Komemoracija petorici zrakoplovaca: spomen na čuvare neba


U utorak je kod spomenika “Slomljeno krilo” u sinjskom zaseoku Šimcima obilježena 18. godišnjica tragične nesreće hrvatskog ratnog zrakoplovstva u kojoj je poginulo 5 pripadnika Samostalnog zrakoplovnog voda 4. brigade ZNG-a kao prve postrojbe hrvatskih zračnih snaga.
U zrakoplovu AN-2 koji je 26. siječnja 1992. godine krenuo na borbeni zadatak sa sinjskog aerodroma i leteći prenisko zahvatio žicu dalekovoda te se srušio na zemlju i zapalio poginuli su Branko Fridel, Boris Kekez, Davor Šabić, Mladen Škalic i Bojan Vojvoda.
Na mjestu rušenja aviona podignut je spomenik nazvan “Slomljeno krilo”. Svake godine na godišnjicu stradanja uz spomenik se održava komemoracija.
U utorak su kod spomenika položili cvijeće i vijence te zapalili svijeće članovi obitelji poginulih zrakoplovaca, njihovi suborci na čelu s ratnim zapovjednikom Matkom Raosom, izaslanstva 93. zrakoplovne baze i motorizirane gardijske brigade, Županije splitsko-dalmatinske, Grada Sinja, udruga proizišlih iz Domovinskog rata, aeroklubova i zajednica tehničke kulture Splita i Sinja i drugi.
Na tragediju od prije 18 godina prigodnim riječima podsjetio je pukovnik Miljenko Karačić iz 93. zrakoplovne baze. Molitvu odrješenja vodio je sinjski župnik fra Nikica Ajdučić koji je prije komemoracije u crkvi Gospe Sinjske za poginule zrakoplovce prikazao svetu misu zadušnicu.
tekst i foto: Toni Paštar / EPEHA
IZVOR: SLOBODNA DALMACIJA

27.01.10