Petak, 14.04.2006.

SJEDNICA GRADSKOG VIJEćA GRADA SINJA

Na zahtjev 11 vijećnika sinjske vladajuće koalicije Preporod u Gradskoj vijećnici uz povišene tonove i veću razinu adrenalina održana izvanredna sjednica Gradskoga vijeća, uz jedinu točku dnevnog reda: Informacija o negativnim konotacijama u hrvatskoj javnosti na održanu izbornu skupštinu Viteškog alkarskog društva. U raspravi su vjećnici Koalicije preporod objašnjavali razloge sazivanja izvanredne sjednice. Pročitano je u ime vladajućih i pismo vijećnika vladajuće koalicije u kojem traže da Gradsko vijeće donese zaključke kojem bi se vijeće kao najaviše gradsko tijelo ogradilo od izjava člana u ostavci Viteškog alkarskoga društva Luke Podruga.
Oporbeni vijećnici HDZ-a u svojoj izjavi ističu kako u Sinju nisu nastupile nikakve izvanredne okolnosti koje bi zahtjevale žurno postupanje i primjenu odgovarajućih mjera u skladu s zakonom i Statutom grada. Oporbeni vijećnici su sa žaljenjem konstatirali da je današnje sazivanje sjednice Gradskog vijeća nepotrebno i u funkciji političke instrumentalizacije Gradskog vijeća u dnevno političke svrhe.
Klub vijećnika HDZ-a ovom izjavom želi odaslati jasnu i nedvosmislenu porukui sinjskoj i svekolikoj hrvatskoj javnosti da osudjuje svako vrijedjanje i nepoštivanje ljudskog dostojanstva izvršeno prema bilo kome od institucija državne vlasti i njenih nositelja, udruga građana, do svakog čovjeka i građanina RH, počinjeno na bilo kojem mjestu ,u bilo koje vrijeme i na bilo koji način.
Po završetku sjednice vijeća Predsjednik Miše Varenina je istaknuo kako će se imenovati povjeresntvo koje će donijeti prijedloge zaključka danšnje izvanredne sjednice.
Na kraju sjednice glasovalo se o zaključcima. Klub vijećnika HDZ-a odbio je glasovati te su isti usvojeni sa 11 glasova.

Zaključci izvanredne sjednice Gradskog vijeća:
1. Gradsko vijeće Grada Sinja osuđuje i ograđuje se od događanja na skupštini VAD-a održanoj 8. travnja 2006. godine i kao predstavničko tijelo svih građana Sinja upućuju ispriku Predsjedniku Republike Hrvatske i njegovom izaslaniku načelniku Glavog stožera generalu Josipu Luciću zbog uvreda izrečenih na skupštini VAD-a.
2. Gradsko vijeće Grada Sinja neće dopustiti da gubitnici prošlih lokalnih izbora koji su Alku sveli na najniže grane u njenoj povijesti kroz institucije VAD-a drže Grad u potunoj izolaciji
3. Gradsko vijeće nalaže Gradskom poglavarstvu Grada Sinja da preispita odnose s VAD-om te da im uskrati bilo kakvu financijsku pomoć
4.Gradsko vijeće Grada Sinja osporava pravo VAD-u da pokrovitelj Alke bude puk Sinja i Cetinske krajine jer su Sinjani 15. svibnja 2005. godine rekli NE politici koju je vodio Mate Jukić i njegovi najbliži suradnici


"VELIKI TJEDAN"

Veliki Petak je spomen Isusove muke i smrti. Zapovjedni je post i nemrs. Obredi u našem Svetištu počinju u 19 sati. Poslije obreda u sinjskom Svetištu biti će pokornička procesija s Presvetim sakramentom uobičajenim putem. Nakon procesije pjevati će se tradicionalni ispovidite se. Obredi završavaju blagoslovom s Presvetim sakramentom.

Na Veliku Subotu dan je mira i tišine te se u crvi ne obavljaju nikakvi obredi do uskrsnog bdjenja koje u svim crkvama naše župe počinju u 20 sati. Blagoslov uskrsnih jela biti će nakon obreda na Veliku Subotu i poslije svih svetih misa na Uskrs.

PRIGODNI PAKETI ZA SOCIJALNO UGROžENE OSOBE

Za 700-800 socijalno ugroženih osoba s područja Grada Sinja, Gradsko društvo Crvenog križa pripremilo je prigodne socijalne pakete povodom uskršnjih blagdana. Još danas se paketi zaprimaju, a iz udruge pozivaju i korisnike pomoći za uzdržavanje kako su slični paketi pripremljeni i za njih.

TRGOVINE ZA PRAZNIK OD 7-13 SATI

Gradsko poglavarstvo donijelo je zaključak u svezi zahtjeva za rad prodavaonica na dan državnog blagdana. Zaključkom se odobrava rad prodavaonica i drugih oblika trgovine na malo pretežito prehrambenim proizvodima na dan državnog blagdana 17. travnja na Usksni ponedjeljak u vremenu od 7-13 sati.

SASTANAK UPRAVNOG ODBORA VAD-a

Sutra će se u 9 sati sastati Upravni odbor VAD-a. Najavljeno je kako će se tom prigodom izabrati novi predsjednik uprave VAD-a na mandat od 4 godine. Podsjećamo kako je dosadašnji čelni čovjek VAD-bio Mate Jukić koji je istaknuo kako se neće kandidrati za niti jednu izvršnu dužnost u društvu.

Sutra će se takodjer izabrati potpredsjednik i tajnik društva, zamjenik alajčauša, zamjenik arambaše i predsjednik nadzornog odbora društva.Dodajmo kako će sutra zasjedati i časni sud koji će raspravljati po prijavama o pojednim članovima društva. Očekuje se skorašnja odluka o isključenju iz društva pojednih članova. Svoju ostavku već je najavio Luka Podrug. Isključenje očekuju Boris babić, Dražen Jenjić,dopisnik Slobodne Dalmacije Toni Paštar i još neki drugi članovi.

VRIJEME

Vedro sunčano i stabilno vrijeme s temperaturom zraka od 10 stupnjeva celzijevih.U nastavku će zatopliti. Dnevna temperatura između 15-18.