Nedjelja, 13.05.2007.

Norac na Mišinu koncertu u Sinju

Norac se, kako doznajemo, najviše zadržao na šanku kluba Picadilly gdje je popio piće s prijateljima


SINJ - General Mirko Norac, koji izdržava kaznu zbog ratnih zločina, ponovno je boravio u Sinju na slobodnom vikendu. Ovaj puta bez mnogo medijske pompe slobodno je šetao gradom u subotnje jutro, popio kavu sa prijateljima, među kojima su bili načelnik općine Branko Samardžić i alkarski vojvoda Ivan čikara, u kafiću Picasso na Trgu dr. Franje Tuđmana. Norac je još u petak navečer stigao u Sinj te obišao nekoliko sinjskih kafića i družio se sa znancima i sa kolegama iz srednje škole.

Norac je zajedno s društvom sinoć prisustvovao koncertu Miše Kovača u klubu Picadilly u Sinju. Norac se, kako doznajemo, najviše zadržao na šanku kluba gdje je popio piće s prijateljima.

Ovo je Norčev treći dolazak u Sinj od kada je iz zatvora u Glini prebačen u zatvor poluotvorenog tipa u Popovači. Budući da je osuđen na zatvorsku kaznu dulju od deset godina, bilo je potrebno da odsluži najmanje polovicu kazne da bi stekao uvjete za premještanje u zatvor poluotvorenog tipa i pravo na slobodne vikende.

Norac, podsjetimo, izdržava zatvorsku kaznu za ratni zločin nad srpskim civilima počinjen 1991. godine u Gospiću. Osuđen je na 12 godina zatvora jer je zapovjedio ubojstvo civila, i jer je osobno izvukao ženu iz kolone i ustrijelio je. Određujući kaznu sud je uzeo u obzir činjenicu da je u vrijeme počinjenja djela bio vrlo mlad, te njegovo sudjelovanje u ratu.

Prema riječima njegova odvjetnika, željka Olujića, general Norac ima pravo na dva slobodna vikenda u mjesecu. Premda se intenzivno priprema za obranu za drugi kazneni postupak - ratni zločin počinjen nad srpskim civilima i zarobljenicima u Medačkom džepu 1993. godine gdje je optužen zajedno s generalom Rahimom Ademijem, Norac slobodne vikende ipak koristi samo za odmor.

- Pripreme za novo suđenje su vrlo intenzivne. U spisu je oko 8.000 stranica teksta i niz video materijala i sve to treba proučiti. No, za pripreme ne koristimo vikende, već preko tjedna odlazim kod njega u zatvor - rekao je Olujić
IZVOR: jutarnji.hr