Subota, 13.08.2011.

Održana svečana sjednica



Povodom blagdana Velike Gospe i Dana Grada Sinja sinoć je u hotelu Alkar održana svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Sinja.
Svečanosti su nazočili državni tajnik u ministarstvu gospodarstva Jozo Sarač, dožupan Luka Brčić, ravnateljica 'Instituta Ruđer Bošković' Danica Ramljak, dr. Marko Veselica, sinjski gvardijan fra Bože Vuleta i župnik fra Paviša Norac Kevo, gradonačelnici Vukovara, Šibenika, Trogira te načelnici i gradonačelnici općina i gradova Cetinskog kraja, članovi VAD-a predvođeni predsjednikom dr. Stipom Jukićem, alkarski slavodobitnik Ante Zorica i njegov alkarski momak Ivica Marić, dekan kninskog veleučilišta dr. Mirko Gugić te ostale osobe iz javnog, društvenog, sportskog i kulturnog života Sinja i Cetinskog kraja.
Na početku svečanosti u ime domaćina prisutne je pozdravio predsjednik GV Sinja Milan Smoljo. Zatim je uslijedio niz pozdravnih govora koje su uputili redom: u ime načelnika i gradonačelnika Cetinskog kraja gradonačelnik Trilja Ivan Šipić, gradonačelnik Šibenika Ante Županović, gradonačelnik Trogira Damir Rilje, gradonačelnik Vukovara Željko Sabo, sinjski gvardijan fra Bože Vuleta, dožupan Luka Brčić i državni tajnik ministarstva gospodarstva Jozo Sarač. Opširnije...

IZVOR: WWW.FERATA.HR

Večeras 'Opsada Sinja 1715. godine'



Članovi Sinjskog pučkog kalazišta, HGSS iz Splita, Baletni studio Split, Udruga za očuvanje baštine Cetinskog kraja i kulturno-umjetnička društva s područja Sinja, večeras će u Sinju izvesti predstavu 'Opsada Sinja 1715. godine'.
 Tekst za predstavu napisao je prof. Velimir Borković, a režiju potpisuje Rade Perković. Početak predstave je u 20,30 sati na sinjskoj Pijaci, od kuda će se radnja preseliti na tvrđavu Grad, autentični prostor na kojem se 1715. godine odvijala bitka za Sinj. Kao i ranijih godina, i ove su u predstavu uključeni konji i kočija, predstava obiluje svjetlosnim i zvučnim efektima, a jedan od zanimljivijih prizora je spuštanje turskih vojnika s krovova, sa zgrada na sinjskoj Pijaci, što će uprizoriti članovi HGSS-a, kao i 'paljenje crkve'.
Predstava 'Opsada Sinja 1715. godine' održava se petu godinu.
Predsjednik Sinjskog pučkog kazališta Željko Viculin kaže kako će ove godine u predstavi sudjelovati 70-tak glumaca, što je rekordan broj, a svake godine, što na Pijaci što na tvrđavi, predstavu prati oko tri tisuće gledatelja.
Providura Zorzija Balbija - zapovjednika Grada utjelovit će Željko Viculin, Giovannija Manseca – zapovjednika vojske igra Damir Alebić Žane, arambašu Matu Žanka igra Sašo Miletić Skić, Matu Grčića Lovrin Tomašević, don Ivana Grčića Bože Pavić, a fra Pavla Vučkovića i ove godine igra fra Gabrijel Hrvatin Jurišić. Ulogu glasnika tumači Zoran Šabić.
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Potpisani sporazumi o prijateljstvu

Jučer poslijepodne u gradskoj vijećnici Grada Sinja potpisane su povelje o prijateljstvu između Sinja i Šibenika te Sinja i Trogira.
U ime Grada Sinja povelje je potpisao gradonačelnik Ivica Glavan, a u ime gradova Šibenika i Trogira povelje su potpisali gradonačelnici Ante Županović i Damir Rilje. Potpisivanju je nazočio i gradonačelnik Vukovara Željko Sabp. Podsjetimo, 2. svibnja istu povelju Grad Sinj je potpisao s Vukovarom i Đakovom.
IZVOR: WWW.FERATA.HR

PRIOPĆENJE - postupanje policijskih službenika prilikom narušavanja javnog reda i mira u Sinju

U nedjelju 7. kolovoza 2011. godine oko 20,30 sati u Sinju, ulica Alkarsko trkalište, policijski službenici Interventne jedinice policije svoju zadaću obavljali su u civilnoj odjeći, a uredovali su prema dvojici građana i to 30-godišnjaku i 41-godišnjaku zbog postojanja osnovane sumnje da su u alkoholiziranom stanju  (kod 31-godišnjaka utvrđena koncentracija alkohola iznosila je 1,14 g/kg,  kod 41-godišnjaka utvrđena koncentracija alkohola iznosila je 0,97 g/k) koji su narušavali javni red i mir na javnom mjestu odnosno počinili prekršaj iz čl. 6. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira zbog čega su prekršajno procesuirani.
IZVOR: PU SD
...

Kino danas

U sinjskom kinu danas igra animiriani film za djecu 'Medvjedić Winnie'. Film je sinkroniziran na hrvatski jezik, a početak prikazivanja je u 18 sati i 30 minuta.
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Prohodnost cesta

Pred čvorom Maslenica na autocesti A 1, u smjeru Zagreba vozi se u koloni oko 12 km zbog vrlo gustog prometa.

Zatoji su između Zagreba i Bosiljeva posebice pred čvorom Lučko na ulasku je kolona oko 5 km, a na izlasku oko 10 km, vozačima savjetujemo da za izlazak koriste naplatu Demerje gdje se cestarina može platiti karticama i ENC uređajima.

Na autocesti A 1, zbog kolone pred naplatom Vrgorac, promet je preusmjeren na čvor Ravča.

Na autocesti A 2 Zagreb-Macelj kolona je pred naplatom Trakošćan oko 2 km u smjeru graničnog prijelaza.

Jadranskom magistralom (D 8) od Splita prema Omišu vozi se u koloni oko 4 km, vozačima savjetujemo da koriste županijsku cestu preko Žrnovnice.

Usporeno se vozi povremeno na Istarskom ipsilonu, Krčkom mostu te Jadranskoj magistrali (D 8) u blizinama turističkih središta. Vozače molimo za strpljenje.
IZVOR: HAK
...