Sinjani prosvjedovali protiv zatvaranja rodilišta

Ministarstvo zdravstva donijelo je rješenje kojim zabranjuje obavljanje rodilišne djelatnosti rodilištima u Sinju, Makarskoj, Imotskom i i Supetru na Braču. Navedena rodilišta, tvrde u Ministarstvu, ne ispunjavaju prostorne uvjete i uvjete medicinsko-tehničke opreme. Stanovnici Sinja, Makarske i Imotskog ustali su u obranu svojih rodilišta.

Ispred sinjskog rodilišta danas se prosvjedovalo zbog njegova zatvaranja. Tražimo poništenje odluke o zatvaranju rodilišta odmah, a ako se to ne dogodi, građani Sinja i Cetinske krajine poduzet će još žešće akcije za očuvanje tradicije viteške igre Alke te očuvanje zdravlja majki i djece.

Poručile su to sa skupa sinjske civilne udruge, kojima se obratio gvardijan svetišta Gospe sinjske, fra Bože Vuleta, i voditelj tamošnje ispostave županijskog Doma zdravlja, doktor Ante Prolić, koji je podnio ostavku i koji je pozdravljen burnim pljeskom okupljenih.

Zatvaranje rodilišta u Sinju može uzrokovati izumiranje alkarske tradicijem, tvrde Sinjani. Naime, jedan od preduvjeta koje mora ispuniti alkar jest - rođenje u Sinju. 


Najavljeni prosvjedi u Makarskoj i Imotskom

Zatvaranje rodilišta potaknulo je pobunu građana i u Makarskoj. Na Facebooku ih se u jedan dan okupilo više od 2000, dogovoren je javni prosvjed za subotu u 17 sati. U grupi je najveći broj mladih žena i mladih majki koje tvrde da će se boriti za opstanak rodilišta koje su im roditelji gradili samodoprinosom, javlja Slobodna Dalmacija.

Jedinstven je stav i političkih stranaka u Imotskom i udruge Žena Imotske krajine da je odluka Ministarstva ishitrena, posebno s obzirom na činjenicu da je Imotski stotinjak kilometara udaljen od splitskog rodilišta. Slažu se, rečeno je na konferenciji za novinare, da je riječ o političkom potezu, kako bi se riješilo viška uposlenih u zdravstvu, ne gledajući stvarne potrebe pacijenata.

Samo je grad Imotski ponudio milijun kuna za poboljšanje rada rodilišta, no nitko ga drugi nije pratio, rekao je čelni čovjek imotskih liberala Martin Meter a prenosi Slobodna. Zaključeno je da se krene s potpisivanjem peticije za opstanak rodilišta u Imotskom.
IZVOR: HRT

13.05.10