Četvrtak, 13.05.2010.

PROSVJED U SINJU Više nas je nego Ličana, a oni i bolnicu imaju

Oko 150 građana Sinja, među kojima su bili predstavnici 16 braniteljskih te udruga civilnog društva i navijačkih skupina, u četvrtak je održalo prosvjed protiv rješenja o zatvaranju rodilišta, pod geslom “Pogodimo zajedno u sridu!”.
 - Ovim činom Sinj i Cetinska krajina iskazuju solidarnost te zahtijevamo da nam daju samo što nam pripada. Imamo više stanovnika nego cijela Lička županija. Dok oni imaju bolnicu, mi nemamo ni dom zdravlja, a sada nam hoće ugasiti i rodilište. Izborimo se zajedno da rodilište opstane po svaku cijenu, kazao je organizator prosvjeda, nezavisni gradski vijećnik Miro Bulj.

Među prosvjednicima nije bilo nikoga od gradske vlasti, ali je pročitana poruka gradonačelnika Ivice Glavana koji je bio na službenom putu.
 - Nisu nam uzeli samo rodilište. Prije dva mjeseca u Split su preselili ispostavu Ureda za obranu pa sada više od pet tisuća branitelja za najobičniju potvrdu mora u Split, kazao je u poruci Glavan.

Pročitane su poruke potpore prosvjednicima udruga Studenti Cetinske krajine Zagreb, Hrvatskog studentskog zbora i Kluba Sinjana u Zagrebu.

Predsjednica Udruge roditelja poginulih branitelja Sinja i Cetinske krajine Dula Šabić pozvala je ministra Darka Milinovića da pročita alkarski statut te mu poručila da se alkari i ubuduće trebaju rađati u Sinju.
 - Došao sam podijeliti vaše osjećaje i poduprijeti vaše stavove. Mi smo legalisti, ali znamo da svi zakoni i sva rješenja nisu najbolji. Zato od ministra Milinovića zahtijevamo i očekujemo da promijeni odluku o zatvaranju našeg rodilišta. Učinit ćemo sve da se odluka ne održi, ali kulturno i viteški, kako priliči građanima Sinja i Cetinske krajine – kazao je u obraćanju prosvjednicima fra Bože Vuleta, gvardijan svetišta Gospe Sinjske.

Sa skupa je javnosti i mjerodavnima upućeno priopćenje kojim se u osam točaka traži da se odmah poništi odluka o zatvaranju rodilišta, odredi rok za uklanjanje nedostataka za normalni rad rodilišta, specijalizacija potrebnih stručnjaka, poštovanje volje pet tisuća građana Sinja koji su proteklog kolovoza potpisali peticiju protiv zatvaranja rodilišta i drugo.

'Ne mijenjam odluku'
Prije početka sjednice Vlade ministar Milinović je kazao kako neće mijenjati svoju odluku o rodilištima, te poručio da će između Sinjske alke i alkara uvijek birati život žena i djece.

Ostavka dr. Prolića
Kao legalist poštujem odluku o zatvaranju rodilišta, ali mi moralna načela ne dopuštaju da budem dio sustava koji će pokopati rodilište u Sinju i dati otkaz njegovim zaposlenicima. Zato sam jutros svoj mandat dao na raspolaganje v.d. ravnatelja županijskog Doma zdravlja dr. Petricu – kazao je dr. Ante Prolić, voditelj sinjske ispostave Doma zdravlja, za što je nagrađen dugotrajnim pljeskom. Podsjetimo, to je već učinio zbog istog razloga voditelj makarske ispostave dr. Damir Mendeš. 

Izviđači: Protiv ‘ličkog medvjeda’
Slaven Kardoš, vođa izviđača poriječana “Malin”:
 - Stvarali smo hrvatsku državu, a sada nam ovako uzvraćaju. Mi Sinjani kroz povijest smo se borili protiv turskih osvajača, mletačkog lava, njemačkog orla, srpskog dvoglavog orla, a sada smo, evo, upućeni boriti se i protiv “ličkog medvjeda”.


U Makarskoj izvanredna sjednica GV-a
Na traženje vijećnika SDP-a, predsjednik Gradskog vijeća dr. Damir Mendeš i ujedno voditelj Ispostave Doma zdravlja koji je upravo podnio ostavku, sazvao je izvanrednu sjednicu Vijeća za utorak u 14 sati s jedinom točkom dnevnog reda, problemi vezani uz zatvaranje rodilišta. Prije toga, u ponedjeljak, okupit će sve političke snage Makarske na međustranačkom vijeću.

Gradonačelnik dr. Marko Ožić-Bebek, u povodu najavljene sjednice, kazao je da je bitno donošenje zajedničkog stava svih vijećnika kako bi ga se iznijelo ministru Milinoviću.
A.D.


