Ponedjeljak, 13.06.2005.

BLAGDAN SVETOG ANTE PADOVANSKOG

Danas je blagdan svetog Ante Padovanskog,zaštitnika djece i bolesnika. Tijekom jutra posebno je svečano bilo u Ugljanima, naselju triljske općine, gdje se Sv. Ante već tradicionalno proslavlja svečanom svetom misom i procesijom koju je, danas, uz koncelebraciju tamošnjeg župnika fra Milu Marovića služio triljski župnik i dekan Cetinskog dekanata don Stipe Ljubas.

Prigodna proslava je i u Turjacima. Svečanu svetu misu pred mnogobrojnim mještanima i vjernicima okolnih župa služio je gvardijan Svtišta čudotvorne Gospe sinjske fra Zoran Kutleša. U spomenutim mjestimima u 18 sati služit će se svete mise i blagolsov djece i ljiljana.

U Crkvi čudotvorne Gospe sinjske sveta misa je u 19 sati, a u samostanskom dvorištu predviđen je blagoslov djece i ljiljana, a u mjesnoj crkvi u Otoku misa uz blagolov je u 18 sati.

IZLOžBA "SINJSKA ALKA 1715-2005, OBNOVA I ZAšTITA" U ZAGREBU

Pod visokim pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske i Ministarstva kulture u arheološkom muzeju u Zagrebu 18.lipnja bit će otvorena izložba "Sinjska Alka od 1715- 2005, obnova i zaštita". Organizatori izložbe su uz Viteško alkarsko društvo, Hrvatski restauratorski zavod, Arheološki i etnografski muzej grada Zagreba te Klub Sinjanja iz Zagreba.

Izložba sadrži 10 tematskih cjelina raspoređenih u 10 prostorija izložbenog prostora, a teme su Cetinska krajina, Korijeni Alke, Povijest Alke, sudionici alkarske povorke, obnova i zaštita, alkari i povijesne ličnosti te alkarske svečnosti.


Dodajmo kako će se izložba prezentirati i građanima grada Sinja u mjesecu kolovozu, no u nešto drugačijem obliku, naglašavaju iz VAD-a zbog nedostatka adekvatnog prostora.

AKCIJA DOBROVOLJNOG DARIVANJA KRVI U SINJU

Gradsko društvo crvenog križa Sinja za četvrtak 16. lipnja najavljuje 9. ovogodišnju akciju dobrovoljnog darivanja krvi, koja će se provoditi od 9 do 13 sati, a u subotu 18. lipnja predviđeno je zajedničko druženje članova na Kerepu uz rijeku Cetinu.

AKCIJA žUPANIJSKOG-RIBOLOVNOG SAVEZA

Sinj je bio domaćin osnivačkoj skupštini županijskog športsko-ribolovnog saveza. Savez sačinjava 5 športsko ribolovnih udruga iz Sinja, Vrlike, žrnovnice, Solina i Omiša. Za predsjednika je izabran Vjekoslav Mastelić, dopredsjednik Frano Božinović, a dužnost tajnika obnašat će Vladimir Alebić.

članovi županijskog športsko ribolovnog saveza 9 i 10 lipnja izvršili su poribljavnje rijeke Cetine od Rumina do Trilja, Ruda od izvora do ušća uz Cetinu i Grab od izvora do ušća u Rudi. Poribljavanje je izvršeno sa tonu i osamsto kilograma potočne i kalifornijske pastrve.

IZLOžBA SLIKA ANTE MANDARIćA

U Galeriji Galiotović još uvijek je otvorena izložba akademskog slikara Ante Mandarića a može se pogledati svakim radnim danom u vremenu od 9 do 12 te od 19 do 21 sat.

VRIJEME

U nastavku dana očekuje se uglavnom sunčano sa slabim jugozapadnim vjetrom. Krajem dana moguća slaba naoblaka mjestmice. Bit će razmjerno toplo uz najvišu dnevnu temperaturu zraka od 22 do 27 Celzijevih stupnjeva.