Subota, 13.02.2010.

"Dani krnjevala 2010."

U Rijeku na poznati međunarodni krneval otputovalo je 40-tak članova Krnjevalske udruge Sinj.

Krnjevalska udruga iz Gljeva “Didi s Kamešnice“ večeras putuje u Županju gdje će sutra, 14.  veljače, sudjelovati na poznatoj manifestaciji „Šokačko sijelo“.

Danas, 13. veljače, će se održati i mačkare iz Glavice. Okupljanje je u 12 sati oko Doma i Pulinog dućana, a suđenje krnji je u 16,30 kod Doma.

Danas, 13. veljače,  se održavaju mačkare i u općini Otok. Oko 12 sati u centar Otoka stigle su Živiničke mačkare, a nakon obilaska Donjeg Otoka završna svečanost je na Batlanu. Također danas u svom pohodu su mačkare iz Udovičića.

Krnjevalska uduga Potravlje-Satrić-Maljkovo četvrtu godinu za redom organizira mačkarske svečanosti koje će se održati danas, 13. veljače, u 17 sati kod restorana Kenedy.

I mačkare Udruge Ćosin Potok pripremaju se za krnjevalsku svečanost koja će biti sutra, 14. veljače, . Okupljanje je u 16 sati na mostu u potoku, a u 17 sati predviđeno je spaljivanje krnjevala.

Sutra, 14. veljače, će naselja općine Dicmo obići mačkare iz Krušvara, a potom će obići središte Vojnića i povratak u Krušvar kod škole.

Stanje na cestama u Cetinskom kraju

Na cijelom području Cetinskog kraja ceste su prohodne i promet se odvija bez poteškoća. Zbog skilskosti i mjestimične poledice na prometnicama, vozači se upozoravaju na oprez. Snijega ima na području Tijarica-Kamensko te na području Vrlike.

Humanitarni koncert “Cetinski kraj za Haiti“

Humanitarni koncert “Cetinski kraj za Haiti“ održat će se večeras u 19 sati sinjskoj sportskoj dvorani, a članovi Udruge Srma danas od 9,30 do 12,30 sati  na Pijaci prodaju ulaznice za koncert i bonove koje je izradio Crveni križ. Napominjemo kako se ulaznice prodaju po cijeni od 10 kuna, u knjižarama i papirnicama Duga i Axel, suvenirnici Svetišta i Crvenom Križu,a pred sam početak koncerta na ulazu u dvoranu koja se otvara u 18 sati.

Kino danas

Od danas do ponedjeljka u Gradskom kinu prikazivat će se američki film “Avatar“ u terminima od 17 i 19,30 sati. Ovaj film ima devet nominacija za Oskara.

Sport

Pred nama je zanimljiv športski vikend iz kojeg izdvajamo:
U 16. kolu A2 košarkaške lige sastaju se sutra: Jazine-Alkar u 20 sati i u 17 sati Voštarnica-Cetina.
Počinju i natjecanja u županijskom nogometnom natjecanju. U Dugopolju od 14,30 sati igraju Hrvace Vrlika, dok se sutra, 14. veljače, sastaju Glavice-Tekstilac, a nogometaši Čaporica igraju na Hvaru.

HGSS na Kamešnici spasila trojicu muškaraca zametenih u snijegu

Trojicu izletnika koji su se iz Otoka kod Sinja zaputili na izlet na planinu Kamešnicu smrzavanja je spasila Gorska služba spašavanja (GSS) u petak na večer.
Iako su M.E. (29), I.P. (21) i V.B.(35) dobro poznavali teren kojim su se kretali, zbog snježne su mećave potpuno izgubili orijentaciju.
Nakon četiri sata hoda kroz duboki snijeg odustali su od traženja planinske kućice koja im je trebala pružiti zaklon od hladnoće, mećave i jakog vjetra pa su oko 18 sati mobitelom pozvali Centar 112 i zatražili pomoć GSS-a.
Izletnici su pronađeni u 21.30 sati a u akciji spašavanja sudjelovalo je 20 pripadnika splitske GSS, šest zadarske, jedna pripadnica GSS Šibenik te djelatnici Županijskih cesta i Centra 112.
IZVOR: SLOBODNA DALMACIJA

Stanje na cestama

U 11 sati ukinuti su zimski uvjeti na D1 Karlovac-Korenica-Gračac-Knin, D 27 Gračac-Obrovac, D 50 Žuta Lokva-Gospić, D 52 Špilnik-Korenica, D 217Grabovac-Ličko Petrovo Selo, D 504 Ličko Petrovo Selo-Prijeboj i D 522 čvor Udbina –čvor Gornja Ploča.

Dionica autoceste A 1 Sveti Rok-Maslenica otvorena je za sav promet, ali se zbog snijega i poledice vozi uz ograničenje od 40 km/h.

Dionicom Jadranske magistrale(D 8) Karlobag-Sveta Marija Magdalena ne smiju prometovati autobusi na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikli (I.skupina), a državnom cestom D 25 Gospić-Karlobag prometuju samo osobna vozila.
Opreznije treba voziti po mokrim i skliskim kolnicima zbog snijega i mjestimične poledice u Slavoniji, središnjoj Hrvatskoj, Lici, Gorskom kotaru i Dalmatinskom zaleđu, a zbog poledice oprez je potreban na mostovima i nadvožnjacima. ...

Vrijeme

U unutrašnjosti djelomično razvedravanje uz sunčana razdoblja, a sredinom dana u istočnoj Slavoniji još mjestimice slab snijeg. Na Jadranu djelomice ili pretežno sunčano, a na krajnjem jugu može biti kratkotrajne kiše. Vjetar slab, u istočnoj Slavoniji, Baranji i Podravini umjeren do jak sjeverozapadni, a na Jadranu slaba i umjerena bura i sjeverozapadnjak. Najviša dnevna temperatura od -1 do 3, a na Jadranu od 7 do 12 °C.
IZVOR: HAK