'Dalmatinka nova': Budemo li morali uzeti svoje, neka nas zatvore

− Svi mi bivši radnici “Dalmatinke nove” ogorčeni smo jer se ništa ne čini da se stečajna imovina proda. Lokalne, županijske i državne vlasti potpuno su bešćutne i nezainteresirane za sudbinu radnika.
Svi su nam lijepo pričali i obećavali, a onda su nas gurnuli u zaborav. Zato smo odlučili podsjetiti ih. Idućeg tjedna održat ćemo skup bivših zaposlenika “Dalmatinke nove” na kojemu ćemo odlučiti kako ćemo pomoći sami sebi kada nam već nitko ne želi pomoći – kaže Iva Radonja, bivša čelnica obespravljenih radnika sinjske tvornice i predsjednica Odbora vjerovnika “Dalmatinke nove” u stečaju.
Od otvaranja stečaja prije 10 mjeseci, 187 radnika dobilo je po tri minimalne plaće od Agencije za osiguranje potraživanja radnika u slučaju stečaja poslodavca. Onih 124 radnika koji su otkaze dobili prije otvaranja stečaja, ali ne i plaće od bivših vlasnika, braće Ladini, za desetak mjeseci i više, nisu dobili ništa, a čini se da se radi na tome da i ne dobiju.
− Na tri javna natječaja za prodaju imovine “Dalmatinke nove” stigla je samo ponuda zagrebačkog “Unitasa”, koja je radnicima neprihvatljiva. Smatramo da se stečajni upravitelj treba više angažirati u iznalaženju kupca, ako ne tvornice kao cjeline, onda u dijelovima.
Bojim se da ćemo na kraju mi radnici biti prisiljeni preuzeti stvar u svoje ruke. Ako preuzmemo tvornicu, uzet ćemo svoje, a ne tuđe, pa ako to bude smetalo vlasti, neka nas zatvore – kaže Radonja.
Toni Paštar
IZVOR: SLOBODNA DALMACIJA

30.04.10