Stanje na cestama

Magla mjestimice dodatno smanjuje vidjlivost na cestama u Lici, posebice na dionici autoceste A 1 od tunela Mala Kapela do čvora Otočac. Kolnici su mokri ili vlažni, te skliski u Gorskom kotaru, Istri, Lici, te središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Zbog niskih temperatura moguća je i poledica u većem dijelu zemlje. Na cestama u gorju, duž Jadranske (D 8) i Ličke (D 1) magistrale opreznije treba voziti zbog odrona zemlje i kamenja.

Zbog vode na kolniku zatvorene su županijske ceste: ŽC 5153 Bakovac Kosinjski–Gornji Kosinj i ŽC 6104 Donji Bitelić-Gornji Bitelić. Državnom cestom Dvor-Hrvatska Kostajnica-Jasenovac (D 47), smiju prometovati samo osobna vozila i autobusi.

Zbog radova u desnoj cijevi tunela Sveti Rok na autocesti A 1, prometuje se dvosmjerno kroz lijevu cijev tunela (smjer Zagreb).

Zbog zimskih je uvjeta zabranjen je promet za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama dok sva ostala vozila moraju imati zimsku opremu u Lici na državnoj cesti D 42 Josipdol-Poljanak.

Zbog radova, zatvoren je tunel Lokva Rogoznica na dionici Jadranske magistrale D 8 Omiš-Dupci, a vozi se naizmjence, obilaznicom s južne strane tunela. U mjestu Podaca vozi se također jednim trakom, naizmjence, zbog sanacije kolnika.
 

SAVJETI ZA VOŽNJU PO MOKRIM I SKLISKIM KOLNICIMA:
1. PROVJERITI STANJE GUMA I METLICA BRISAČA
2. UKLJUČITI KRATKA SVJETLA BEZ OBZIRA NA VIDLJIVOST (od 25. listopada, u zimskom razdoblju, ona su obavezna)
3. SMANJITI BRZINU VOŽNJE
4. DRŽATI PROPISANI SIGURNOSNI RAZMAK IZMEĐU VOZILA, OSOBITO KOD VOŽNJE U KOLONI
5. IZBJEGAVATI NAGLA KOČENJA
6. VOZITI OPREZNIJE

SAVJETI ZA VOŽNJU PO POLEDICI ILI ZASNIJEŽENOM KOLNIKU:
1. NE KRETATI NA PUT BEZ PROPISANE ZIMSKE OPREME (4 zimske gume ili 4 ljetne s min utorom profila od 4 mm i u prtljažniku lancima za snijeg za pogonske kotače. U Hrvatskoj zimski uvjeti nastupaju sa snijegom na kolnicima).
2. UPALITI DNEVNA ILI KRATKA SVJETLA (početkom računanja zimskog vremena (25. 10) ona su obavezna).
3. IZBJEGAVATI NAGLA KOČENJA I UBRZANJA ILI NAGLE POKRETE UPRAVLJAČEM. 4. DRŽATI RAZMAK IZMEĐU VOZILA, OSOBITO U VOŽNJI U KOLONI.
5. POSEBNO OPREZNO VOZITI PREKO MOSTOVA I VIJADUKATA.
6. SLUŠATI RADIO ILI SE RASPITATI U HAK-u (01/4640800) O PROMETNICAMA NA KOJIMA NAMJERAVATE VOZITI.
IZVOR: HAK

21.01.10