Na svjetskom prvenstvu na Rudi pastrva će se loviti živim mamcem

Uklonjena je i posljednja administrativna zapreka za održavanje svjetskog prvenstva na pastrvu živim mamcem na rijeci Rudi u rujnu ove godine. Naime, ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Petar Čobanković dopunom Pravilnika u sportskom ribolovu u slatkovodnom ribarstvu omogućio je da se na velikim sportskim natjecanjima u organizaciji Hrvatskog sportskog ribolovnog saveza u lovu pastrve može koristiti i živi mamac.

Pravilnikom iz 2005. godine u članku 48. propisana je zabrana uporabe živih mamaca. Dopunom Pravilnika, koju je prije nekoliko dana donio ministar Petar Čobanković, navedeno je da se zabrana "ne odnosi na obavljanje sportskog ribolova za vrijeme međunarodnih europskih ili svjetskih nazjecanja u sportskom ribolovu u kategoriji ribolova pastrve prirodnim mamcem u organizaciji Hrvatskog sportsko ribolovnog saveza".

Kada su iz SRD Cetina Sinj objavili da su u dogovoru s Hrvatskim sportskim ribolovnim savezom i Ministarstvom poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja prihvatili biti domaćinima svjetskog prvenstva u lovu na pastrvu živim mamcem doživjeli su napade, naročito od "suhih" ribolovnih udruga iz kojih su zahtjevali da se radi toga Sinjanima oduzme koncesija na vodama kojima upravljaju, rijeci Cetini nizvodno od brane na Peruči i njenih pritoka.

Tvrdilo se, naime, da sinjska sportska ribolovna udruga u dogovoru s čelništvom saveza u Zagrebu, želi na Rudi organizirati natjecanje u lovu na pastrvu živim mamcem "na divlje". Branko Alebić, predsjednik SRD Cetina i njegovi suradnici tvrdili su da će za planirano svjetsko prvenstvo u rujnu dobiti sva potrebna odobrenja. To se sada i potvrdilo.
Toni Paštar
IZVOR: SLOBODNA DALMACIJA

18.05.10