Utorak, 14.02.2006.

PRONAđENI UGINULI LABUDOVI NA TRI LOKACIJE U HRVATSKOJ

U Hrvatskoj je od subote pronađeno osam uginulih labudova na čak tri lokacije, od toga je čak njih pet nađeno u nedjelju i ponedjeljak kod rijeke Kupe u Karlovcu dok je po jedan uginuli labud nađen na zagrebačkom jezeru Jarun. Labudovi su odmah prevezeni u specijalizirani labaratorij Veterinarskog fakulteta u Zagrebu gdje će sljedećih nekoliko dana biti odgovoreno na pitanje jesu li bili zaraženi virusom H5 N1.

Kako doznajemo iz Veterinarskog ureda u Sinju na ribogojilištima Ruda i Grab permanentno se već neko vrijeme snima stanje na terenu te se podaci o pticama koje slijeću uz ribogojilište prikupljaju svaki dan. Uginuća niti neubičajenog ponašanja kod ptica koje su bile na tim mjestima nema- tvrde nadležni.

Vesna Jošt voditeljica Veterinarske službe u Sinju ističe kako je i s gradom Triljem dogovoreno periodično nadgledanje divljih pataka na rijeci Cetini, a prema posljednjim informaci
jama nikakvo neuobičajeno ponašanje ni uginuće nisu zabilježeni.

POMOR PASTRVE U RIJECI CETINI

Nakon što je jučer zabiljen veći pomor pastrve na rijeci Cetini uzvodno od Otoka, novije, iako neslužben,e informacije govore kako je zabilježen i novi pomor kod Milardovića- izvijestio nas je predsjednik športskog ribolovnog društva Branko Alebić

Nekoliko primjeraka uginule ribe donešeno je u veterinarsku stanicu Sinj odakle su upućeni na analizu u Veterinarski zavod Split. Rezultati nalaza trebali bi biti poznati sutra. Iz društva upozoravaju građane koji dolaze u kontakt s uginulom ribom da je nikako ne konzumiraju jer još nije utvrđen razlog pomora.

POčINJE PROGRAM PREDšKOLE

Od ožujka mjeseca počinje program predškole u okolnim naseljima Sinja za djecu koja nisu obuhvaćena redovitim predškolskim programom. Predškola se organizira za djecu iz naselja Han, Bajagić, Gljev, Karakašica, čitluk , Jasensko Turjaci, Lučane i Radošić. Ravnateljica dječjeg vrtića Bili Cvitak Dijana župić ističe kako je program obvezan, a financira ga jedinica lokalne samouprave.

Upisi budućih školskih obveznika koji su rođeni od 1.travnja 1999 do 01 travnja 2000 vrši se u prostorijama dječjeg vrtića Bili cvitak u Matasovoj ulici do 24 veljače. Informacije o upisu zainteresirani roditelji mogu dobiti i na broju telefona 823-166. Predškola će se odvijati u područnim školama od šestoga ožujka.

KONCERT U TRILJU

Danas se tradicionalno u svijetu obilježava dan sv. Valentina kao dan zaljubljenih. Gradsko poglavarstvo Trilja svojim mještanima za ovaj dan daruje koncert u Gradskom kinu s početkom u 19 sati, poznatih estradnih umjetnika Nenada Vetme, Ive Amulića i Nenada Kere.


AKCIJA DARIVANJA KRVI U SINJU

Gradsko društvo Crvenoga križa Sinj najavio je treću ovogodišnju akciju dobrovoljnog darivanja krvi koja će se održati sutra, u srijedu 1.5 veljače, u prostorijama Crvenoga križa u vremenu od 9 do 13 sati.

U trećoj redovitoj ovogodišnjoj akciji krv će darovati i maturanti gimnazije Dinka šimunovića, franjevačke klasične Gimnazije te maturanti dvaju strukovnih škola. Organizator akcije pozivaju i sve zainteresirane da daruju krv onima kojima je to najpotrebnije.

OBAVIJEST IZ HEP-a

Zbog radova na elekto energetskim postrojenjima do 17 sati bez napajanja električnom energijom biti potrošači na području Novih Sela.

OBAVIJEST IZ "VODOVODA I čISTOćE" SINJ

Iz poduzeća "Vodovod i čistoća" takodjer informiraju kako će do 14 sati doći do prekida u snabdjevanju vodom u naseljima Jasensko,čitluk, Karakašica, Lučane, Suhač, Hrvace do doljaninovog mosta,Glavice Planica i u Glavicama iza Grede.

KINO DANAS

U gradskom kinu Sinju prikazuje se film Hrvoja Hribara "što je muškarac bez brkova". Film će se danas i sutra prikazivati u dva termina i to od 18 i 20,15 minuta.

VRIJEME

U Sinju je djelomično oblačno vrijeme.Temperatura zraka izmjerena u 7 sati iznosila je -2 stupnj .