Srijeda, 13.01.2010.

Natječaj za donaciju 9 računala članovima Udruge 4+ Cetinskog kraja

Udruga je raspisala natječaj za 9 računala (polovnih) koje smo dobili od Privredne banke Zagreb. Raspisan natječaj do 31.01.2010.g. na koji se mogu javiti članovi Udruge te podnijeti zahtjev i dostaviti ga predsjedništvu Udruge do rečenog datuma ili u prostorije UDRUGE VETERANA I DRAGOVOLJACA DOMOVINSKOG RATA SINJ (adresa: Luka 7, 21 230 Sinj  srijedom od 08:00-11:00 h).

Uvjeti natječaja:
1.Članstvo u Udruzi 4
2.Plaćena članarina  od 50 kn
3.Broj članova kućanstva
4.Socijalni status (primanja po članu obitelji)
5.Stambeni status
6.Neposjedovanje računala
7.Više djece u školskom ili studentskom statusu

Priopćenje za javnost Franjevačkog samostana Čudotvorne Gospe Sinjske

Franjevački samostan Čudotvorne Gospe Sinjske uputio je  Priopćenje za javnost u kojem demantira članak objavljen u jučerašnjoj Slobodnoj Dalmaciji pod nazivom: „Politika s oltara: Starica fratra poslala k vragu za vrijeme mise“. 

Neistina o kršenju predizborne šutnje u Crkvi Gospe Sinjske u Sinju

U Slobodnoj Dalmaciji od 12. siječnja izišao je napis „Politika s oltara: Starica fratra poslala k vragu za vrijeme mise“, koji je potpisao Toni Paštar. U tekstu se uz ostalo ističe da je „u crkvi Gospe Sinjske svećenik pozvao vjernike da ne glasuju za Josipovića kako ne bi obojio Hrvatsku u crveno, nego za Mila Bandića“. Na to je navodno „reagirala starija vjernica tako da se ustala, poslala fratra k vragu i… demonstrativno napustila crkveni prostor“. Vijest se, dakle, „temelji“ na navodnom iskazu jedne anonimne vjernice. Provjerili smo tu tvrdnju kod svih svećenika koji su toga dana u župi slavili sv. mise. Svi oni, kao i vjernici kod kojih smo se raspitivali, odlučno niječu istinitost te vijesti.
Istina je da:
1) nijedan fratar toga da nije spomenuo niti jednoga predsjedničkoga kandidata niti ga na bilo koji način preporučio;
2) u molitvi vjernika, u kojoj se redovito moli za crkvene i državne poglavare, molilo se za izbor novoga hrvatskoga predsjednika – bez ikakvih dodataka u toj molitvi.

Začuđuje nas da novinar i uredništvo mogu takvu vijest objaviti na navodnom iskazu anonimne osobe. Nije navedeno ni ime svećenika ni vrijeme kad se to dogodilo. Tako objavljena vijest, osobito u ovakvom kontekstu, prije svega je neprofesionalna ali i neodgovorna. Učincima koje ima javna riječ ona u negativan kontekst stavlja ne samo (anonimnog) pojedinca već i Svetište, Samostan i Župu Čudotvorne Gospe Sinjske. I to ne samo svećenike nego i vjernike jer se takvim napisom sugerira manipulativnost svećenika i infantilnost vjernika. Naša vjernička zajednica ne odriče sebi pravo političkoga angažmana, ali u duhu socijalnoga nauka Crkve koji definira obveze, djelokrug i primjerenost načina kršćanskoga političkoga djelovanja.
Molimo uredništvo SD, i druge medije, da objave ovaj naš prosvjed. Očekujemo ispriku novinara i uredništva SD. Uz ovaj prosvjed ističemo i nadu i želju da naši mediji rastu u odgovornosti za svoje političko djelovanje u demokratskim okvirima u smislu politike kao službe za opće dobro.

fra Bože Vuleta, gvardijan i upravitelj Svetišta
fra Nikica Ajdučić, župnik

Predstavnici Stožera zaštite i spašavanja Splitsko-dalmatinske županije sutra će obići Cetinski kraj

Predstavnici Stožera zaštite i spašavanja Splitsko-dalmatinske županije, na čelu s načelnikom Lukom Brčićem, zamjenikom župana, obilaze područja koja su proteklih dana poplavila uslijed obilnih kiša. Prema izvješćima, koja, na traženje Stožera, redovito stižu od jedinica lokalne samouprave, najviše je poplavljeno područje Vrgorca, Imotskog polja i Omiša. Moguće štete još se procjenjuju. Ugrožena područja Stožer će, prema potrebi obilaziti i idućih dana, a sutra, 14. siječnja, će obići Cetinski kraj, odnosno područje Trilja i Hrvaca.

Obavijest

Ured za suzbijanje zloupotrebe droga Vlade RH raspisao je javni natječaj za prijavu projekata udruga u Hrvatskoj za dodjelu financijske potpore. Visina financijske potpore može biti od 20 do 80 tisuća kuna, a prijave se trebaju podnijeti do 25. veljače.

Stanje na cestama u Cetinskom kraju

Na dionici 17 državne ceste D 1, od Sinja do Masle, te od Sinja do Vrlike ima vode kao i na D 60 kroz Turjake i od Trilja do Bračke strane u Čaporicama. Vode ima i na D 219 dionici Sinj – Sutina. Sve problematične dionice sinoć i jutros su posipane sipinom jer se zbog niskih temperatura voda ledila na cesti.
Zbog izlijevanja vode za sav promet i dalje su zatvorene dionice županijskih cesta: Vrlika – Panj, Gornji Bitelić - Donji Bitelić, Dugopolje – Bisko i Dugopolje - Liska u Ercegovcima.
Na cestama koje prolaze kroz usjeke postoji mogućnost odrona kamenja i zemlje.

Stanje na cestama

Opreznije treba voziti po mjestimice vlažnim i skliskim kolnicima te na cestama u gorju, duž Jadranske (D8) i Ličke magistrale (D1) zbog mogućih odrona.

Zbog poplavljenog kolnika za sav promet zatvorene su županijske ceste: ŽC 5130 Zalužnica-Škare, ŽC 3253 Košutarica-Mlaka, ŽC 5153 Bakovac Kosinjski–Gornji Kosinj, ŽC 6104 Donji Bitelić-Gornji Bitelić, ŽC Bitelić-Vrlika, ŽC 6260 Prosik-Bisko i ŽC 6218 GP BiH-Prud-Vid-Metković. ...