Subota, 13.06.2009.

SPORT

Na jutrošnjoj izvanrednoj skupštini NK Glavice nije izabrano novo vodstvo kluba. Kako se čini, nitko nije spreman prihvatiti se dužnosti predsjednika kluba, nakon što je dosadašnji predsjednik Ivan Perić, nezadovoljan suradnjom sa svim dosadašnjim gradskim upravama, podnio ostavku. Odlučeno je tek kako će se osnovati povjerenstvo koje će u roku od 14 dana pripremiti novu izbornu skupštinu.

U Sinju je utemeljen Inicijativni odbor Udruge navijača NK Dinamo Sinja i Cetinske krajine. Odbor poziva sve navijače i simpatizere Dinama na osnivačku skupštinu Udruge koja će se održati u srijedu u sinjskoj vijećnici s početkom u 20,00 sati. Rad Udruge bit će javan, a cilj joj je omasovljavanje članstva, organiziranje odlazaka na utakmice, promicanje športskog navijanja, humanitarnih aktivnostu te suradnja s drugim udrugama, trgovačkim društvima i građanima sličnih opredjeljenja radi ostvarenja uvjeta za razvoj Udruge.

Sindikalni vođa radnika Iva Radonja tvrdi: Predsjednik suda nam je lagao

Na pisani upit Nezavisnih hrvatskih sindikata što je sa zahtjevom da se po prijedlogu radnika za otvaranje stečaja nad tom tvrtkom iz odlučivanja izuzmu Trgovački sud u Splitu i svi suci toga suda, Visoki trgovački sud u Zagrebu odgovorio je da je predmet uzet u rad i da će, kako je riječ "o predmetu za koji je zakon propisao hitnost u rješavanju..., imati prioritet u donošenju odluke".

− Ovim dopisom Visoki trgovački sud razotkrio je laž Ive Bakalića, predsjednika Trgovačkog suda u Splitu. Kada je nas 15 radnica 21. svibnja odbilo napustiti zgradu Općinskog suda u Sinju zato što Visoki trgovački sud nije donio rješenje, predsjednik Bakalić mi je u telefonskom razgovoru rekao da je Visoki trgovački sud odbio zahtjev uprave Dalmatinke nove i da će predmetni sudac Ivan Basić sutradan na stolu imati cijeli spis.

Ja zaključujem da nas je predsjednik Bakalić prevario samo da bismo mi toga dana napustili zgradu sinjskog Općinskog suda - izjavila je u petak Iva Radonja, predsjednica Nezavisnog sindikata i vođa obespravljenih radnika Dalmatinke nove okupljenih ispred ulaza u tvornicu.

Radnici su u petak sudu u Zagrebu ostavili rok da donese rješenje do idućeg četvrtka. U protivnom, ovi patnici Dalmatinke nove odlučili su otići u Zagreb i prosvjedovati pred Visokim trgovačkim sudom sve dok sud ne donese rješenje.

Okupljeni radnici, ogorčeni zbog napuštenosti od vlasti svih razina i što pravni sustav svojim nefunkcioniranjem dopušta kršenje njihovih prava, odlučili su zatražiti pomoć međunarodnih udruga za zaštitu ljudskih prava.
IZVOR:SLOBODNA DALMACIJA

BLAGDAN SVETOG ANTE

Danas se slavi blagdan Svetoga Ante Padovanskog. Omiljenog sveca Katoličke crkve, vjernički puk štuje i pozna kao sv. Antuna Padovanskoga, jer mu se u glasovitoj Padovi čuvaju zemni ostaci, iako je rodom Portugalac iz Lisabona. Napisao je Nedjeljne propovijedi. U Padovi je napisao i veliku zbirku propovijedi za blagdane svetaca te uspješno održao i niz korizmenih nagovora i propovijedi. Dvadesetak dana prije smrti povukao se u samoću. Shrvan dugotrajnom bolešću, umro je u petak navečer, 13. lipnja 1231. godine.

Sveti Ante Padovanski zaštitnik je župe Turjaci. Svečano misno slavlje jutros je u mjesnoj crkvi predvodio fra Blaž Toplak. Blagoslov djece će biti poslijepodne u 18 sati

U Crkvi čudotvorne Gospe Sinjske svečana sveta misa i blagoslov djece i ljiljana bit će u 19 sati.

Blagdan svetoga Ante slavi se i u triljskom naselju Ugljane. Poslijepodnevna sveta misa počet će u 18 sati, a nakon nje će biti blagoslov djece i ljiljana.

Posebno svečano danas je u Neoriću. KUD "Ban Neorić", koje je osnovano prije godinu dana, organiziralo je kulturno umjetnički program na kojem će nastupiti 15-tak kudova iz Dalmacije i BiH.

SJEDNICA GRADSKOG VIJEćA GRADA SINJA

Ured državne uprave u splitsko-dalmatinskoj županiji sazvao je konstituirajuću sjednicu Gradskog vijeća grada Sinja za srijedu 17. lipnja. Na dnevnom redu su četiri točke i to: Izbor mandatnog povjerenstva, Izvješće mandatnog povjerenstva Izbor povjerenstva za izbor i imenovanja i Izbor predsjednika i podpredsjednika gradskog vijeća. Sjednica je najavljena za 10 sati.

PROSVJED UGOSTITELJA

Sinjski ugostitelji Franka i Tomo žigo, Tanja Marijanović, Boško Modrić, Vedran Modrić, Joško Gašpar, Miro Budimir, Branimir Batarelo, Tomo Jelović i željko Romac pozvali su sve sinjske, triljske i ugostitelje Otoka Dalmatinskog da im se pridruže u srijedu, 17. lipnja, i da zatvore svoje ugostiteljske objekte na 24 sata. Kao argument navode kako se primjenom zakonske odredbe o zabrani pušenja krše njihova temeljna prava na rad. Sinjski ugostitelji pozvali su sve ugostitelje sa našega područja da dođu na sastanak koji će održati u ponedjeljak 15. lipnja u 18 sati u disko klubu picadilly ili da kontaktiraju broj 098/220-468 zbog dogovora. U srijedu će organizirati i potpisivanje peticije.

AKCIJA DARIVANJA KRVI U OTOKU

U akciji darivanja krvi koja je održana danas u Otoku prikupljeno je 58 doza krvi, a prijavljeno je bilo više od 70 davatelja. Ovo je dosada najuspješnija akcija u Otoku, za čiji je uspjeh zaslužna Udruga bikera iz Otoka "Noćna mora", kazao nam je predsjednik sinjskog Crvenog križa Ante Omrčen. U srpnju će Gradsko društvo Crvenog križa Sinj organizirati četiri akcije darivanja krvi, od kojih će prva biti u Sinju.

OBAVIJEST

Predstavljanje knjige autora JOšKA čELANA "SPOMENIK IZDAJI" u ponedjeljak će se održati i u Solinu u Galeriji Doma Kulture Zvonimir u 20 sati. Knjigu će predstaviti: Josip Jović, Josip Bućan, Ivan Tadinac

OBAVIJEST

Danas, 13. lipnja, do 14,30 sati i poslijepodne od 16,30 do 19,30 sati zbog radova je zatvorena brza cesta Solin-Klis u smjeru Klis Grlo, te ulazak u u rotor Bilice u Solinu iz smjera Splita. Obilazak je starom kliškom cestom.

KINO DANAS

Na repertoaru sinjskog kina večeras u 20,45 sati igra film "Anđeli i demoni". U glavnoj ulozi igra Tom Hanks.