Ponedjeljak, 13.12.2010.

Članovi Sv.Vinka u akcijiOTOK – Članovi udruge Svetog Vinka Paulskog i njihova mladež će narednih blagdana obići stare i nemoćne osobe našeg kraja, kao i obitelji s više djece. Uz božićne pjesme i mnogo ljubavi naći će se tu i skromni pokloni koje su pripremili. Treba naglasiti da su mladi prepoznali karizmu Sv. Vinka i blaženog Frederika, tako da su ove godine sami pokrenuli inicijativu da u svojim razredima ukažu na potrebe drugih. Djeca su odlučila svoje glinene radove pokloniti za prodajnu izložbu, gdje bi sredstva išla  za Centar za odgoj i obrazovanje “Juraj Bonaći” iz Sinja. Nadamo se da će polaznike centra uveseliti dječiji osmjeh i pjesma, a svoj veliki obol ovoj je priči dala i  č.s. Beatrica Marija Bakić.
Piše: Petar Norac Kevo
IZVOR: Općina Otok

Privremena regulacija prometa

Zbog izgradnje kanalizacijskog sustava u zapadnom dijelu Grada Sinja od sutra, 14. prosinca, se za sav promet zatvara ulica Put Ruduše. Privremena prometna regulacija se odnosi na omogućavanje prometovanja do Doma zdravlja Ispostave Sinj, ulicama: Put Pazara (ukoliko se dolazi sa državne ceste D1) ili 126. brigade (ukoliko se dolazi iz središta grada), Put Župića uz vojarnu Petra Berislavića, Putem Gorućice (Kokoti), te uz ogradni zid vojarne do Doma zdravlja. Prometni znakovi koji će se postaviti su 'Upozorenje radovi na putu' i 'Obavezan smjer kretanja'. Privremena regulacija prometa potrajati će do 22. prosinca ove godine.
Podsjećamo, Grad Sinj kao investitor počeo je sa izgradnjom razdjelnog kanalizacijskog sustava u zapadnom dijelu Grada Sinja, koji obuhvaća izgradnju fekalne i oborinske kanalizacije s proširenjem ulice Put Ruduše. Ovim građevinskim zahvatom dobit će se i novih 15 parkirnih mjesta ispred 'sinjske bolnice'.
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Kino danas

U sinjskom kinu danas od 18 sati možete pogledati prvi dio posljednjeg filma o mladom čarobnjaku "Harry Potter i darovi smrti".

Blagdan Svete Lucije

Sveta Lucija je mučenica koja je živjela u III. stoljeću. Njezino ime znači "svijetla". Kršćani je štuju kao zaštitnicu slijepih, ratara, lađara, staklara, krojača, tkalaca, pisara, vratara i kovača.
Od blagdana Svete Lucije do Božića dvanaest je dana, koji simbolično predstavljaju mjesece, "brojanice". Svakoga dana pomno se prati vrijeme, a prema pučkim vjerovanjima, svaka "brojanica" predstavlja jedan mjesec u godini koji će pratiti vrijeme kakvo je bilo na dan određene "brojanice".
Na blagdan Sv. Luce sije se pšenica čijim se zelenilom priziva plodnost, blagostanje i obilje u nadolazećoj godini. Narasla se pšenica prema tradiciji veže trakom, kako bi se štitilo od uroka, a u sredinu božićne pšenice stavljala se svijeća kao simbol božićne svjetlosti. Vjerovalo se da će visina koju pšenica dosegne do Božića pretkazati i urod sljedeće godine.
U mjesecu prosincu, kada se u mnogim danima daruju djeca i odrasli, i na Svetu Lucu djeca dobivaju dar i to po običaju ispod jastuka.
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Obavijest

U prostorijama Caritasa župe Gospe Sinjske (ulaz s Glavičke ulice) započeo je Božićni humanitarni sajam. 
Svatko može nešto učiniti, odreći se nečega i donijeti na sajam u korist siromaha!  O mjeri odricanja ovisi i mjera ljubavi! Posjetite humanitarni sajam u Sinju, gdje po vrlo povoljnim cijenama možete nešto kupiti ostaviti svoj doprinos za potrebne.
Božićni humanitarni sajam započeo je u subotu 11. prosinca u prostorijama Caritasa. U sljedeću nedjelju, 19. prosinca završetak je Božićnog humanitarnog sajma. Vrijeme sajma: od 9 do 14; od 16 do 19 sati.


