INICIJATIVA SINJSKIH STUDENATA NAIŠLA NA PLODNO TLO KOD GRADSKIH VLASTI

Sinj u travnju domaćin Festivala znanosti
Od 11. do 17. travnja ove godine u Sinju će se održati Festival znanosti, na kojem će sudjelovati veći broj najistaknutijih hrvatskih znanstvenika.

Dolazak su do sada potvrdili akademici Nenad Trinajstić, kojega se drži najvećim živim hrvatskim znanstvenikom, Vladimir Paar, Stanko Popović i Stjepan Marčelja, profesori doktori Ivan Đikić, Davor Pavuna koji je član energetskog tima američkog predsjednika Baracka Obame, Tonči Matulić, Franjo Sokolić, Damica Ramljak, Antonio Šiber i Ivica Vilibić.
Inicijatori održavanja Festivala znanosti u gradu alkara su Mate Jagnjić i Mislav Cvitković, sinjski studenti fizike na splitskom i zagrebačkom PMF-u, te Jadranka Šepić, znanstvena novakinja u Institutu za oceanografiju i ribarstvo. − Kad smo ideju prezentirali gradonačelniku Ivici Glavanu, on nas je podržao i odlučio da će Grad osigurati materijalne uvjete.

Ovim festivalom želimo “inficirati” svoje vršnjake da se okrenu svijetu znanosti kako bi kroz otvoreni prozor mogućnosti vidjeli što im se i kakve mogućnosti u tom svijetu sve nude. Ne želimo “plesati” samo jedno ljeto. Cilj nam je da se Festival znanosti u Sinju održava svake godine − kaže Jagnjić.

Najpoznatiji hrvatski znanstvenici na sinjskom će festivalu popularno govoriti o temama poput postanka svemira, postanku života, obnovljivim izvorima energije, nanotehnologiji i drugim temama. Posebni dio Festivala bit će okrugli stolovi na kojima će se razmatrati teme “Ima li Hrvatska energije?”, “Kako se susreću vjera i znanost?” i “Kamo će hrvatski srednjoškolci?”.

Osim mladih Sinjana, organizatori na travanjski festival pozivaju sve zainteresirane mlade iz Splita, Dalmacije i cijele Hrvatske, nudeći im o svemu podrobne informacije na internetskoj stranici www.fzsinj.org.

Toni Paštar / EPEHA
IZVOR: SLOBODNA DALMACIJA

17.01.10