Petak, 14.05.2010.

4.MEĐUNARODNA AUTO UTRKA NA BRDSKIM STAZAMA “ SKRADIN 201”



TRILJ – Proteklog je vikenda u Skradinu  održana 4. medunarodna utrka na brdskim stazama na kojoj je nastupio po prvi puta i automobilist iz Cetinskog kraja. Naime, radi se o članu SAK-BMW Zagora iz Trilja, Dušanu Roguljiću. Ruguljić je jedini vozac na utrci sa automobilom klubskog imena BMW, koji je trenutno i jedini BMW pripremljen po medunarodnim standardima FIA-e u Hrvatskoj, a nažalost i regiji,z a brdske utrke. Vozeći u klasi H-17 (zapremina od 2000 do 3000 cm kubičnih) kao jedini debitant  je imao težak zadatak odvoziti trening vožnju i natjecanje, a da ostane na stazi , što mu je na kraju i uspjelo. Iako je u klasi zauzeo 5. mjesto. a u generalnom poretku 81. mjesto, njegovo zadovoljstvo je više nego ispunjeno, a dobio je i čestitku od našeg proslavljenog vozača  Nike Pulića. Da je ova skradinska utrka bila zanimljiva pokazuje i  brojka od 118 vozaca, unatoc  recesiji, te zvučnim imenima poput Riccarda Ale,  Nike Pulića, Ozrena Grande, Deana Dimitrijevića, Braća Bradarić, Siniše Krainca i Hadžic Bakira. Par tisuća  gledatelja medu kojima je bilo i turista, su uživali u ovoj odlično organiziranoj utrci.  Treba još kazati da je službeni redosljed najbržih bio sljedeći: 1.Siniša Krainc H-18 (Ford Eskord RS-Cosworth), 2.Robert Bradarić E1-23 (Vauxhall Vectra 2.0 ), 3. Dejan Dimitrijević H-17 (Vw Golf IV V6). Kod žena je najbolja  bila slovenka Sanja Smrdelj A-6(Yugo 65). Sljedeće okupljanje u auto utrkama na brdskim stazama je  22. i 23. svibnja na Malački.

Ministar Fuchs uveličao feštu škole u Otoku



Danas, 14. svibnja, je u našoj OŠ Kamešnica i općini Otok bio značajan događaj. Naime, ministar znanosti, obrazovanja i športa dr. sc. Radovan Fuchs je  svečano  otvorio nadograđeni  i obnovljeni dio školske zgrade OŠ Kamešnica. Ovaj važan  događaj, na kojemu su  bili nazočni brojni gosti među kojima je bio i župan Splitsko dalmatinski Ante Sanader sa suradnicima, svećenici sa otočkim župnikom fra. Daliborom Grčićem je priređen u sklopu 101. godine školstva u Otoku. Sve prisutne goste, učitelje, djecu i roditelje je u ime domaćina pozdravio načelnik općine Otok Branko Samardžić, koji se zahvalio ministarstvu i županiji  koji pružaju pomoć općini Otok u razvijanju infrastrukture. Opširnije...

 

                                    

Likovna kolonija u Dabru

U organizaciji Zajednice udruga hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a, petnaest slikara s područja Hrvatske boravi na poligonu Braniteljske zadruge Patriot na Dabru, gdje je organizirana likovna kolonija. Danas, 14. svibnja, će obići galeriju Sikirica u Sinju i Viteško alkarsko društvo, a program se nastavlja sutra

65 godina Bleiburške tragedije

Oko 60-ak žitelja općine Hrvace, među kojima su predstavnici čelništva Općine, KUD-a Hrvace i branitelja u 23 sata i 30 minuta krenut će u Bleiburg gdje će sutra sudjelovati na obilježavanju 65 godina Bleiburške tragedije.

Tjedan Crvenog križa

Sutra, 15. svibnja, će se u okviru Tjedna Crvenog križa, u organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Sinj održati akcija mjerenja šećera i tlaka. Tom prigodom mladež Crvenog križa izvesti će pokaznu vježbu o pružanju prve pomoći. Sve aktivnosti odvijat će se od 09,00 do 11,30 na trgu dr. Franje Tuđmana.

Obavijest

Karakašica i Suhač pripremaju se za proslavu nebeskog zaštitnika – svetoga Leopolda Mandića, zaštitnika mjesne crkve. Sinoć je počela trodnevnica, koju je predvodio fra Frano Pupić Bakrać. Danas, 14. svibnja, će  misu trodnevnice predvoditi fra Luka Norac Kevo, a sutra župnik fra Nikica Ajdučić.
Središnja proslava blagdana Svetoga Leopolda Mandića bit će u nedjelju, 16. svibnja, u 10,00 sati. Slavlje će predvoditi prof. fra Joško Kodžoman.

Obavijest

Sutra, 15. svibnja, u 17 sati na Gospinu Gradu slavi se zavjetna sv. misa poslije koje će biti obred blagoslova Sinjskog polja i sveukupnog ljudskog rada

Sport

Sutra, 15. svibnja, je na rasporedu 7. kolo kvalifikacija za popunu A1 košarkaške lige. U Rijeci se sastaju Kvarner – Alkar, a početak je u 18 sati.

