Petak, 14.08.2009.

BLAGDAN VELIKE GOSPEVIGILIJA, 14. kolovoza
- 8 sati - sv. misa na Gradu
- 8.30 sati - početak cjelodnevnog euhar. klanjanja na Gradu
- 18 sati - sv. misa na Trgu dr. F. Tuđmana
(predvodi dr. fra Ante Vučković)
- 22 sata - molitveno bdijenje na Gospinu Gradu

SVETKOVINA VELIKE GOSPE, 15. kolovoza
- 4 sata - sv. misa Zornica
- 5 do 8 sati - sv. mise u Svetištu
- 7 sati - sv. misa na Gradu
- 9.30 sati - procesija i svečana sv. misa na Trgu dr. F. Tuđmana
(predvodi mons. Marin Barišić, nadbiskup)
- 16 sati - sv. misa na Gradu
- 18 sati - večernja sv. misa na Trgu dr. F. Tuđmana
(predvodi fra željko Tolić, provincijal)

ISPOVIJEDANJE U SVETIšTU- Od 6.30 do 12 sati i od 17 do 20 sati (devetnica)
- Cjelodnevno ispovijedanje (na Svetkovinu)


MISA ZAHVALNICA NA GOSPINU GRADU, 16. kolovoza u 7 sati.

MISA I POSVETA DJECE GOSPI, 16. kolovoza u 19 sati.

Od početka devetnice do danas Gospi Sinjskoj hodočastilo je oko 60 tisuća vjernika. Procjenjuje se da će sutra, na blagdan Velike Gospe, u Sinju biti više od 100 tisuća vjernika.
U svetištu gospe Sinjske danas se slavi Vigilija. Svetu misu na Trgu dr. Franje Tuđmana u 18,00 sati predvodit će dr. fra Anđelko Vučković koji je predvodio mise devetnice. Molitveno bdijenje na Gradu počinje u 22,00 sata, a završit će svetom misom u 3 sata. Svete mise u Crkvi Gospe Sinjske danas od 15 sati služe se svakih pola sata.
Sutra, 15. kolovoza, je blagdan Velike Gospe, svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo, koji je ujedno i državni blagdan.
U najvećem marjanskom svetištu Južne Hrvatske-u Sinju Velika Gospa štuje se kao Gospa Sinjska, u spomen na čudesnu obranu 15. kolovoza, 1715. godine. Taj dan u Sinju se obilježava i kao Dan Grada.

Prva sveta misa u Crkvi Gospe Sinjske - Zornica počinje u 4 sata, a od 5 do 9 sati mise će se služiti svakih pola sata.
U 9.30 sati počet će procesija s gospinom slikom ulicama Sinja. Sliku će nositi svećenici, alkari i alkarski momci, pripadnici policije i Hrvatske vojske, te puk. Svečanu svetu misu na Trgu dr. Franje Tuđmana, koja će početi u 11,00 sati, predvodit će nadbiskup splitsko - makarski monsinjor Marin Barišić.
Sutra, 15. kolovoza, u 16 sati služit će se sveta misa na Gradu. Večernju svetu misu u 18 sati na Trgu dr. Franje Tuđmana predvodit će provincijal fra željko Tolić.

Zbog velikog broja hodočasnika koji dolaze u Sinj, svi sudionici u prometu pozivaju se da poštuju prometne propise i upute policije. Danas na području grada Sinja policija na ulasku u grad vrši i fizičku regulaciju prometa. Automobilima će biti zabranjen ulaz u centar grada, osim dostavnim vozilima i vozilima s posebnim propusnicama. Iz policije mole građane koji stanuju u ulicima kroz koje će prolaziti procesija, da sutra za vrijeme održavanja procesije uklone svoja vozila kako bi vjernici neometano mogli sudjelovati u slavlju.
Kao hodočasnik u Sinj je stigao i bivši ministar znanosti, obrazovanja i športa prof. dr. Dragan Primorac sa prijateljima, braniteljima, sportašima među kojima su bili Franjo Arapović, Giovanni Rosso, također je Sinj sa Primorcem posjetio i bivši ministar vanjskih poslova Miomir žužul. Prije odlaska u svetište Primorac se sastao sa znanstvenicom dr. Danjom Ramljak ravnateljicom Instituta Ruđer Bošković i predstavnicima braniteljskih Uduga i zadruga sa podrčja Cetinskog kraja.
S obzirom da veliki broj vjernika u Sinj stiže osobnim vozilima, osigurana su besplatna parkirališna mjesta. Vozačima se savjetuje korištenje parkinga uz bivšu vojarnu Ivaniša Nelipića, preko puta benzinske postaje, parkiralište pored vojarne Kula te na prostoru bivšeg stočnog pazara.
Danas, 14. kolovoza, nakon 18,00 sati sinjski Autprijevoz uvest će izvanredne autobusne linije, a do tada autobusi prometuju svaki puni sat prema Splitu. Na relaciji Split-Sinj uvest će se dodatnih 5 linija koje će putnike prevoziti prema potrebi danas do 24 sata.
Autobusi sinjskog Autoprijevoza sutra, 15. kolovoza, će također prometovati prema potrebi.
Dodajmo kako trgovine na području Sinja danas i sutra mogu raditi neograničeno.

