Ponedjeljak, 14.06.2010.

Predsjednik Josipović pokrovitelj Alke

Predsjednik Ivo Josipović bit će pokrovitelj ovogodišnje Sinjske alke, koja se održava 8. kolovoza.
O pripremama za Alku predsjednik je razgovarao s izaslanstvom Viteškog alkarskog društva. Nakon sastanka je rekao da je Alka hrvatski brend, koji treba čuvati i po kojem Hrvatska treba biti prepoznatljiva i kad uđe u Europsku uniju.
Predsjednik je opovrgnuo da je pokroviteljstvo nad Alkom uvjetovao izbacivanjem Mirka Norca iz Viteškog alkarskog društva, ističući da je, prema njegovu mišljenju, najvažnije da poštuje statut toga društva i da u Alci ne bude politike.
Izaslanstvo Viteškog alkarskog društva primila je i premijerka Jadranka Kosor. Predsjednik Društva Stipo Jukić obavijestio je premijerku o izgradnji Alkarskih dvora.
Kosor je rekla da Alku treba promatrati i u svjetlu ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Alka je bogatstvo, tradicija i kultura kojom ćemo obogatiti i zajednicu europskih naroda, dodala je premijerka.
Izaslanstvo Viteškog alkarskog društva poduprlo je premijerku u provedbi programa gospodarskog oporavka. Sinjski gradonačelnik Ivica Glavan dodao je da su u Sinju već primijenili neke od tih mjera.
IZVOR: HRT

Predsjednik Josipović primio izaslanstvo Viteškog alkarskog društva

Predsjednik Republike Ivo Josipović  primio je izaslanstvo Viteškog alkarskog društva (VAD) iz Sinja te potvrdio pokroviteljstvo i dolazak na ovogodišnju  Sinjsku alku.  Izrazio je zadovoljstvo informacijom kako pripreme za Alku teku dobro i kako se očekuje velik broj domaćih i inozemnih gostiju.
"Vjerujem da će Alka i ove godine biti velika priredba,  na čast i diku ne samo Sinja već i cijele Hrvatske", rekao je predsjednik, dodavši da je Sinjska alka sinjski i hrvatski brand po kojemu će Hrvatska biti prepoznata u Europskoj uniji kao dio našeg kulturnog identiteta,“ istaknuo je predsjednik Josipović.
"Doći ću u Sinj na Alku kao pokrovitelj i bit će mi čast čestitati  pobjedniku", rekao je predsjednik.
Predsjednik Josipović i čelništvo VAD-a suglasili su se kako je puna depolitizacija Alke iznimno važno za njenu budućnosti i prihvaćanje kao dijela hrvatske kulturne baštine. Čelništvo VAD-a  isključuje svako politiziranje priredbe i učiniti će sve da se Alka afirmira kao važan kulturni događaj.
Na upit novinara o uvjetovanju pokroviteljstva isključenjem generala Norca iz članstva, predsjednik i čelništvo VAD-a suglasno su istakli kako je članstvo pitanje statuta VAD-a što  ne utječe na nepolitični karakter Alke.
Predsjednik VAD-a Stipe Jukić zahvalio je Josipoviću što ih je primio kao njihov pokrovitelj  naglasivši da su s radošću primili vijest da će predsjednik Josipović  8. kolovoza  doći u Sinj na Alku.
IZVOR: URED PREDSJEDNIKA RH

U bišćanskom zaseoku Bulati održano je sveto misno slavlje

U bišćanskom zaseoku Bulati  održano je sveto misno slavlje ophod oko kapelice i blagoslov djece povodom svetkovine sv. Antuna Padovanskog kojeg žitelji ovog živopisnog zaseoka podno Dalmatine štuju od davnina koje je predvodio je don Jozo Varvodić mjesni župnik naglasivši da je sv Ante svetac cijeloga svijeta koji je prihvaćen i u drugim religijama!

Dvije osobe iz Obrovca zarazile su se brucelozom

Dvije osobe iz Obrovca zarazile su se brucelozom i obje su ambulantno liječene. Bolest je potvrđena prije 15–ak dana, a izvor zaraze je stado koza. Zbog pozitivnog nalaza na brucelozu sedam životinja je eutanazirano. Kod ostatka stada provedene su mjere zaštite od obolijevanja

Akcija prikupljanja odjeće i obuće za štićenike Centra Fra Ante Sekelez u Vrlici

Udruga Srma prikuplja odjeću i obuću za štićenike Centra Fra Ante Sekelez u Vrlici. Akcija danas, u srijedu i petak se provodi od 10 do 12 sati, a utorkom i četvrtkom od 18 do 20 sati.

Obavijest

Večeras u 18,00 sati, u prostorijama Crvenog križa, održat će se Izborna Skupština Mreže udruga Grada Sinja.

Obavijest

U srijedu, u 19,30 sati u samostanskoj dvorani “Posljednje večere” održat će se skupština udruge Cjelovit život. Pozivaju se članovi i drugi zainteresirane da nazoče skupštini

Kino danas

U sinjskom kinu u 20,30 sati prikazuje se avanturistički akcijski film “Roobin Hood”, redatelja Ridleya Scotta. Glavu ulogu tumači Russel Crowe.

Obavijest

Paraglajding klub Pegaz Hrvace organizira međunarodno FAI 2 natjecanje u preletima, koje će se održavati od 19. do 22. lipnja na letjelištima Svilaja i Greda. Do sada je prijavljeno 40 natjecatelja. Osim njih nastupit će i nekoliko desetaka rekreativaca.

Stanje na cestama

Do 17. lipnja, svakodnevno od 07:00 do 20:00 zatvorena je dionica ceste D39 Svib-Cista Provo. Obilazak: Cista Provo-Lovreć-Studenci-Aržano.

Brza cesta Solin-Klis bit će zatvorena danas od 13:00 do 13:30 i od 21:00 do 21:30, vozit će se obilazno starom kliškom cestom.
IZVOR: HAK