Akcija "Mir i dobro“

Akcija „Mir i dobro“ ove godine provodit će se od 14. prosinca 2009. do 8. siječnja 2010. i u prvom redu joj je svrha sprječavanje zloporabe oružja, eksplozivnih tvari te ostalih ubojitih sredstava. Inače, "Mir i dobro" naziv je preventivne akcije koju Ministarstvo unutarnjih poslova RH već tradicionalno, od 1993. godine, organizira kako bi božićni i novogodišnji blagdani u našoj zemlji protekli u miru, a povećala se opća sigurnost građana te postigla zadovoljavajuća razina javnog reda i mira.

Građanke i građani će zbog obilježavanja božićnih i novogodišnjih blagdana, sukladno tradicionalnim vjerskim i obiteljskim običajima, kao i svih prijašnjih božićnih i novogodišnjih  blagdana u velikom broju obilaziti vjerska središta, nazočiti upriličenim prigodnim svetim misama, okupljati se na organiziranim slavljima u ugostiteljskim objektima i gradskim trgovima, u domovima s obitelji. Stoga će biti povećan cestovni, zračni, željeznički i pomorski promet i na svim graničnim prijelazima, ali i broj njegovih sudionika. Radi slavlja, kao i u prošlim godinama, velik broj građana u slobodnoj će prodaji nabavljati petarde, rakete i druga pirotehnička sredstva za zabavu, pa se razložno očekuje i nezakonita nabava takvih sredstava čija je prodaja nedopuštena.

Što će policija poduzimati akcijom "Mir i dobro"?

Preventivnom akcijom „Mir i dobro“, a posebice tijekom prosinca, u blagdanskom razdoblju policija će pojačano kontrolirati nedozvoljenu prodaju pirotehničkih sredstava. U cestovnom će prometu posebnu pozornost posvetiti većoj protočnosti prometa i suzbijanju nezakonitog unošenja pirotehničke galanterije preko graničnih prijelaza. U svrhu održavanja povoljnog stanja javnog reda i mira, ali i podizanja opće svekolike sigurnosti građanki i građana, policijski će službenici kontaktirati predstavnike civilne vlasti na razini županija, gradova i općina, ravnatelje obrazovnih ustanova od škola do fakulteta kako bi se građane upozoravalo na opasnosti od zloporabe oružja, streljiva, eksploziva, bombi, eksplozivnih i pirotehničkih sredstava, a navlastito od improviziranih sredstava kućne izrade.

Izbjegnimo neželjene posljedice

Obzirom da najviše opasnosti građanima prijeti na mjestima većeg njihova okupljanja, policija poziva svekoliko građanstvo na suradnju u provedbi akcije „Mir i dobro“ te na primjereno ponašanje kao doprinos svakog pojedinca dostojnoj proslavi božićnih i novogodišnjih blagdana, jer valja imati uvijek na umu da se nesreće ne događaju nekom drugom.
Činjenice i dosadašnja iskustva ukazuju da blagdansko raspoloženje u pretjeranoj mjeri potiče nerazboritu uporabu oružja, eksplozivnih i pirotehničkih sredstava, što zna biti kobno, katkad s većim ili manjim posljedicama. Zato valja biti uvijek oprezan i razborit prije uporabe takvih sredstava.

Savjeti građanima:

Kako biste ovaj put postupili pametnije i izbjegli neželjene posljedice, ne poklanjajte djeci, a ni drugima nešto od čega bi mogli stradati.
Uvijek budite uzor svom djetetu, jer djeca petarde ne doživljavaju opasnima ako ih i vi koristite!

Obvezno djecu poučite načinu rukovanja eksplozivnim i pirotehničkim sredstvima i mogućim posljedicama, jer baš njihova pogrešna uporaba često ima za posljedicu ranjavanje.

Petarde nisu igračke. Najčešće su uzrokom ozljeda šaka i prstiju, lica i očiju. Riječ je o dubokim ozljedama u kombinaciji s opeklinama koje teško oštećuju funkcionalne dijelove šake, živce i tetive. Utjecaj topline eksplozije nakon nekoliko dana izaziva odumiranje tkiva pa je nužno izvesti nekoliko slojeva djelomičnih amputacija. Oči, pak, najčešće stradavaju od opeklina i čestica raketa ili petardi.

Uvijek je bitno preventivno reagirati da bi se izbjegle nesreće, jer prilikom rukovanja oružjem i eksplozivom, najčešće stradavaju mlade, neiskusne i nestručne osobe. Prekomjerno konzumiranje alkohola čest je pratitelj i uzročnik takvih nesreća.

Budite odgovorni i ne podcjenjujte dječju zainteresiranost za oružje, a ako ga posjedujete, čuvajte ga na, za djecu, nedostupnim i zaključanim mjestima!

Djeco, ne dirajte nepoznate predmete, ne rastavljajte ih, ne pomičite ih! Zapazite li ih, odmah pozovite roditelje ili policiju!

