Ponedjeljak, 13.04.2009.

USKRSNJI PONEDJELJAKUskrsni je ponedjeljak, dan kada se kršćani sjećaju prvog susreta uskrslog Isusa s učenicima. U crkvama se spominje put uskrsnulog Isusa s dvojicom učenika, koji su ga prepoznali tek kada je lomio kruh.

Od Uskrsa do iduće nedjelje traje bijeli tjedan, prema odjeći koju su u počecima crkve nosili novokrštenici.

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodi euharistijsko slavlje u Okružnom zatvoru u Remetincu.

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor posjetit će, tradicionalno, Specijalnu bolnicu za kronične bolesti dječje dobi Gornja Bistra. U ime Ministarstva uručit će prigodne darove za potrebe djece na liječenju.

IZVOR: HRT

žudiji - jedinstvena uskrsna tradicijaPoseban, drukčiji nego igdje u Hrvatskoj, bit će ovaj Uskrsni ponedjeljak u Kninu. Grad će biti pun živopisno odjevenih sudionika 9. festivala žudija, članova čak 22 žudijske skupine.
Bilo da su u odorama rimskih vojnika, u austrougarskim mornaričkim, u vatrogasnim, ili u narodnim nošnjama vlastitoga kraja, svi se oni diče svojim posebnim, uvjerljivim i specifičnim "padanjem uz Kristov grob".
Tko su žudiji? To su "rimski vojnici" koji na Veliki petak i Veliku subotu u svojim crkvama čuvaju ukrašene "Kristove grobove", po uzoru na slike iz Matejeva evanđelja.
Rimske vojnike koji stražare uz Kristov grob uoči njegova uskrsnuća, u dalmatinskoj tradiciji nazivaju žudiji ("židovi").

Svim žudijima zajedničko je da, kada zvona na Veliku subotu zazvone obznanjujući uskrsnuće, stražari koji su čuvali grob od straha padnu na zemlju i potom pobjegnu.

Duga je tradicija uprizorenja žudija uz Kristov grob na prostorima Dalmacije. Posebno je živa i pomno održavana na srednjodalmatinskim otocima, u Dalmatinskoj zagori i u dolini Neretve, a njeguje se i u bosanskohercegovačkoj župi svetog Mihovila u Varešu.

Kako je i kada rođena ova tradicija? Iako je to izvanliturgijski običaj, zna se da je običaj čuvanja Kristova groba na Uskrs iz talijanskog Loreta sredinom 19. stoljeća u Metković prenio Ante Gluščević. Odatle se ovaj običaj proširio i po ostalim župama doline Neretve.

S vremenom je statiranje rimskih vojnika preraslo u cjelovitu predstavu u kojoj su podijeljene uloge, a svaka je župa iznjedrila svoje specifične običaje.

Ostalo je zapisano da su nekad u priobalju Kristov grob čuvali vojnici i mornari u odorama, a u neretvanskom kraju, osobito u Metkoviću, stražari su bili odjeveni u odore nalik na rimske, koje su bile crkveno vlasništvo.

Danas su u Vrlici, Oklaju i Tisnome žudiji odjeveni u narodne nošnje. U gornjoj Neretvi čuvari Kristova groba odjeveni su u odore rimskih vojnika, dok su u donjoj Neretvi (od Opuzena do mora) odjeveni u mornarske odore.

U Dalmaciji su danas najpoznatiji Vodički žudiji, inicijatori i šest godina domaćini Festivala žudija Dalmacije.

Godine 2001., radi snimanja milenijske fotografije, fotograf šime Strikoman okupio je ispred crkve u Vodicama čuvare Kristova groba iz Dalmacije. Nakon fotografiranja svi su žudiji prodefilirali mjestom, a potom su u vodičkoj župnoj crkvi sv. Križa sve skupine prikazale svoje običaje "padanja". To je bio početak Festivala žudija Dalmacije.

Godine 2007. dogovoreno je da se Festival ubuduće svake godine održi u drugoj župi.

Prvi izvan Vodica održan je u Vidu kod Metkovića, gdje su prvi put došli i čuvari Kristova groba iz Vareša. Prošle godine Festival žudija održan je u šepurinama na otoku Prviću.

Ovogodišnji, 9. festival žudija započet će u 10 sati na Uskrsni ponedjeljak procesijom od crkve sv. Ante u Kninu. Na kninskom Trgu Oluje u 10.30 sati održat će se svečana smotra žudijskih skupina, a pola sata prije početka festivala, u 11.30 sati, na Kninskoj tvrđavi šime Strikoman snimit će svoju novu milenijsku fotografiju.

župe iz kojih dolaze sudionici 9. festivala žudija Našašća Svetog križa, Vodice
Sv. Nikole Biskupa, Metković

Sv. Stjepana Prvomučenika, Vlaka (Slivno-Ravno, ušće Neretve, pokraj Opuzena)

Uznesenja Marijina, Prvić šepurine (otok Prvić kod šibenika)

Svetog Duha, Tisno (otok Murter)

Sv. Mihovila, Oklaj Promina (između Drniša i Knina)

Presvetog Trojstva, Rogotin (između Ploča i Opuzena)

Srca Isusova i Marijina, Vidonje - Mlinište (ispod Opuzena)

Sv. Ante Padovanskog, Knin

Snježne Gospe, Vid (pokraj Metkovića)

Sv. Martina, Sumartin (otok Brač)

Sv. Ilije Proroka, Metković

Sv. Stjepana Prvomučenika, Brela

Sv. Franje Asiškog, Imotski

Svetog Mihovila, Vareš (BiH) (Bosna i Hercegovina, blizu Sarajeva)

Sv. Stjepana Prvomučenika, Opuzen

Uznesenja Blažene Djevice Marije, Katuni Kreševo (blizu šestanovca)

Svetog Ante Padovanskog, Komin (između Ploča i Opuzena)

Gospe od Ružarija, Vrlika (uz ušće Cetine, Splitsko-dalmatinska županija)

Uznesenja Blažene Djevice Marije, Baška Voda

Sv. Frane, Betina (otok Murter)

Sv. Jurja Mučenika, Desne (između Ploča i Metkovića)

Gospe Karmelske, Bagalovići (Kula Norinska, blizu Metkovića)

Majke Božje Bistričke, Marija Bistrica (svetište Majke Božje Bistričke)

Sv. Barbare, Vrapče (Zagreb)

IZVOR: SLOBODNA DALMACIJA

Uskrsni ponedjeljakUskrsni je ponedjeljak, dan kada se kršćani sjećaju prvog susreta uskrslog Isusa s učenicima. U crkvama se spominje put uskrsnulog Isusa s dvojicom učenika, koji su ga prepoznali tek kada je lomio kruh.

Od Uskrsa do iduće nedjelje traje bijeli tjedan, prema odjeći koju su u počecima crkve nosili novokrštenici.

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodi euharistijsko slavlje u Okružnom zatvoru u Remetincu.

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor posjetit će, tradicionalno, Specijalnu bolnicu za kronične bolesti dječje dobi Gornja Bistra. U ime Ministarstva uručit će prigodne darove za potrebe djece na liječenju.

IZVOR: www.hrt.hr