Zbog zaraze konja poremećene pripreme alkara

Poslije obavljene serološke analize krvi sumnja se da je jedan pastuh u štali Alkarske ergele zaražen arteritisom konja. Radi toga je veterinarska inspekcija stavila cijelu štalu u karantenu. Konji u štali ne smiju napuštati ograđeni dio ergele, a konjima izvan ograđenog dijela zabranjen je ulazak u ograđeni krug ergele.
Zbog toga je došlo do poremećaja u pripremi alkara za 295. Alku koja će se održati 8. kolovoza. Tako dio alkara jaše na ledini unutar ograđenog dijela ergele, a oni koji jašu na privatnim konjima što su smješteni u štalama izvan Alkarske ergele pripremaju se na hipodromu.
Da bi se potvrdila ili otklonila sumnja u zarazu pastuha potrebno je obaviti labaratorijske pretrage njegove sperme. Iako je serološka analiza krvi obavljena prije mjesec i po dana bakteriološke pretrage sperme nisu rađene jer veterinari nisu uspjeli pastuhu uzeti ejakulat.
U međuvremenu su u Alkarskoj ergeli, čim su posumnjali na zarazu, pastuha izolirali i zabranili mu opasivanje kobila. Zarazni arteritis konja nije zoonoza te se ne prenosi na ljude.
Još tri konja u alkarskoj štali liječe se od leptospiroze.
Toni Paštar
IZVOR: SLOBODNA DALMACIJA

25.05.10