Najbolja preventiva je nekorištenje pirotehnike i drugih eksplozivnih i ubojitih sredstava, jer blagdani se mogu proslaviti i drukčije - ljepše, ugodnije i, prije svega, svečanije.


Zakonska regulativa i pirotehnička sredstva za zabavu

-pirotehnička sredstva razreda I. mogu se prodavati tijekom cijele godine u prodavaonicama, kioscima i pokretnim trgovinama samo osobama starijim od 14. godina,
-pirotehnička sredstva razreda II., III., T1 i P1 mogu se prodavati od 15. prosinca do 1. siječnja i to u maloprodaji samo u prodavaonicama oružja i streljiva ili u prodavaonicama koje imaju odobrenja za prodaju pirotehničkih sredstava,

-prodaja pirotehničkih sredstava koja se koriste u cestovnom, željezničkom, pomorskom, zračnom i prometu u unutarnjim vodama te kazalištima, raketnom modelarstvu, poljoprivrednoj i sličnim djelatnostima, dozvoljena je tokom cijele godine,

-pirotehnička sredstva razreda II. mogu se prodavati osobama starijim od 16 godina, a pirotehnička sredstva razreda III, T1 i P1 osobama starijim od 18 godina,

-pirotehnička sredstva razreda II. mogu rabiti i osobe mlađe od 16 godina, ali pod nadzorom roditelja ili skrbnika, a pirotehnička sredstva razreda III. mogu rabiti i osobe mlađe do 18 godina, također pod nadzorom roditelja ili skrbnika i to od 27. prosinca 2009. do 1. siječnja 2010. godine,

-uporaba pirotehničkih sredstava razreda II. i III. zabranjena je u zatvorenim prostorima, na prostoru gdje se okuplja veći broj osoba i u razdoblju od 2. siječnja do 26. prosinca, osim u posebnim slučajevima uz odobrenje Ministarstva.

 
Kod provođenja ovih mjera, pored Zakona o eksplozivnim tvarima, potrebno je skrenuti pozornost i na Zakon o oružju ("NN" broj 63/07.), posebno na provedbu odredbi koje se odnose na nabavu, držanje, nošenje, ustupanje drugom na uporabu (djeci), na kaznene odredbe, te na Pravilnik o sigurnosnim zahtjevima za pirotehnička sredstva, te uvjetima za njihovu podjelu ("NN" broj 135/08.) i Pravilnik o prostornim, tehničkim i sigurnosnim zahtjevima koje moraju udovoljiti prodavaonice pirotehničkih sredstava (NN" broj 141/08.).

 
Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira propisano je da će se novčanom kaznom u protuvrijednosti od 50 do 200 DEM ili kaznom do 30 dana zatvora zbog narušavanja mira i sigurnosti građana, kazniti osoba koja neovlašteno puca iz vatrenog oružja, pali rakete ili sličan eksplozivan, odnosno zapaljiv materijal.

Roditelj ili staratelj, čije dijete ili štićenik učini prekršaj utvrđen Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira ili propisima donesenim na temelju tog Zakona te ako je prekršaj posljedica lošeg odgoja ili zanemarivanja nadzora nad djetetom, kaznit će se novčanom kaznom.

Kazneni zakon RH za počinitelje kaznenog djela dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom predviđa zatvorsku kaznu od šest mjeseci do pet godina. U slučajevima kad je kazneno djelo počinjeno na mjestu gdje se okuplja veći broj građana, predviđa se kazna zatvora od jedne do osam godina.

Zakon predviđa i kazne za nedopušteno držanje oružja i eksplozivnih tvari, a predviđena je novčana kazna ili zatvor do tri godine.

Člankom 297. Kaznenog zakona propisano je da će se osoba koja neovlašteno kupuje, prodaje ili razmjenjuje predmete ili robu čiji je promet zabranjen ili ograničen, a ako time nije počinjeno neko drugo kazneno djelo za koje je propisana teža kazna, kaznit novčanom kaznom ili kaznom zatvora do jedne godine. Predmeti i roba nedozvoljene trgovine će se oduzeti.

Statistički podaci prošlogodišnje akcije "Mir i dobro"

Tijekom prošlogodišnje akcije "Mir i dobro" zbog nezakonite uporabe i neopreznog rukovanja oružjem i različitim eksplozivnim sredstvima na području PU splitsko-dalmatinske  pet osoba je lakše ozlijeđeno. Ukupno su oduzeta 3 komada različitih tipova oružja, 40 komada streljiva, te 2922 komada pirotehničkih sredstava i galanterije.
Osim navedenog, ukupno je počinjeno 14 prekršaja i 1 kazneno djelo opisanio u Zakonu o eksplozivnim tvarima, te je podneseno 14 prekršajnih prijava protiv 11 punoljetnih osoba i 3 maloljetne osobe, prema citiranim zakonskim odredbama.
IZVOR: PU SD

26.12.09