 14 sati počinje 15. atletska utrka Sveti Luka Otok, a u 20 sati koncert lokalnih glazbenika.

Za vrijeme održavanja svih kulturnoumjetničkih priredbi na vidnom mjestu bit će prostor gdje će se moći dati prilozi za liječenje teško bolesne djevojčice Sare Samardžić.
Središnje misno slavlje je u ponedjeljak, 18. listopada, na blagdan Svetog Luka u 10,30 sati nakon toga polaganje vijenaca kod središnjeg križa. Trodnevnica Svetom Luki počinje sutra od 17 sati, a pola sata ranije i ispovijed.

Obavijest

Udruga umirovljenika Sinj pozvala je svoje članove na trodnevne tradicionalne susrete umirovljenika Dalmacije koji će se održavati od 5. do 7. studenoga. Zainteresirani se mogu upisati zaključno sa 25. listopada u prostorijama Udruge od 8 do 11 sati.

Obavijest

Iz općine Hrvace upućena je obavijest za stanovnike općine kako su počele predbilježbe za odlazak u Vukovar 17. studenoga na dan sjećanja na vukovarske žrtve. Svi zainteresirani mogu se do 02. studenog. Kontakt osoba općinski vijećnik Stipe Radan broj: 091 170 15 91.

Sport

U susretu 10. kola 3. HNL jug jučer su nogometaši Hrvaca pobijedili su Jadrana iz KS 4-0. Hrvace se nalaze na 5. mjestu s 16 bodova sedam manje od vodećih Raštana.
Sinoć su košarkaši triljske Cetine u prvom kolu košarkaškog kupa Krešimira Ćosića pobjedili u svojoj dvorani ekipu Kaštela 74-72.

OTOK Tri kolektivne i jedna osobna nagrada

Općinsko vijeće Otoka odlučilo je u povodu skorog Dana općine i blagdana mjesnog nebeskog zaštitnika sv. Luke dodijeliti tri kolektivne i jednu osobnu općinsku nagradu. Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća 15. listopada, plakete će dobiti Klub dobrovoljnih davatelja krvi Otok, Područna škola Gala - za 100 godina organiziranog školstva u tom naselju, župa Gala - za 180 godina od utemeljenja, te boksač Stjepan Vugdelija.

Poslije svečanog zasjedanja Općinskog vijeća, Otočani će otvoriti novoizgrađene prostorije Glazbene škole fra Anđelka Milanovića. Istoga dana u novim prostorijama otvorit će se izložba slika i skulptura.

Riječ je o prvoj međunarodnoj likovnoj izložbi na području Otoka, a izlagat će umjetnici iz Njemačke, Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

U povodu Dana općine, Otočani pripremaju niz zabavnih i sportskih priredbi. Glavno vjersko slavlje bit će 18. listopada, na dan blagdana sv. Luke, kada će se se održati tradicionalna procesija i svečana sveta misa.
T. Paštar
IZVOR: SLOBODNA DALMACIJA

Crveni križ provodi akciju "Solidarnost na djelu“.

Crveni križ danas, 14. listopada, provodi akciju „Solidarnost na djelu“. U akciji će se prikupljati odjeća, obuća, hrana, novac i druga materijalna dobra. Za poklonjeni novac bit će uručen novčani bon zahvalnosti s oznakom vrijednosti. Svi sudionici u akciji biti će uočljivo označeni posebnim znakom Crvenog križa. Inače, ovogodišnja akcija provodi se pod geslom „Pomozimo onima kojima je pomoć potrebna“.

Ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je javno prikupljanje ponuda za izgradnju stanice za tehnički pregled vozila u Gradu Sinju

Ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je javno prikupljanje ponuda za izgradnju stanice za tehnički pregled vozila u Gradu Sinju. Pravo sudjelovanja imaju sve pravne i fizičke osobe koje ispunjavaju uvjete. Ponude se dostavljaju na adresu Ministarstvo unutarnjih poslova, Sektor za nabavu Zagreba, osobnom dostavom ili preporučenom poštom, najkasnije do 15. studenog 2010. godine
Kako doznajemo do pročelnice za gospodarstvo Ankice Panze, po prostornom planu Grada Sinja Stanica za tehnički pregled vozila bi se mogla graditi isključivo na području Trnovače, a za gradnju Stanice ima nekoliko zainteresiranih poduzetnika.

“Manje oružja–manje tragedija”,

U tijeku je akcija Ministarstva unutarnjih poslova “Manje oružja–manje tragedija”, kojoj je cilj smanjiti na najmanju moguću mjeru posljedice posjedovanja oružja, koje građani na nenezakonit način imaju u svojim domovima. Građanima koji nezakonito posjeduju oružje pruža se mogućnost da isto bez ikakve sankcije predaju policiji. Svi koji žele predati oružje, mogu se javiti policiji na telefonski broj 92, u  policijsku postaju ili na besplatni broj telefona 0800 8892.

Obavijest

Počela je isplata naknade za ogrjev korisnicima stalne pomoći Centra za socijalnu skrb s područja općine Otok, te subvencije za kupnju školskih udžbenika na koju pravo imaju korisnici dječjeg doplatka.

Obavijest

Udruga umirovljenika Sinj pozvala je svoje članove na trodnevne tradicionalne susrete umirovljenika Dalmacije koji će se održavati od 5. do 7. studenoga. Zainteresirani se mogu upisati zaključno sa 25. listopada u prostorijama Udruge od 8 do 11 sati.

Još samo danas u Muzeju cetinske krajine može se pogledati izložba "Sablje na tlu Hrvatske od VI. do XX. stoljeća“

Još samo danas u Muzeju cetinske krajine može se pogledati izložba „Sablje na tlu Hrvatske od VI. do XX. stoljeća“ iz privatne zbirke Tomislava Aralice kolekcionara i vrsnog poznavatelja povijesnog oružja. Podsjetimo, autor je predstavio 80 sablji iz svoje privatne kolekcije.

Kino danas

U sinjskom kinu danas u 18,30 sati prikazuje se animirani film „Kako je Gru ukrao mjesec“, sinkroniziran na hrvatski jezik, a u 20 sati je "Resident evil, Drugi svijet"-triler.

Stanje na cestama

Zbog bure, na Jadranskoj magistrali (D 8) između Bakra i Novog Vinodolskog, te od Senja do Svete Marije Magdalene zabrana je prometovanja za motocikle, autobuse na kat i vozila s kamp prikolicama (I. skupina), a na dionici Novi Vinodolski-Senj dodatno i za dostavna vozila i vozila s natkrivenim tovarnim prostorom (I. i II. skupina).

Jak vjetar povremeno puše na dionicama autocesta: A 1, od vijadukta Božići do tunela Sveti Rok, te na vijaduktima Bukovo i Hreljin i na autocesti A 6 Rijeka-Zagreb, no autoceste su otvorene za sve skupine vozila.

Kolnici su mjestimice mokri i skliski na cestama u Gorskom kotaru, Lici i Dalmaciji. Upozoravamo vozače da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, te održavaju sigurnosni razmak između vozila.
 

Na autocesti A 1, zbog redovnog održavanja, kroz tunel Sveti Rok vozi se jednom tunelskom cijevi, dvosmjerno, a zabrana je prolaska za izvanredne prijevoze čija širina prelazi 3,40 m.
IZVOR: HAK