Subota, 14.08.2010.

VELIKA GOSPA-GOSPA SINJSKASubota - 14. kolovoza:
VIGILIJA VELIKE GOSPE
Ispovijedanje: 5.00 - 22.00 sata
08.00 sati-sveta misa na Gradu
08.30 sati-početak cjelodnevnog euharistijskog klanjanja na Gradu
18.00 sati-sveta misa na Trgu dr. Franje Tuđmana (dr. fra Špiro Marasović)
22.00 sata-molitveno bdjenje na Gradu (dr. fra Ante Čovo)


Nedjelja, 15. kolovoza
VELIKA GOSPA-GOSPA SINJSKA
Ispovijedanje: 3.00-21.00 sat

Svete mise u Svetištu
04.00 sati-Misa Zornica
05.00 sati-jutarnja misa
06.00 sati-jutarnja misa
07.00 sati-jutarnja misa
07.00 sati-misa na Gospinu Gradu
08.00 sati-jutarnja misa
09.30 sati-procesija i svečana sv. misa na Trgu dr. Franje Tuđmana (mons. Marin Barišić, nadbiskup splitsko-makarski)
16.00 sati-misa na Gospinu Gradu
18.00 sati-večernja misa na Trgu dr. Franje Tuđmana(dr. fra Željko Tolić, provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja - Split)


Ponedjeljak–16. kolovoza
Misa zahvalnica-7.00 sati (na Gradu)

Održana Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada SinjaSinoć je u hotelu Alkar održana svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Sinja, povodom Dana grada koji se slavi sutra.
Na sjednici su zaslužnim pojedincima i organizacijama dodijeljene nagrade Grada. Podsjećamo, dobitnik ovogodišnje nagrade za životno djelo grada Sinja je Ljubomir Bogdan – Moće, osobne nagrade pripale su dr. Danici Ramljak, Anti Buljanu te Slavenu Kardošu. Dobitnik kolektivne nagrade je Udruga „Dječja alka Vučkovića“.

Obavijest

Zbog velikog broja hodočasnika, koji u Sinj stižu i osobnim vozilima, osigurana su dodatna parkirališna mjesta. Iz poduzeća za parking „Kamičak“ najavili su da će parkirališta biti osigurana na nekoliko lokacija: stari stočni Pazar, dvorište franjevačke gimnazije, prostor pored mirovinskog, vojarna Ivaniša Nelipića, Tripalov voćnjak te parkirališta trgovačkih centara. Parking će se naplaćivati u vojarni Ivaniša Nelipića i na prostoru franjevačke gimnazije.

Stanje na cestama

Povodom blagdana Velike Gospe, za teretna vozila najveće dopuštene mase iznad 7,5 tona bit će zabranjen promet na važnijim državnim cestama: do 14 sati, te sutra, na sam blagdan, od 14 do 23 sata. Zabrana nema na autocestama, kao i na Ličkoj magistrali (D1).
IZVOR: HAK

Obavijest

Uoči blagdana Velike Gospe, i ove godine će tisuće hodočasnika dana 14/15. kolovoza 2010.g. tradicionalno hodočastiti Gospi Sinjskoj, gdje se 15. kolovoza 2010.g. održava središnja vjerska svečanost.

Prema prosudbi i dosadašnjim iskustvima, najveći broj hodočasnika očekuje se sa područja Splita i Solina, koji će se kretati ŽC 6253 (stara cesta Solin-Klis), zatim ispod nadvožnjaka Kurtovići cestom kroz industrijsku zonu Podi-Dugopolje do izlaza na D-1 istočno od tunela Orgus na Križicama, te dalje cestom D-1 Dicmo-Brnaze-Sinj, ali i sa područja Imotskog i Omiša, koji će se kretati D-60 (Imotski-Cista Provo-Trilj-Brnaze), ŽC 6148 (Bisko-Trilj), D-62 (Šestanovac-Blato na Cetini) i ŽC 6150 (Blato na Cetini-Nova Sela-Ugljane).

Zbog sigurnosti hodočasnika te sigurnog i neometanog odvijanja prometa upozoravamo hodočasnike za kretanje isključivo gore navedenom trasom te zabranu kretanja autocestom A-1 (Vrpolje-Dugopolje-Šestanovac-Ravča) i cestom D-1 (brza cesta Solin-Klis-Dugopolje-Križice), obvezno kretanje uz lijevi rub kolnika, kretanje u  kolonama odnosno grupama, preporučamo da  odjenu svjetliju odjeću i obuću, ponesu svjetleće baterijske lampe zbog bolje uočljivosti, te da poštuju upute i naredbe prometne policije.

Obavještavamo vozače o zabrani prometovanja ŽC 6253 (stara cesta Solin-Klis) dana 07. 08. 2010.god. i 14. 08. 2010.god. od 20,00 sati do potrebe, osim za vozače koji stanuju uz ŽC 6253, te ih upućujemo na korištenje ceste D-1 (brza cesta Solin-Klis-Dugopolje), i upozoravamo na sporiju i opreznu vožnju, poštivanje uputa i naredbi prometne policije. Također ukazujemo na oprez u vožnji cestama D-60 (Brnaze-Cista Provo-Trilj-Imotski), D-62 (Dugopolje-Bisko-Blato na Cetini), ŽC 6148 (Bisko-Trilj) te na ostalim prometnicama na širem području Sinja.

Vozačima u tranzitu sugerirati korištenje autoceste A-1 (Dugopolje-Vrpolje-Šestanovac-Ravča) i državne ceste D-1 (brza cesta Solin-Klis-Dugopolje), te alternativnih pravaca prema Kninu i Drnišu cestama D-511, D-56 i D-33.

Za sam blagdan Velike Gospe 15. kolovoza 2010.g. upućujemo na potrebu povećanog opreza vozača na svim prometnicama PU splitsko-dalmatinske, naročito na cesti D-1 (Križice-Dicmo-Brnaze-Sinj), D-60 (Brnaze-Cista Provo-Trilj-Imotski), kao i na ostalim cestama na širem području Sinja i Imotskog (posebno Prološca), te sugeriramo vozačima izbjegavanje prometovanja cestom D-1 kroz grad Sinj.
IZVOR: PU SD