"DAN ANTIKE SINJ 2009."

U organizaciji Turističke zajednice Grada Sinja, dana 19. kolovoza 2009. godine, na Trgu dr. Franje Tuđmana u Sinju, s početkom u 20.00 sati održat će se Međunarodna priredba "DAN ANTIKE-SINJ 2009." Program počinje oko 19.30 sati defileom ulicama grada Sinja svih sudionika programa. U programu sudjeluju Gruppo Storico Romano-Rim, Italija (legionari i gladijatori koji će prikazati antičke vojne strategije), Gradsko kazalište mladih-Vitez, Bosna i Hercegovina (perfomans Rat Batona) i kao domaćini Udruga "Gaj Laberije"-Sinj, Hrvatska (koji će odigrati 4. Revijalnu utakmica Dalmati i Rimljani). U slučaju kiše program će se održati u Sportskoj dvorani. Ulaz je besplatan.

SPORT

Pobjednik memorijalnog nogometnog turnira "Luka Erceg i Ivan Kamber" koji je jučer završen u Otoku je Junak. Sinjski drugoligaš pobijedio je u finalu Hrvace nakon boljeg izvođenja kaznenih udaraca 5-4 u regularnom dijelu bilo je 1-1. U susretu za treće mjesto Dugopolje je pobijedilo OSK 2-0. Najbolji Vratar je Ivan Bikić iz OSK-a, strijelac Mate Sučić iz Junaka a najbolji igrač je Krešimir Maretić iz Hrvaca.

OBAVIJEST

Uoči blagdana Velike Gospe i ove se godine dana 14./15. kolovoza 2009. očekuje hodočašće tisuće hodočasnika, osobito mladih, prema gradu Sinju gdje se 15. kolovoza 2009.g. održava središnja vjerska svečanost.

Prema prosudbi i dosadašnjim iskustvima najveći broj hodočasnika očekuje se sa područja Splita i Solina, koji će se kretati žC 6253 (stara cesta Solin-Klis), zatim ispod nadvožnjaka Kurtovići cestom kroz industrijsku zonu Podi do izlaza na D-1 istočno od tunela Orgus na Križicama, te dalje cestom D-1 Dicmo-Brnaze-Sinj, ali i sa područja Imotskog i Omiša, koji će se kretati D-60 (Imotski-Cista Prvo-Trilj-Brnaze), žC 6148 (Bisko-Trilj), D-62 (šestanovac-Blato na Cetini) i žC 6150 (Blato na Cetini-Nova sela-Ugljane).

Slijedom navedenog, a zbog sigurnosti hodočasnika te sigurnog i neometanog odvijanja prometa molimo sve medije da u više navrata obavijeste hodočasnike za kretanje isključivo gore naznačenom trasom te na zabranu kretanja autocestom A-1 (Vrpolje-Dugopolje-šestanovac-Ravča) i cestom D-1 (brza cesta Solin-Klis-Dugopolje-Križice), obvezno kretanje uz lijevi rub kolnika, kretanje u kolonama odnosno grupama, apelirati im da odjenu svjetliju odjeću i obuću, ponesu svjetleće baterijske lampe zbog bolje uočljivosti, te da poštuju upute i naredbe prometne policije.

Vozače obavještavamo o zabrani prometovanja žC 6253 (stara cesta Solin-Klis) dana14. kolovoza 2009.g. od 20,00 sati do potrebe, osim za vozače koji stanuju uz žC 6253, te ih upućujemo na korištenje ceste D-1 (brza cesta Solin-Klis-Dugopolje), upozoravamo sve vozače na opreznu vožnju, poštivanje uputa i naredbi prometne policije. Također ukazujemo na oprez u vožnji cestama D-60 (Brnaze-Cista Provo-Trilj-Imotski), D-62 (Dugopolje-Bisko-Blato na Cetini), žC 6148 (Bisko-Trilj) te na ostalim prometnicama na širem području Sinja.
Vozačima u tranzitu sugeriramo korištenje autoceste A-1 (Dugopolje-Vrpolje-šestanovac-Ravča) i državne ceste D-1 (brza cesta Solin-Klis-Dugopolje), te alternativne pravce prema Kninu i Drnišu cestama D-511, D-56, D-33.

Za sam blagdan Velike Gospe 15. kolovoza, molimo sve medije da ukažu na potrebu povećanog opreza vozača na svim prometnicama PU splitsko-dalmatinske, naročito na cesti D-1 (Križice-Dicmo-Brnaze-Sinj), D-60 (Brnaze-Cista Provo-Trilj-Imotski), kao i na ostalim cestama na širem području Sinja i Imotskog (posebno Prološca), upozoravamo ih da izbjegavaju prometovanje cestom D-1 kroz grad Sinj.
IZVOR: PU SD