U susretu 24. kola 2.HNL, 15. svibnja, u Splitu igraju novi prvoligaš Split i Junak, a početak je u 17 sati.

ŽNK Glavice i Marjan Split sutra, 15. svibnja, u 14,00 sati u Glavicama igrat će derbi utakmicu.

Za ovogodišnju 295. Sinjsku alku pozvano 29 kandidata

Upravi odbor Viteškog alkarskog društva na sinoćnjem sastanku prihvatio je prijedlog alajčauša da se na pripreme za ovogodišnju 295. Sinjsku alku pozove 29 kandidata. Među njima su 22 kandidata koja su prošle godine sudjelovala na natjecanju za Alku, svi osim Darka Jadrijevića kojem je prošlogodišnja Alka bila i oproštajna, te 7 mlađih kandidata.
Prvo okupljanje kandidata bit će poslijepodne u 18,00 sati na Hipodromu. Tom će prigodom vojvoda Ante Vučić i alajčauš Tonći Bešlić obaviti prozivku, a kandidati dekonzervaciju opreme, sve to uz nazočnost Upravnog odbora VAD-a.

Obavijest

Dr. sc. Danica Ramljak u 19,30 sati održat će predavanje na temu „Sjedinjene Američke Države – zemlja mogućnosti“. Predavanje će biti u dvorani Franjevačkog samostana, u organizaciji Matice Hrvatske-Ogranak Sinj

Obavijest

Liga za prevenciju ovisnosti iz Splita, u suradnji sa Srednjom strukovnom školom Bana Josipa Jelačića iz Sinja, danas, 14. svibnja, organizira radionicu za srednjoškolce pod nazivom 'Aktivizam mladih u civilnom društvu'. Radionica će se održati u Sinju u 15,00 sati.

Kino danas

Avanturistički film "Sudar titana", večeras je na repertoaru sinjskog kina. Početak prikazivanja je u 20,15 sati.

Obavijest

Zbog radova na saniranju nastalih šteta za sav promet zatvoren je dio Vrličke ulice, od hotela Alkar do Jakina gumna. Radovi će potrajati nekoliko dana.

Apel gradskoj vlasti za žurno djelovanje

Emotivni prosvjed u Sinju održan povodom odluke Ministarstva zdravstva o zatvaranju sinjskog rodilišta pokazao je neizmjernu privrženost, ljubav i odanost stanovnika Cetinskog kraja prema ženama-majkama i dici. Stoga, ovako emotivno nabijen pristup naših sugrađana, nas u SDP-u obvezuje da razborito i svrsishodno pristupimo konačnom rješavanju ovog problema značajnog za naš kraj, identitet, našu tradiciju i budućnost.
Potaknuti izjavom ministra Milinovića da se rodilište zatvara jer ne zadovoljava prostorne, tehničke i kadrovske normative za obavljanje poroda, a da će se ispravljanjem navedenih nedostataka rodilište odmah otvoriti, zahtijevamo od gradonačelnika, gospodina Ivice Glavana da odmah u suradnji s odgovornim osobama Splitsko-dalmatinske županije utvrdi koji su prostorni, tehnički  i kadrovski normativi nužni, te za to potrebna financijska sredstava.
Potom, predlažemo da vijećnici Gradskog vijeća Grada Sinja donesu odgovarajuće odluke, kojima bi složno iskazali i potvrdili javno iskazani interes naših građana, te suradnjom i usklađenim djelovanjem sa županijskim vlastima i Ministarstvom zdravstva trajno riješili problem opstanka rodilišta u Sinju. Ovom prilikom posebno ističemo i naglašavamo da je ovo jedini mogući i ispravni način istinskog rješavanja ovog prevažnog problema. Zato pozivamo gospodina Gradonačelnika da odmah, bez odgode, pokrene spomenute aktivnosti s jednim i jedinim ciljem - zadržavanja rodilišta u Sinju, na dobrobit naših građana.
Na kraju, zbog opravdanog straha da bi se u međuvremenu prostor rodilišta mogao prenamijeniti i trajno za tu namjenu izgubiti, tražimo od Gradonačelnika Grada Sinja da poduzme odgovarajuće mjere u zaštiti tog prostora.

Klub vijećnika SDP    
Predsjednik:         
Stipe Jadrijević Cvrlje 

Gradski odbor SDP
Predsjednica:
Nataša Poparić

Stanje na cestama

Zbog radova se vozi jednim trakom na dionici autoceste A 1, Bosiljevo-tunel Sveti Rok:
- u smjeru Splita: od 119. do 127. km i od 205. do 210. km,
- u smjeru Zagreba: od 119. do 130. km. Brzina vožnje ograničena je na 60 km/h. Kroz tunel Grič se vozi dvosmjerno kroz jednu tunelsku cijev.

Županijska cesta (ŽC) kod Vrgorca, zbog radova na izgradnji dionice autoceste A 1, Ravča-Ploče, zatvorena je za sav promet. Obilazak je državnim cestama: Vrgorac-Mali Prolog-Ploče.
IZVOR: HAK