Subota, 13.04.2019.

Pršut tvrtke ‘Mrki’ iz Pakovog Sela šampion 14. Nacionalnog sajma pršuta u Sinju


Ovogodišnji 14. po redu Nacionalni sajam pršuta i trajnih suhomesnatih proizvoda ‘Sinj 2019.’ završio je danas svečanom dodjelom priznanja i nagrada. Šampionsku titulu ponio je pršut M.T.O. Mrki iz Pakovog sela.
Na ocjenjivanje je ove godine pršute donijelo 12 pršutara. Pored šampionskog pršuta, plaketu vicešampiona dobila je za svoj proizvod pršutana Herceg iz Prologa kraj Ljubuškog. Zlatnu plaketu kvalitete Dalmatinskog pršuta dobila je pršutana Smjeli iz Dugopolja, a zlatnu plaketu kvalitete pršuta MEL Mesnice Lovrić. Svi prvo nagrađni dobili su i Zlatne diplome za kvalitetu, a isto priznanje dobili su i T.O. Diana Vinovo Gornje, Sušara Perajica – Čvrljevo, Market Žužić – Krk, Dim MES, Delicije Marović, P.Z. Svilaja Maovice. Srebrenu diplomu za kvalitetu dobili su pršutana Pupačić i OPG Poljak Glavice.
Opširnije...
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Vjernici sutra slave Cvjetnicu


Sutra je Cvjetnica ili Nedjelja Muke Gospodnje.
Cvjetnica je kršćanski blagdan koji se slavi u nedjelju prije Uskrsa. Ovaj dan je uvod u Veliki tjedan, dan na koji se Crkva spominje Isusovog svečanog ulaska u Jeruzalem u dane prije Pashe, ali i njegove muke koja je uslijedila nakon toga.
Kad je ulazio u Jeruzalem, narod je dočekao Isusa mašući palminim i maslinovim grančicama i rasprostirući svoje haljine, putem kojim je išao jašući na magarcu. U spomen na to, na Cvjetnicu se prije jutarnje mise obavlja procesija s blagoslovljenim palminim i maslinovim grančicama. Sama misa posvećena je Isusovoj muci na kojoj se čita ili pjeva cijeli izvještaj o muci iz Evanđelja.
Opširnije...
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Najava sportskog vikenda

Pred nama je zanimljiv sportski vikend u kojem izdvajamo gostovanje Alkara u Osijeku, ali i veliki rukometni derbi Sinja i Petason Vranjica…
Alkar svoj susret 21. kola igra u nedjelju u Osijeku, momčad na put kreće već u subotu, a sve to moći će se pratiti i u izravnom prijenosu na Arena sport televiziji.
Junak će nakon poraza od Primorca ove subote gostovati u Opuzenu kod Neretvanca, a želi li i nakon ovog kola držati čelo poretka, nužno će doći do novih bodova. Hrvace, pak, na svom terenu dočekuju Primorac iz Biograda, što je također jedna od utakmica koju vrijedi pogledati.
U nedjelju ljubitelje malog nogometa očekuju prva prava ovogodišnja uzbuđenja, jer kreće doigravanje, ali prvo ono za ostanak u ligi. Također, posljednji termin rezerviran je finale Kupa Ivan Akrap u kojem se sastaju Torcida Kavana Otok i Hrvace Kompass group.
Vrijedi također istaknuti i kako će tri igrača Ragbi kluba Sinj – Marko Grčić, Dražen Budimir i Stipe Brčić, u subotu od 14 sati u sastavu reprezentacije Hrvatske igrati u gostima protiv Malte, što je utakmica koja će odlučiti i pobjednika skupine.
Opširnije...
IZVOR: WWW.FERATA.HR