Festival znanosti u Sinju.

Slobodni smo objaviti najveću vijest u popularizaciji znanosti u Hrvatskoj, prema mišljenju nekoliko najvećih hrvatskih znanstvenika: ove godine, od 11. do 17. travnja, po prvi put će se održati Festival znanosti u Sinju.

Svjedoci smo sveopće krize, kako gospodarske, tako i socijalne, znanstvene, umjetničke, kulturne.... Tu se ipak ističe kriza znanosti, ne samo po intenzitetu, nego i po posebnosti: kriza znanosti prvenstveno je kriza zanimanja za znanost i kriza poimanja znanosti, a tek potom kriza financiranja znanosti. U takvim okolnostima i iz očitih potreba, odlučili smo organizirati jedan izniman popularno-znanstveni događaj, posebnog karaktera, s posebnim ljudima i na posebnu mjestu: Festival znanosti - Sinj!

Kao goste Festivala znanosti - Sinj pozvali smo niz najboljih hrvatskih znanstvenika - po našem izboru. Usuglasili su se sudjelovati:
akademik N. Trinajstić
akademik V. Paar
akademik S. Popović
akademik S. Marčelja
prof. dr. sc. I. Đikić
prof. dr. sc. D. Pavuna
prof. dr. sc. D. Vinković
prof. dr. sc. T. Matulić
prof. dr. sc. F. Sokolić
dr. sc. D. Ramljak
dr. sc. A. Šiber
dr. sc. I. Vilibić

Iz prethodna niza (radi se o najpoznatijim hrvatskim znanstvenicima, prema broju citata i H-indexu) očigledno je zašto se svi sudionici slažu da je ovo najveći popularno-znanstveni događaj u Hrvatskoj 2010. godine, i kao takav događaj od nacionalnog značenja.

Tijekom Festivala znanosti - Sinj svaki će od navedenih znanstvenika održati javnu tribinu/predavanje na popularno-znanstvenu temu po svom izboru, posjetit će gimnazije u Sinju i održati sat (fizike, kemije ili biologije) u razredu umjesto profesora, te voditi neke od radionica s učenicima.

Uz naše najbolje znanstvenike, nekoliko radionica s učenicima održat će i naši najbolji mladi popularizatori, finalisti međunarodnog natjecanja FameLab, M. Kosiček, M. Marasović i B. Markičević, a zadnji dan Festivala održat će se kviz Što mi daje znanost? za srednjoškolce.

Usklopu Festivala održat će se i tri okrugla stola/tribine na kojima namjeravamo donijeti određene zaključke/dokumente i uputiti ih nadležnim državnim tijelima:
1. Kamo će hrvatski srednjoškolci? (Perspektive hrvatskoga srednjeg školstva i rasprava o trenutnom stanju; sudionici: akademik S. Popović, akademik V. Paar, prof. dr. sc. F. Sokolić)
2. Ima li Hrvatska Energije? (Energetska stabilnost, mogućnosti i perspektive Republike Hrvatske; sudionici: prof. dr. sc. D. Pavuna, akademik V. Paar, eventualno akademik S. Marčelja)
3. Kako se vjera i znanost susreću? (o pitanjima odnosa/susreta vjere i znanosti; sudionici: prof. dr. sc. T. Matulić, akademik V. Paar).

Sve detaljnije informacije, ideju Festivala znanosti - Sinj (Zašto?), Program i ostale podatke možete pronaći na našoj web-stranici, www.fzsinj.org

Mislav Cvitković
U ime Organizacijskog odbora Festivala Znanosti - Sinj

07.02.10