HAJDUK-VARTEKS 6:0


Hrvoje Vejić je svojim golom otvorio put prema novoj titulu (FOTO: www.vecernji-list.hr)

Sve je isto kao i prošle godine - Hajduk je do vrha napunio mrežu dragog gosta iz Varaždina i lako došao do druge uzastopne titule. Zbog toga je rasplet riječkog ogleda domaćina i Intera bio bez značenja.


Eto, 'preživjeli' smo i to. Još je jedna nogometna sezona iza nas, sezona u kojoj je bilo svega - senzacionalnih tranfera (Niko Kranjčar), brojnih prepucavanja na relaciji Zagreb - Split, povijesnog ispadanja Dinama u 'ligu za bedake', preporoda riječkog prvoligaša pod stručnom palicom Elvisa Scorije, te iznenađujućeg pothvata 'diva iz predgrađa' Intera, koji je do samog kraja bio u igri za naslov. Ipak, kada se podvuče crta, najviše razloga za zadovoljstvo ima stari- novi prvak splitski Hajduk. Zasluženo ili ne, to već spada u domenu pojedinačne procjene..

Zadnje kolo jednog doista zanimljivog prvenstvenog raspleta izravno je odlučivalo o 14. prvaku Hrvatske od osamostaljenja. Rame uz rame po titulu su krenuli splitski i zaprešićki nogometaši, no ciljnu su vrpcu prvi presjekli 'majstori s mora'. U izuzetno efikasnom kolu, u kojem je na tri utakmice Lige za prvaka postignuto čak 20 golova (više od šest po susretu), Splićani su do vrha napunili mrežu ćirinog Varteksa, pa je Interov remi u dvorištu novih osvajača Kupa bio bez značenja. čak i da su pobijedili,'interovci' ne bi mogli preskočiti splitske 'bile', koji su slavljem nad Varaždincima došli do šeste titule u samostalnoj Hrvatskoj, druge u nizu.

LIGA ZA PRVAKA

Hajduk - Varteks 6:0 (4:0)

Split. Stadion u Poljudu. Gledatelja: 22.000. Sudac: željko širić (Osijek). Strijelci: 1:0 - Vejić (1), 2:0 - Biščević (11), 3:0 - Bušić (20), 4:0 - ćačić (22), 5:0 - Lovrek (68), 6:0 - Kranjčar (76).

Na kraju Igor štimac i njegovi igrači nisu bili 'pokojnici'. Nakon što su u srijedu izgubili Kup, sve su karte bacili na naslov prvaka i u odlučujućem trenutku nisu napravili pogrešan korak. U sjajnom ambijentu na poljudskoj ljepotici, pred više od dvadeset tisuća navijača, pregazili su ćirine trupe, koje su pale bez ispaljenog metka. Sve je bilo brzo i bezbolno, riješeno za samo 20-tak minuta igre.

Već u prvoj minuti igre Frane ćačić je izveo slobodni udarac iskosa s desne strane i u gostujućem kaznenom prostoru našao usamljenog Hrvoja Vejića, koji je poluvolejem, pored ukopane, uspavane i anemične obrane Varaždinaca, plasirao loptu u sam gornji kut Manceovih vrata. Otvaranje kao i snova značilo je za Varteks samo jedno - potop. To se i dogodilo u nastavku susreta. Prvo je u 11. minuti Bulent Bišević lako matirao varaždinskog vratara, koji je naivno odbio Bušićev udarac na nogu BiH reprezentativca.

U 20. minuta sjajnu akciju odigrali su Ivan Leko i Niko Kranjčar, koji je asisitirao za usamljenog Bušića. Niti dvije minute kasnije u listu strijelaca upisao se i Frane ćačić. Njegov 'slobodnjak' s 20-tak metara okrznuo je jednog gostujućeg igrača u živom zidu i pored statičnog Vartekovog vratara odsjeo u mreži. Do odmora su Splićani mogli i uvjerljivije voditi, no Ivan Mance je uspio nešto i obraniti.

