Novi alkarski vojvoda je mr. Ante Vučić

Novi alkarski vojvoda je mr. Ante Vučić. Na izbornoj skupštini Viteškog alkarskog društva koja je u subotu prvi put održana u Alkarskim dvorima Vučić je uvjerljivom razlikom pobjedio 5 protukandidata među kojima je bio i dosadašnji vojvoda Ivan Čikara. Zahvaljujući na povjerenju Vučić je kazao da će se založiti za Alku na višoj razini kako bi još više bila na ponos Sinja i Cetinske krajine, ali i cijele Hrvatske.

Za novog-starog alaj-čauša izabran je Tonći Bešlić, a Ivo Vukasović Para ponovno je arambaša. Andrija Filipović Grčić još četiri godine bit će predsjednik Časnog suda, u suradnji s Ivom Dalbellom koji je ponovno izabran i Ivanom Zoricom kao novim članom.

U Upravni odbor, koji će u roku od 8 dana između sebe izabrati predsjednika Viteškog alkarskog društva, izabrani su Dinko Bošnjak, Miro Bulj, Mate Jukić, dr. Stipe Jukić, dr. Ivan Nasić, Boško Ramljak i Dražen Šabić te Hrvoje Filipović Grčić kao predstavnik alkara. U upravu automatski ulaze alkarski vojvoda, alaj-čauš i arambaša. Izabran je i tročlani Nadzorni odbor.

Od 245 članova sinjske viteške udruge izbornoj skupštini nazočio je 221. Izostala je ranije uobičajena nazočnost gostiju iz redova visokih državnih dužnosnika. Najviše rangirani gost u subotu bio je dožupan splitsko-dalmatinski Luka Brčić.

Skupština je održana u izuzetno mirnoj atmosferi. Iako se radilo o izborima i znalo se da postoje suprostavljene grupacije izostale su bilo kakve rasprave ili razmirice.

U izvješću o radu uprave, koje je prihvaćeno aklamacijom, dosadašnji predsjednik dr. Stipe Jukić izrazio je zadovoljstvo što je kroz protekle godine predsjednik Stipe Mesić u ulozi pokrovitelja dva puta nazočio Alci te što je novi hrvatski predsjednik Ivo Josipović odlučio nastaviti s pokroviteljstvom. Jukić je naglasio uspjeh ove uprave i svih koji su kroz generacije doprinijeli izgradnji Alkarskih dvora. Najavio je veličanstvenu proslavu 300. Alke i čudesne obrane Sinja.

Dosadašnji alkarski vojvoda izvijestio je o prošlogodišnjoj 294. Sinjskoj alci, a u izvješću Časnog suda predsjednik Andrija Filipović Grčić je kazao da je "alkar Ante Zorica u sve tri trke smirio u sridu. To je 2006. godine učinio i Ante Poljak, a u cijeloj dostupnoj povijesti takav rezultat imalo je još samo 9 alkara.
Toni Paštar
IZVOR: SLOBODNA DALMACIJA

24.04.10