Nerazminirano je još 27 četvornih kilometara

PODMUKLE UBOJICE NA DINARI I SVILAJI
Rat završio, mine ostale!

Iako je od završetka ratnih operacija prošlo gotovo 15 godina, na području Splitsko-dalmatinske županije, a zapravo na prostoru grada Vrlike i općina Hrvace i Muć, još se pod minski sumnjivim prostorom vodi 27,8 milijuna metara četvornih. Od početka organiziranog uklanjanja minsko-eksplozivnih sredstava do sada, razminirano je 7,4 milijuna četvornih metara. Prema podacima Hrvatskog centra za razminiranje, od minske zagađenosti u potpunosti su očišćeni prostori grada Sinja i Visa.

- Zadovoljni smo što se od 2005. godine na području naše županije nije dogodio ni jedan incident s minama. Od početka velikosrpske agresije na Hrvatsku, na području ove županije imali smo 33 minska incidenta u kojima je 19 osoba poginulo, 22 osobe su teško i 10 ih je bilo lakše ranjeno. Posljednji incident dogodio se 2005. godine na Visu, kada je stradao turist iz Nizozemske. U ovoj tužnoj bilanci vrijedno je naglasiti podatak da među stradalima nije bilo mlađih od 18 godina, kao i to da nije stradao ni jedan pirotehničar – kaže Damir Gabrić, koordinator za razminiranje Splitsko-dalmatinske županije.

Na području Muća minski je sumnjiva šuma Borovača. Sumnja se da su u njoj posijani neeksplodirani “zvončići”. Taj prostor nije u programu razminiranja Hrvatskog centra za razminiranje, nego je u nadležnosti MUP-a. Ploče upozorenja Na području grada Vrlike i općine Hrvace minama su zagađena prostranstva na planinama Dinari i Svilaji.

Od ukupnih površina na kojima vrebaju ubojite mine, na livade i pašnjake otpada 7,8 posto, šume 30,4 posto, te krš i makiju 61,8 posto. Tijekom prošle godine na području županije, pirotehničari Hrvatskog centra za razminiranje od mina su očistili 612.831 četvorni metar. Čistio se uglavnom teren na području općine Hrvace, na nekadašnjim crtama razgraničenja. Ove godine posao je nastavljen pa je sada u tijeku razminiranje novih 400.646 kvadrata između Maljkova i Otišića, uključujući i obalu jezera Peruča.

Zbog ograničenosti novca, mine kao najpodmuklije ubojice još godinama će i u ovoj županiji biti prijetnja životima ljudi i životinja. Kada bi cijena razminiranja jednog metra četvornog iznosila 10 kuna, za potpuno čišćenje minski sumnjivog prostora na Svilaji i Dinari trebalo bi 270 milijuna kuna. Koliko će Cetine proteći dok se taj novac osigura?

Zanimljivo je da se ploče upozorenja na mine koje su postavili pirotehničari u ovoj županiji ne uništavaju, što je čest slučaj na nekim drugim prostorima. U Hrvacama je postavljena 121 takva ploča, u Vrlici 149 i Muću 14. Tijekom cijele prošle godine evidentiran je nestanak samo jedne ploče.
Toni Paštar / EPEHA
IZVOR: SLOBODNA DALMACIJA

14.02.10