Za Uskrs na Jadranu više od 50.000 gostiju



Direktori turističkih zajednica najavljuju optimističan početak sezone. U Dalmaciji će za središnji katolički blagdan hotelske tvrtke otvoriti većinu hotela, dok Istra već tradicionalno bilježi više od 20.000 gostiju kada je Uskrs u prvoj polovini travnja
Za Uskrs sigurno neće biti štrajkova hotelijera, rekao je Eduard Andrić, predsjednik Sindikata turizma i usluga Hrvatske, prije sveg zato jer će pregovori između sindikata i poslodavaca trajati do kraja travnja. Ako, međutim, ne dođe do dogovora, što Andrić ne priželjkuje, znajući da bi štrajkovi dugoročno naštetili hrvatskom turizmu, oni bi mogli uslijeditI već u svibnju.
»Uskrs je neki prag nakon kojeg ćemo donijeti odluku o tome krećemo li u štrajk. Sindikat turizma ima tri kruga pregovora s poslodavcima, a kao rok završetka pregovora naznačili smo kraj travnja.
Štrajk je zadnje što želimo u ovom trenutku, jer smo svjesni da bi on donio dugoročnu štetu našem turizmu. Nijedan se gost više ne bi vratio u hotel gdje mu nije poslužen obrok ili uređena soba. Međutim, ne možemo dopustitI da se problemi poslodavaca prelamaju preko leđa radnika i da oni svoje gubitke pokušavaju anulirati smanjenjem ionako malih plaća«, kaže Andrić.
Velika prijetnja - masovni štrajk za Uskrs, tradicionalni početak turističke sezone koji ove godine pada 4. travnja, sigurno je izbjegnuta, no ista će šteta nastati ako se štrajk samo prolongira za svibanj ili neki kasniji mjesec.
Uskrs bi i ove godine na Jadran mogao privući više od 50.000 turista. Turistički će se djelatnici možda požaliti da je bolje kada taj blagdan padne potkraj travnja, jer je tada ljepše vrijeme.
Mnogo će toga i ove godine ovisiti o vremenu, jer će sunce dodatno motivirati goste iz najbližih zemalja.
Upravo na susjede računa Tomislav Popović, direktor Turističke zajednice Istarske županije.
»Prema našim statistikama, uvijek kada je Uskrs u prvoj polovini travnja imali smo dvadesetak tisuća gostiju, uglavnom iz bližeg okruženja - Slovenaca, Talijana, Austrijanaca i Nijemaca. Pretpostavljam da će tako biti i ove godine, a sunčano bi nam vrijeme dovelo još koju dodatnu tisućicu turista. Neće raditi svi hoteli, nego samo oni koji se mogu zagrijati«, izjavio je Tomislav Popović.
Pune hotele tijekom središnjega katoličkog blagdana očekuje i Jasna Doričić Sanković, direktorica opatijske turističke zajednice.
Tvrdi da su odlično ušli u sezonu, jer im je i siječanj bio bolji od očekivanja, da su, nadalje, samo protekloga karnevalskog vikenda u hotelima imali više od 3000 gostiju, pa ih za dane oko Uskrsa očekuje više od 4000.
»Mislim da će nam hotelski kreveti biti dobro popunjeni, hotelijeri su se potrudili i stalno nude kvalitetne programe, a Opatija se, uz to što je dobro pozicionirana u odnosu na jaka europska emitivna tržišta, etablirala i kao vrlo kvalitetno wellness odredište. Iako je teško davati prognoze, optimistična sam kada je riječ o Uskrsu«, riječi su Jasne Doričić Sanković.
Direktori turističkih zajednica, međutim, trenutačno su više zabrinuti zbog situacije koja prati pregovore turističkog sindikata i poslodavaca, nego uskrsnim gostima i pripremama programa koji bi trebali popratiti njihov boravak.
Prema riječima Milija Razovića, direktora Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije, gorući problem hrvatskog turizma je budućnost i perspektiva hotelijerstva. O hotelijerstvu, ne treba napominjati, ovisi turizam koji nam godišnje donosi sedam milijardi eura prihoda, jedini segment kojim ravnopravno konkuriramo razvijenom svijetu.
»Hotelijeri su u krizi, pa se ni za Uskrs neće otvarati svi hoteli. Pretpostavljam da će svaka tvrtka otvoriti po dva, tri hotela i polako će uhodavati sezonu. Ako vrijeme posluži, na području naše županije planiramo do 10.000 turističkih dolazaka«, tvrdi Razović.
U prvi plan ipak gura hotelijerske probleme, pogotovo nevolje Sunčanoga Hvara, gdje su napravljene krupne greške, pa je nekad jaka tvrtka ostala bez svijetle budućnosti.

Opatijski ožujak otvorenih "wellness"-vrata
Gotovo svi opatijski hoteli pridružili su se akciji nazvanoj »Ožujak - mjesec otvorenih "wellness"-vrata«. Akcija, uz ostalo, uključuje prezentacije "wellness"-ponude, posebne paket-aranžmane, popuste na "wellness"-programe od 20 do čak 50 posto, darove i besplatne masaže. Uz to, gostima opatijskih hotela nudi se (19. i 26. ožujka) i besplatan izlet u Park prirode Učka uz stručno vođenje.
Davor Verković
IZVOR: VJESNIK

21.02.10