"OBITELJ ZA OBITELJ" 
Volonteri Caritasa naše župe, u tijeku održavanja Božićnog humanitarnog sajma u Sinju, pozivaju i na akciju "Obitelj za obitelj". Radi se o tome da obitelji koje su u mogućnosti mogu prirediti paket/-ić namirnica i donijeti ga na Humanitarni sajam (caritasovi prostori), što će biti proslijeđeno obitelji u potrebi, kakvih doista ima u našoj blizini. 


BOŽIĆNA ISPOVIJED STARIJIH I BOLESNIH 
Kroz idući tjedan započinju pohodi i ispovijedi starijih i bolesnih u župi:
Sinj, Podvaroš – po dogovoru (prijave u župnom uredu).
Brnaze, Glavice – ponedjeljak, utorak (13.-14. prosinca) prije podne.
Čitluk, Jasensko – utorak, srijeda (14.-15. prosinca) prije podne.
Lučane – četvrtak (16. prosinca) prije podne.
Karakašica, Radošić – petak (17. prosinca) prije podne.   


ADVENTSKE VEČERI ZA OSNOVNOŠKOLCE 
(od utorka, 14. prosinca)
Vrijeme došašća u svakom vjerniku, na osobit način u našoj djeci, budi pravo duhovno raspoloženje. Stoga u Svetištu pripremamo adventske večeri za osnovnoškolce (pripreme za Božić i sv. ispovijed).
ČETVRTAŠI-utorak, 14. prosinca u 18.30 sati,
PETAŠI I ŠESTAŠI-srijeda, 15. prosinca u 19.15 sati,
SEDMAŠI I OSMAŠI-četvrtak, 16. prosinca u 19.15 sati.


DEVETNICA BOŽIĆU 
(od srijeda, 15. prosinca) 
Svake godine pred Božić Crkva nas poziva na aktivnu molitvenu pripravu za Blagdan. Tako, i ove godine u Svetištu obavljamo devetnicu Božiću, od srijede, 15. prosinca u 18 sati. Sadržava: pjevanu večernju molitvu i svetu misu. Devetnica završava: u srijedu, 23. prosinca.


ZAVJETNA MISA NA GRADU 
U srijedu, 15. prosinca u 15 sati na Gospinu ćemo Gradu proslaviti zavjetnu sv. misu u čast Nebeskoj Zaštitnici. Preporučimo Gospi naše obitelji, cijelu župu i Cetinsku krajinu.


DUHOVNE OBNOVE U SVETIŠTU 
Uoči božićnih blagdana župa i svetište Gospe Sinjske priređuje u duhovne obnove:
ZA HRVATSKE BRANITELJE: u petak, 17. prosinca u 18 sati.
ZA RODITELJE I UDOVICE POK. BRANITELJA: u subotu, 18. prosinca u 9 sati.
IZVOR: SVETIŠTE GOSPE SINJSKE

Sport

Subota 11/12/10
RUKOMET
2. HRL Jug (rukometaši), Kamičak – Biograd 31:31, Opuzen - Pršut Voštane Trilj 28:40

2. HRL Jug (rukometašice) Makarska - ŽRK Sinj 29:37


Nedjelja 12/12/10
2. HOL Jug (odbojkašice), ŽOK Sinj - Makarska 3:1

UDRUGA ZA MALI NOGOMET SINJ
Rezultati utakmica 11. kola UMN Sinj, igrano 12.12.2010.
MOVRAN MUĆ – BRNAZE   2:4
Š.D. BRANITELJ – Š.D. DICMO 2:4
JUKIĆ DAM – MNK SATRIĆ CASPER 1:3
C.B. OZZY BEST – TORCIDA C.B. KING 1:1
MNK SUTINA – C.B. RODA 3:3
AZRA 1986 – IKO PROMET 3:1

IZVOR: WWW.FERATA.HR

Kronika 192

Jučer, oko 00,50 sati, na području Sinja, u caffe baru, došlo je do narušavanja javnog reda i mira od strane više osoba. Prilikom narušavanja oštećen je inventar caffe bara. Materijalna šteta procjenjuje se na oko  25000 kuna. Počiniteljima slijedi optužni prijedlog Prekršajnom sudu.
IZVOR: PU SD

Stanje na cestama

Za sav promet zatvorene su ceste:
- D 512 Makarska-Vrgorac na predjelu Stupica, zbog odrona. Obilazak od Makarske prema Vrgorcu je Jadranskom magistralom (D 8) preko Ploča ili autocestom A 1, između čvorova Šestanovac i Ravča
- D 70, Omiš-Gata-čvor Blato n/C, poddionica Omiš-odvojak za Gata, zbog radova. Obilazak je cestom Ž6142 Naklice-Tugare-Žrnovnica-Strožanac, ili cestom D 8 Strožanac-Dug Rat-Omiš.
IZVOR: HAK