Četvrtak, 13.10.2005.

Josip Jović pušten iz pritvora

Jović je nakon izlaska iz zatvora novinarima izjavio kako je "odlučio boriti se za integritet pravne države, ali u prvome redu za svoju slobodu i svoja prava" te da će tako nastaviti i dalje.

"Za detaljniju analizu svega bit će vremena. Najvažnije je da sam izašao iz pritvora. Određena mi je mjera opreza. To je javljeno u Haag i vidjet ćemo kako će se dalje razvijati", rekao je Jović.

Na pitanje što očekuje, kada će se uputiti u Haag, odgovorio je kako još ne zna, ali očekuje neki novi nalog. "Moram se javiti, ali nije precizirano kada. Sada je najvažnije otići kući", dodao je.

Jovićev odvjetnik Vinko Ljubičić izjavio je novinarima ispred zatvora da će njegov klijent sasvim sigurno poštivati sudsku odluku i pojaviti se na Haaškome sudu kada za to dobije nalog. Rekao je i da se još ne zna kada bi Jović trebao otputovati u Haag.

"Ono što smo tražili, praktički smo i dobili jer smo zahtijevali da hrvatsko pravosuđe donese pravorijek, i ono ga je donijelo", istaknuo je Ljubičić.

Dodao je da će se sudska odluka poštivati i podsjetio da je Jović od početka tvrdio kako će ju poštivati "ma kakva ona bila".

"Jović ide u Haag kao sasvim slobodan čovjek", poručio je Ljubičić.

Istražni sudac Neven Cambi donio je odluku o ukinuću pritvora u četvrtak nešto prije 16 sati, nakon što je od Jovićeva odvjetnika Ljubičića primio njegov prijedlog u kojem je zatražio da se uskoro donese odluka kojom će mu se omogućiti odlazak na Sud u Haagu bez daljnje procedure pred hrvatskim pravosuđem.

Istražni je sudac istodobno donio i rješenje o mjerama opreza radi osiguranja Jovićeve prisutnosti na Haaškome sudu, no pojedinosti o toj odluci ne smiju se iznositi u javnost budući da je to tajna, izjavila je novinarima glasnogovornica Suda Marica šcepanović.

Josip Jović, kako je rekao, i sam je danas potvrdio istražnome sucu kako želi dobrovoljno otići u Haag.

Joviću je određen pritvor prošlog četvrtka na temelju naloga Haaškoga suda budući da se nije odazvao pozivu da se na Sudu pojavi 26. rujna. Optužen je 9. rujna zbog nepoštivanja Haaškog suda jer je u Slobodnoj Dalmaciji, dok je bio urednik, objavio identitet zaštićenog svjedoka u postupku protiv Tihomira Blaškića.

IZVOR:IskonInternet
13.10.2005.

NEMA SRAHA OD PTIčIJE GRIPE

Blizina Rumunjske u kojoj su zabilježeni slučajevi ptičije gripe dovela je do rasta zabrinutosti u Hrvatskoj. Voditeljica epidemiološke službe u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo Ira Margan izjavila je da hrvatski građani nemaju razloga za strah od ptičije gripe, ali ni za masovno kupovanje antivirusnih ljekova u ljekarnama.
...

DAN OPćINE OTOK

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća koja će se održati u petak počinju obilježavanja dana Općine Otok. Kulturno umjetničko društvo Kamešnica organizirao je niz zanimljivih kulturnih događa koja počinju u subotu od 18 sati koncertom ozbiljne glazbe u staroj crkvi Svetoga Luke. Na koncertu će nastupiti profesor klavira Vedran Milić, operna pjevačica katarina đopar i mladi glazbenik Mate Grgat koji je ujedno i organizator ovog koncerta.

Nakon koncerta kulturni dio programa nastaviti će na središnjem trgu dr. Franje Tuđmana na kojem će nastupiti kulturno umjetnička društva kako iz Cetinskog kraja tako i njihovi gosti.

U sklopu dana općine u subotu će se održati i 10 po redu atletska utrka "Sveti Luka - Otok 2005". Ispred organizatora atletskog kluba Otok Ante Katić ističe kako će ove godine utrka okupiti najbolja imena u Hravtsko , a najavljen je i dolazak trkača iz drugih zemalja.

Vjerska događanja uoči obilježavanja svetoga Luke počela su misama devetnicama koje će posljednja tri dana predvoditi fra. Luka Tomašević. Središnje misno slavlje u utorak počinje procesijom od 10 i 30 minuta, a svečanu svetu misu predvodi i propovjeda Dubrovački nadbiskup monsinjor želimir Puljić.

SMOTRA NARODNIH GLAZBALA I NOšNJI CETINSKOG KRAJA

športska Udruga Gaz domaćin je ove subote smotre narodnih glazbala i nošnji s područja Cetinskog kraja .Iz udruge Stipe šipić ističe kako je o ovo jedan od načina kako sačuvati izvorne običaje, tradiciju i obogatiti kulturnu baštinu.
Smotra će se održati u prostorima restorana Premijer na Gazu i bit će natjecateljskog karaktera, a okupit će mnogobrojne ljubitelje tradicionalne glazbe dalmatinske Zagore.


OBAVIJEST IZ HEP-a

Iz sinjskog HEP-a najavljaju kako će u petak od 9,30-13,00 bez napajanja električnom energijom biti potrošači naselja Sičane,te potrošači u radnoj zoni Sičane.

VRIJEME

Prevladava oblačno vrijeme s povremenom kišom. Temperatura zraka izmjerena u 8 sati iznosila je 8 stupnjeva Celzijevih.