Dr. Petric: Nikome otkaz
Ni jedna od 15 primalja iz izvanbolničkih rodilišta nije dobila otkaz. Ukinuta su im radna mjesta, ali one su do daljnjeg zaposlenice Doma zdravlja, a zajedno sa Županijom učinit ćemo sve da ni jedna i ne ostane bez posla ističe dr. Dragomir Petric, v.d. ravnatelja Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije.
Planira se, dodaje, da se njih pet zbrine odlaskom u mirovinu, pet će se, uz doškolovanje, preraspodijeliti na neke druge poslove u Domu zdravlja, a za pet će se nastojati naći mjesto na Ginekološkoj klinici KBC-a Split, za što je nužna suglasnost Ministarstva zdravstva. Dom zdravlja i Županija nastoje to riješiti i vjerujemo u pozitivan ishod, budući da je riječ o vrhunskim sestrama primaljama, koje su do jučer porađale djecu, a do mirovine imaju još 15 do 20 godina, kazao je dr. Petric.
D.Z.


Sestre: Ovo je sramota!
Mi ćemo dolaziti na posao i obući uniformu sve dok ne dobijemo pismeno rješenje o razrješenju ili o godišnjem odmoru. Dobili smo samo preko treće osobe poruku od ravnatelja dr. Petrica da idemo na odmor. Što to znači? Čeka li nas gubitak svih prava? Žalosno što smo dočekali i mi i pacijenti. Još smo jutros do 10 sati ženama rekli da rodilište još radi. Zovemo pomoćnicu ravnatelja za sestrinstvo, da pitamo za upute, a ona neće ni da se javi. Zvali smo komoru primalja, koja nam uredno diže od plaće za članarine, a oni o našoj situaciji ništa ne znaju. Sramota što se ovo događa – govore vidno potresene babice s v.d. glavne sestre Biljanom Šarić.

Dok smo bili u rodilištu, trudnice su zvonile i molile pregled CTG, ne vjerujući da neće ovih dana roditi u Makarskoj.
A.D.
IZVOR: SLOBODNA DALMACIJA

Počinju pripreme za ovogodišnju 295. sinjsku Alku

Upravi odbor Viteškog alkarskog društva u 20,00 sati će održati sastanak na kojem će odabrati kandidate koji će se pripremati za ovogodišnju 295. Sinjsku Alku.
Prvo okupljanje izabranih kandidata bit će sutra, 14. svibnja, u 16,00 sati na Hipodromu. Tom će prigodom vojvoda Ante Vučić i alajčauš Tonči Bešlić obaviti prozivku, a kandidati dekonzervaciju opreme.

Obavijest

Ministar znanosti, obrazovanja i športa Radovan Fuchs sutra, 14. svibnja, će svečano otvoriti dograđeni objekt osnovne škole 'Kamešnica' u Otoku. Svečanost će početi u 11,00 sati.

Obavijest

Liga za prevenciju ovisnosti iz Splita, u suradnji sa Srednjom strukovnom školom Bana Josipa Jelačića iz Sinja, organizira radionicu za srednjoškolce pod nazivom 'Aktivizam mladih u civilnom društvu'. Radionica će se održati sutra, 14. svibnja, u Sinju, s početkom u 15,00 sati

Kino danas

Avanturistički film "Sudar titana", večeras je na repertoaru sinjskog kina. Početak prikazivanja je u 20 ,15 sati.

Sport

Alkar je i u 6. kolu kvalifikacija za popunu A1 lige ostvario pobjedu i to u Čakovcu nad Međimurjom, rezultatom 86:76. Najefikasniji igrač susreta bio je Matija Češković s 24 postignuta koša. U ovom kolu još su igrali Belišće - Kvarner 58:84, Šibenik je na svom terenu pobjedio zagrebačku Mladost 81:63.
Sljedeće kolo igrat će se u subotu u okviru kojeg će Alkar gostovati u Rijeci kod Kvarnera.

Sinjani prosvjedovali protiv zatvaranja rodilišta

Ministarstvo zdravstva donijelo je rješenje kojim zabranjuje obavljanje rodilišne djelatnosti rodilištima u Sinju, Makarskoj, Imotskom i i Supetru na Braču. Navedena rodilišta, tvrde u Ministarstvu, ne ispunjavaju prostorne uvjete i uvjete medicinsko-tehničke opreme. Stanovnici Sinja, Makarske i Imotskog ustali su u obranu svojih rodilišta.

Ispred sinjskog rodilišta danas se prosvjedovalo zbog njegova zatvaranja. Tražimo poništenje odluke o zatvaranju rodilišta odmah, a ako se to ne dogodi, građani Sinja i Cetinske krajine poduzet će još žešće akcije za očuvanje tradicije viteške igre Alke te očuvanje zdravlja majki i djece.

