Subota, 14.01.2006.

JUNAK-HAJDUK 1:0



U prijateljskoj nogometnoj utakmici u Glavicama splitski Hajduk poražen je od Junaka rezultatom 1:0 pogotkom Jakova Marunice u 20 minuti.

RASPUšTEN SINJSKI HDZ

županijski odbor HDZ-a Splitsko-dalmatinske županije donio je u petak navečer odluku o raspuštanju Gradskog odbora HDZ-a Sinj. Ujedno je formirano povjerenstvo od 20 članova na čelu kojeg je Jure Bitunjac, saborski zastupnik.
U sastavu povjerenstva je svih sedam vijećnika HDZ-a u Gradskom vijeću Sinja, a među njima su, uz ostale, bivši predsjednik HDZ-a Dinko Franchini te Mate Jukić, bivši gradonačelnik.
-U okviru naših redovnih aktivnosti u petak navečer raspustili smo Gradski odbor HDZ-a, jer smo procijenili da stanje u sinjskom odboru nije dobro i da može i treba biti bolje-kaže živko Nenadić, predsjednik žO HDZ-a.
Bitunjac ističe kako je u povjerenstvu polovica članova bivšega Gradskog odbora pa se zapravo radi o rekonstrukciji. On najavljuje da će, pripremajući održavanje izborne skupštine za novi saziv Gradskog odbora, otvoriti HDZ u Sinju mladima, ali i starim članovima, te da će aktivirati organizacije mladeži i formirati ogranak žena Katarina Zrinski. Svi oni su, kaže Bitunjac, potrebni stranci i za sve ima mjesta.
Najnezadovoljniji raspuštanjem Gradskog odbora HDZ-a Sinj svakako je njegov čelnik Damir Talaja.
-Razočaran sam načinom kako sam informiran o raspuštanju našega GO. To sam saznao putem valova Radio Sinja, na kojemu su o donošenju takve odluke govorili Jure Bitunjac i živko Nenadić. Ni o čemu službeno nsam izviješćen niti sam dobio bilo kakavu pisanu obavijest - kaže Talaja.
Osim Gradskog odbora u Sinju županijski odbor još je raspustio općinske odbore HDZ-a u šestanovcu i Postirama.
IZVOR: SLOBODNA DALMACIJA

KONFERENCIJA ZA NOVINARE GRADSKOG POGLAVARSTVA GRADA SINJA

Prema riječima gradonačelnika Grada Sinja, jučerašnja konferencija za novinare Gradskog poglavarstva Grada Sinja, inače prva u ovoj godini, sazvana je kao odgovor na konferenciju za novinare HDZ-a i HKDU-a na kojoj su iznesene grube neistine i kvalifikacije o radu Gradske vlasti.
Dogradonačelnik Snježan šentija je napomenuo da mu je drago što se oporba probudila i optužio je za vrbovanje, odnosno kupovanje, i to čak 3 vijećnika koalicije.
Tajnica Grada Nataša Poparić smjene u Gradskoj upravi je obrazložila neispunjavanjem uvjeta za pojedina radna u skladu sa Zakonom o državnim službenicima i namještenicima. Na upit o «stranačkom zapošljavanju» odgovorila je da su pri prijemu bitni struka i sposobnost.
Dr. Anita šimac-Rako se osvrnula na izjavu predsjednika sinjskog HDZ-a Damira Talaje o iznosu novcu za pomoć socijalno ugroženim obiteljima koja iznosi 10 milijuna kuna. Damir Talaja nije govorio istinu, kaže Anita šimac-Rako, jer iznos novca za tu namjenu je 2.200 000,00 kuna. Taj novac kad se podijeli sa 265 obitelji koje primaju pomoć, 893 osobe koje primaju pomoć i njegu i 84 osobe koje primaju osobnu invalidninu iznosi 53 mjesečno. Kao primjere socijalne politike bivše vlasti navela je i 30% nezaposlenost u Sinju, nedostatak Pravilnika o dodjeli pomoći, izdavanje Rješenja o dodjeli socijalnih stanova za koja nije osigurano ni stanovi, ni zemljište, ni dokumentacija. Cilj Gradskog poglavarstva je smanjiti socijalna davanja i povećati zaposlenost.
Gradonačelnik Nikola Tomašević je istakao da je Grad Sinj potpisao ugovor za 117 hektara zemljišta za Radnu zonu Kukuzovac, da neće biti kašnjenja u realizaciji projekta i da se očekuje da će prvi zaposlenici početi sa radom početkom 2007. godine. Očekuje se da će mljekara MILS iz Splita ubrzo početi sa preseljem iz Splita u Sinj. Ukupno za Odjel za prostorno planiranje, gospodarenje prostorom i razvoj izdvojeno 27 milijuna kuna što je 40% proračuna za 2006. godinu.

VRIJEME


Jutro je Sinju osvanulo sa temperaturom od -9 stupnjeva Celzijevih. U nastavku dana sunčano sam blagim porastom temperature.