SRETAN USKRS Blagdan koji nam vraća vjeru u život

Uđimo u tajnu Kristova života i smrti, u daru Bogu i bližnjima. Krist će nas uvesti u svjetlo uskrsnuća… A onda zajedno slijedimo njegov trag. Razglašujmo ljepotu Božje Istine o ljudskom životu i putu. I zajedno s Kristom uskrslim, i zajedno s braćom i sestrama, gradimo bolju, pravedniju i sretniju zemlju, u svojim srcima i obiteljima, u svome gradu i selu, u svojoj domovini, posvuda gdje živimo i djelujemo. To je zov i poruka uskrsloga Krista Gospodina - kazao je u uskrsnoj čestitki šibenski biskup Ante Ivas.

Vrelo ufanja
- Isusovo je uskrsnuće najsnažnije vrelo ufanja, ključni događaj povijesti i osmišljenje ljudskih sudbina. A Uskrsnuli je svjetlo u okružju ljudskog mraka i tame. On je njezino središte i njezin smisao. Zbog toga već 14 stoljeća ovim našim podnebljem odliježe hrvatska uskrsna pjesma: Kraljice neba, raduj se - kazao je u uskrsnoj čestitki svećenicima, redovnicama, redovnicima i vjernicima dubrovačke biskupije i zadarske nadbiskupije mons. Želimir Puljić.


Živjeti vjeru u uskrsnuće
- No križ nema posljednju riječ. Isus je uskrsnuo! Naš Bog umro je za svakoga od nas i ustao iz groba kako bismo mi, koji smo ga se po grijehu odrekli, imali novi, vječni život. To je vjera u uskrsnuće. Nju treba živjeti. Ako imamo iskreno srce i duboko povjerenje u uskrsloga Gospodina, on će nam dati svoga Duha i učiniti našu ljubav snažnom, neustrašivom, pronicavom - poručio je dijecezanski upravitelj don Milivoj Bolobanić u poruci svećenstvu, redovništvu i vjernicima laicima zadarske nadbiskupije.

Duh etičnosti i duša moralnosti
- Uskrs daje duh etičnosti i dušu moralnosti u društvenim odnosima života i suživota. Uskrsli, novi čovjek ne povlači se pred poteškoćama, nije obeshrabren neuspjehom. Sposoban je ponovno pokrenuti zaustavljene pogone i proizvodnju, upaliti ugašene peći, otključati lokote s naših zatvorenih radnih mjesta. Jer novi čovjek, uza sve kušnje, vidi osobu ispred profita i stavlja opće dobro iznad sebičnih interesa.

To je naš prijevod onog “vidje i povjerova”. To znači biti kršćanin, biti novi čovjek. To znači vjerovati u Krista raspetoga i uskrsloga. Jer gospodarska kriza koju svijet i Hrvatska danas proživljavaju nije posljedica suše i prirodnih nepogoda. Ne plašimo se toliko oskudica, izazvanih škrtošću zemlje, nego neimaštine i siromaštva koji su rezultat škrtosti, nemoralnosti i sebičnosti ljudskog srca. Uskrsli Gospodine, koji si pobijedio smrt i otvorio grob, otvori naša srca! Snagu svoga duha unesi u sve nas, naše obitelji i društvo!

Daj da tvoja Crkva bude vidljivi znak i trajni svjedok tvoga uskrsnuća; da bude zajednica kršćana – onih koji su vidjeli i povjerovali; da bude otvorena svima i da nikada ne zaboravi čovjeka i potrebne jer si Ti sam njoj postao svagdanjim – kruhom života - poručio je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić.

Otajstvo Oca milosrđa
- Bog se u Isusu objavljuje kao onaj koji je posebno blizak čovjeku, nadasve kad čovjek trpi, kada je ugrožen u svom bivovanju i svom dostojanstvu. Otajstvo Boga - Oca milosrđa koje nam je Isus posebno s križa objavio, usred sadašnjih prijetnja protiv čovjeka, postaje kao poseban odgovor na tolike vapaje ljudi našeg vremena. Poplavu zla u svijetu može pobijediti samo Božje milosrđe koje je otvoreno svima.

U svijetu koji je pun nemira, grijeha i patnje, potrebno je ljudima naviještati Božju ljubav i milosrđe. Iz dubine ljudske patnje podiže se u svim dijelovima svijeta krik za smilovanjem. Gdje se ne poštuje čovjekov život od začeća do naravne smrti i ljudsko dostojanstvo, potrebna je milosrdna Božja ljubav.

U njezinu se svjetlu pokazuje vrijednost i veličina svakoga čovjeka. Potrebno nam je Božje milosrđe da bi u sjaju Istine bila dokončana svaka nepravda u svijetu. U Božjem milosrđu svijet nalazi mir, a čovjek blaženstvo. Stoga je poruka o božanskome milosrđu neiscrpan izvor nade - piše u uskrsnoj poruci vjernicima zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

Potrebno je ‘otkotrljati’ kamen
- Materija i mrtva stvarnost služe čovjeku da pronađe duhovnu i vječnu stvarnost. Zato nam je potrebna ona ista žurba koja je pokrenula žene da “veoma rano” idu tražiti Isusa. Potrebno je otkotrljati “kamen” koji pokriva Otajstvo Kristovo. Taj “kamen” je grijeh koji zatamnjuje čovjekovo srce. To je sumnja koja sprječava pogled vjere i pogled u vječnost.

Taj isti “kamen”, često je mržnja, koja truje ljudsko srce, i sebičnost koja prazni čovjekovu nutrinu. Nakon svih ratnih i poratnih zbivanja, slaveći Kristovo uskrsnuće, neka mir Uskrsa bude izvor i naše sigurnosti i nade na kojima ćemo graditi zajedništvo svake obitelji i župske zajednice - piše vrhbosanski nadbiskup Vinko Puljić.

Treba željeti i raditi da uskrsne istina
- Svetkovina Kristova uskrsnuća neka vas ohrabri, neka vam pokaže usmjerenje, neka vas razvedri i dade smisao životnim nastojanjima - stoji na početku uskrsne poruke mons. Slobodana Štambuka, hvarsko-bračko-viškog biskupa. Biskup Štambuk ističe kako na pozornici života dolaze sve više i više zagovornici “novog poretka”.

Naš Isus, naš Učitelj - navodi biskup Štambuk, želio je posvjedočiti “svu pravednost”, ni novu, ni staru, nego svu, cjelovitu. Došao je na svijet želeći da se ljubav i vjernost sastanu, a pravda i mir zagrle. Ušao je u ovaj naš ljudski život i snažno posvjedočio o istini i pred sudom ovoga svijeta izjavio da ga je istina “natjerala” da se rodi i očovječi.

Prvi čovjek trootočne biskupije zaželio je da se dogodi ljubav tamo gdje je mržnja, da se ropstvo bilo koje vrste zamijeni slobodom djece Božje. Treba željeti i raditi da uskrsne istina.
- Prihvatite pravila igre što nam ih nameće Križ i Uskrs i dopustite da sila Uskrslog djeluje u nama i oko nas. Neka te, sestro i brate, Uskrsli podrži, ojača, da možeš kao “pravednik živjeti od vjere” - stoji na kraju uskrsne poruke biskupa Štambuka.
Saša Horvat
IZVOR: SLOBODNA DALMACIJA

04.04.10