Poručile su to sa skupa sinjske civilne udruge, kojima se obratio gvardijan svetišta Gospe sinjske, fra Bože Vuleta, i voditelj tamošnje ispostave županijskog Doma zdravlja, doktor Ante Prolić, koji je podnio ostavku i koji je pozdravljen burnim pljeskom okupljenih.

Zatvaranje rodilišta u Sinju može uzrokovati izumiranje alkarske tradicijem, tvrde Sinjani. Naime, jedan od preduvjeta koje mora ispuniti alkar jest - rođenje u Sinju. 


Najavljeni prosvjedi u Makarskoj i Imotskom

Zatvaranje rodilišta potaknulo je pobunu građana i u Makarskoj. Na Facebooku ih se u jedan dan okupilo više od 2000, dogovoren je javni prosvjed za subotu u 17 sati. U grupi je najveći broj mladih žena i mladih majki koje tvrde da će se boriti za opstanak rodilišta koje su im roditelji gradili samodoprinosom, javlja Slobodna Dalmacija.

Jedinstven je stav i političkih stranaka u Imotskom i udruge Žena Imotske krajine da je odluka Ministarstva ishitrena, posebno s obzirom na činjenicu da je Imotski stotinjak kilometara udaljen od splitskog rodilišta. Slažu se, rečeno je na konferenciji za novinare, da je riječ o političkom potezu, kako bi se riješilo viška uposlenih u zdravstvu, ne gledajući stvarne potrebe pacijenata.

Samo je grad Imotski ponudio milijun kuna za poboljšanje rada rodilišta, no nitko ga drugi nije pratio, rekao je čelni čovjek imotskih liberala Martin Meter a prenosi Slobodna. Zaključeno je da se krene s potpisivanjem peticije za opstanak rodilišta u Imotskom.
IZVOR: HRT

Obavijest

Već tradicionalno žitelji općine Hrvace na dan sjećanja na žrtve Bleiburga posjećuju mjesto stradanja. Tako će biti i ove subote 15.svibnja, kada u Austriju odlazi čelništvo općine, KUD Hrvace i drugi žitelji. Polazak je u petak u 23,30 ispred restorana Vreba Hrvace.

" Sjedinjene Američke Države–zemlja mogućnosti“

U petak, 14. svibnja, u dvorani Franjevačkog samostana održat će se predavanje na temu „ Sjedinjene Američke Države–zemlja mogućnosti“. Predavač je dr. sc. Danica Ramljak, a početak je u 19,30 sati. Predavanje organizira Matica Hrvatska–Ogranak Sinj.

PROSVJED U SINJU ZBOG RODILIŠTA "Borit ćemo se protiv ličkog medvjeda"

Sinjani su se kroz povijest borili protiv mletačkog lava, njemačkog orla, srpskog dvoglavog orla, a sada se moramo pobuniti protiv ličkog medvjeda – kazao je šef sinjskih izviđača Slaven Kardoš, jasno ciljejući na ministra Darka Milinovića, na skupu što ga je povodom zatvaranja sinjskog rodilišta organiziralo 16 gradskih udruga pod motom „Pogodimo zajedno u sridu“.
 
NA skupu se okupilo oko 150 građana.

Na skupu nije bilo predstavnika gradske vlasti, ali je pročitano pismo gradonačelnika Ivice Glavana, koji je upozorio kako je Sinj, uz rodilište, prije dva mjeseca ostao i bez svog Ureda za obranu, pa oko 5 tisuća branitelja za najobičniju potvrdu mora ići do Splita.

Prosvjednici su uputili proglas u kojem su zaprijetili da će, ako se odmah ne odustane od zatvaranja radolišta, organizirati radikalne akcije., i to zbog „svojih žena, djece i Alke“.

Pljeskom su pozdravili odluku dr. Ante Prolića, koji je podnio ostavku ne želeći sudjelovati u zatvarnju rodilišta i davanju otkaza.
Toni Paštar
IZVOR: SLOBODNA DALMACIJA

Stanje na cestama

Zbog radova se vozi jednim trakom na dionici autoceste A 1, Bosiljevo-tunel Sveti Rok:
- u smjeru Splita: od 80. do 87. km, od 119. do 127. km i od 205. do 210. km, a
- u smjeru Zagreba: od 119. do 130. km. Brzina vožnje ograničena je na 60 km/h.

Županijska cesta (ŽC) kod Vrgorca, zbog radova na izgradnji dionice autoceste A 1, Ravča-Ploče, zatvorena je za sav promet. Obilazak je državnim cestama: Vrgorac-Mali Prolog-Ploče.

Opreznije treba voziti po mokrim i kliskim kolnicima u većem dijelu zemlje. Mogući su odroni na cestama u gorju i duž Jadranske magistrale (D 8).
IZVOR: HAK