Srijeda, 14.08.2019.

Maraton u čast Gospe Sinjske

 
Danas u 19 sati i 30 minuta starta tradicionalni maraton u čast Gospe Sinjske.

Organizatori, Maraton klub Sinj i Marton klub Marjan, očekuju 30 – ak sudionika. Start će biti ispred crkve u Solinu, a cilj na Gradskom stadionu u Sinju. Maratoncima treba nešto više od 3 sata da pretrče stazu do Sinja uz par stajanja radi uzimanja okrepe.

Maratonci se u Sinju očekuju oko 23 sata i 30 minuta.
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Vigilija Gospi Sinjskoj

 
U svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske slavi se Vigilija uoči blagdana Velike Gospe – nebeske zaštitnice Župe i Grada Sinja. Blagdan Velike Gospe u Cetinskoj krajini slavi se i kao Gospa Sinjska, u čast na čudesnu pobjedu Sinjana nad osmanlijskom vojskom 1715. godine.

U 8 sati služi se sveta misa na Gospinu Gradu. U Crkvi Gospe Sinjske mise se služe u 6, 7 8, 9, 10 sati, a u nastavku dana slavit će se u 11,30, 14, 15 i 16 sati. Poslijepodnevnu svetu misu na Trgu Franje Tuđmana u 18 sati predvodit će monsinjor Tomo Vukšić, vojni ordinarij u BiH.

Ispovijed se održava  od 5 sati  i 30 minuta do 12 te od 17 do 20 sati. Sutra, na blagdan Velike Gospe vjernici će se moći ispovjediti od 3 sata ujutro do 22 sata navečer.

U sinjsko svetište predhodnih dana, a posebno u vrijeme devetnice hodočastilo je na desetke tisuća hodočasnika iz svih krajeva Hrvatske, susjedne BiH, te ostalih zemalja. Najveći broj ih se očekuje tijekom današnjeg dana i u noći na četvrtak.
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Alkarić u Vučkovića u brončanom sjaju

 
U zaseoku Vučkovići u Brnazama sve je spremno za njihovo slavlje – 64. Dane dječje Vučkovića alke koji će se održati od 16. do 18. kolovoza.

Za ovu prigodu na dnu sela vraćen je restaurirani spomenik alkariću.

‘Ovaj spomenik našem alkariću bio je izrađen od posebne smjese poliestera. U veljači ove godine smo ga odvezli u Zagreb kako bi ga izlili u bronci i sada smo ga uoči ovih naših alkarskih dana vratili na njegovo mjesto. U ovoj aktivnosti imali smo veliku pomoć od stran MORH-a i ministra obrane Damira Krstičevića, kojemu u ime svih Vučkovića od srca zahvaljujem’, kazao je Josip Vučković Bećo, predsjednik Udruge Vučkovića Dječije Alke.
Opširnije...
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Sinjani ukrasite ulice za vrijeme procesije Gospinom slikom

 
Iz Svetišta Čudotvorne Gospe Sinjske pozvali su Sinjanke i Sinjane da svečano ukrase ulice kojima će se kretati procesija sa slikom Gospe Sinjske.

‘Ponosno istaknimo hrvatske barjake u cijelom Gradu. Neka i staro i mlado mirisavim cvijećem obaspe sliku svoje Gospe’, stoji u objavi na facebook stranici Gospa Sinjska.
IZVOR: WWW.FERATA.HR