Splitska 'laka konjica' u drugom je dijelu prešla iz 'galopa' u 'kas' - sve je već bilo odlučeno i trebalo je samo odraditi posao. Ipak, i u takvom svečarskom raspoloženju 'bili' su još dvaput ubacili loptu u mrežu. U 68. minuti na asistenciju Mladena Bartulovića svoj treći gol u bijelom dresu postigao je Kruno Lovrek, a 'točku na i' stavio je novi ljubimac domaćih navijača Niko Kranjčar sjajnim udarcem s dvadesetak metara. Nedugo nakon toga Niko je izašao iz igre uz ovacije poljudskih tribina, koje su posljednji sučev zvižduk dočekale uz bengalke i pjesmu...

Rijeka - Inter 3:3 (1:2)

Rijeka. Stadion na Kantridi. Gledatelja: 7.000. Edo Trivković (Split). Strijelci: 1:0 - Linić (11), 1:1 - ćorluka (18), 1:2 - Gondžić (22), 1:3 - Knežević (66-ag), 2:3 - Katulić (70), 3:3 - Katulić (81).

Dok je Hajduk punio mrežu Varteksa, Inter je na Kantridi još vjerovao u čudo. Doduše, u slavljeničkoj atmosferi, pred brojnom navijačkom armijom, koja je još jednom došla pozdraviti nove pobjednike Kupa, Zaprešićani su prvi vadili loptu iz mreže. Nakon sjajnog duplog pasa s Ercegom, strijelac je bio Siniša Linić. Ipak, Bogdanovi su igrači do kraja prvoga dijela pokazali da se zasluženo nalaze na mjestu doprvaka.

Tomislav Gondžić je u 17. minuti prvi matirao domaćeg vratara Radmana, a samo pet minuta kasnije Vedran ćorluka je sjajno povukao loptu kroz riječku polovicu terena i preciznim udarcem s vrha šesnaesterca pogodio uz samu vratnicu za vodstvo Intera. Kada je Zoran Zekić, uz asistenciju nes(p)retnog strijelca Ivan Kneževića, povisio gostujuće vodstvo, činilo se da će 'interovci' trijumfalno okončati sezonu.

Tako, međutim, nije mislio riječki jocker Neno Katulić - prvo je u 70. minuti na dodavanje Danijela šarića smanjio rezultat, a devet minuta prije kraja svojim drugim golom, opet na asistenciju sjajnog šarića, postavio konačnih 3:3. Treba reći da je nešto ranije iz igre zbog dva žuta kartona morao gostujući kapetan Damir Krznar. Ipak, Riječani su se časno oprostili od svojih navijača, dok je Zaprešičanima bilo svejedno - remi ili pobjeda ništa im nije donosilo..

Zagreb - Slaven Belupo 7:1 (4:0)

Zagreb. Stadion u Kranjčevićevoj. Gledatelja: 1.000. Sudac: šime Vukić (Rijeka). Strijelci: 1:0 - čutura (20), 2:0 - Jakirović (33), 3:0 - Pelajić (40), 4:0 - Ibričić (42), 5:0 - Vrdoljak (47), 5:1 - šomoci (73), 6:1 - Vidović (73), 7:1 - čutura (84).

U jedinoj utakmici posljednjeg kola Lige za prvaka koja nije odlučivala ni o čemu gledatelji su uživali u golijadi. 'Pjesnici' su na svom travnjaku u Kranjčevićevoj malobrojnim navijačima priuštili egzibiciju i do vrha napunili mrežu uvijek neugodnog Slavena. Doduše, kod obje je momčadi bilo vidljivo da se u susretu 'za čevape' neće previše trsiti, no voljni moment bio je izraženiji kod Zagreba.

Bravu je otključao čuturin udarac u rašlje, no domaća rapsodija nastavljena je Jakirovićevim rutinskim pogotkom na asistenciju Brkljače, te Pelaićevom bravurom nad gostujućom obranom, a u prvom dijelu zaključena Ibričićevim lobom s vrha šesnaesterca. Odlična utakmica u nastavku je donijela još četiri gola, a domaći su navijači na kraju dvoboja gromoglasnim pljeskom zahvalili 'zagrebašima' na sjajnoj predstavi i odličnom trećem mjestu...



IZVOR:IskonInternet

28.05.05