Priopćenje Kluba vijećnika SDP-a Sinj

Temeljem članka 54. Poslovnika Gradskog vijeća grada Sinja a u svezi primjene članka  18. Statuta Grada Sinja, kao i čl.16. navedenog Poslovnika, SDP Gradska organizacija Sinj-putem svog Kluba vijećnika u Gradskom vijeću Sinj traži uvrštavanje u dnevni red 8. sjednice Gradskog vijeća Grada Sinja, Inicijative za izdvajanjem Doma zdravlja Ispostava Sinj, iz županijskog Doma zdravlja.
Dom zdravlja Sinj izgrađen je samodoprinosom građana Sinja i Cetinske krajine još u prošlom stoljeću a samostalno je poslovao da 2003 godine kada se integrirao u županijski Dom zdravlja., čime je izgubio svoju plansku, razvojnu, financijsku i kadrovsku autonomiju.
Spajanjem se trebalo postići nekoliko ciljeva a jedan od najvažnijih je bio racionalizacija poslovanja. Nažalost, 2003.g ukupna dugovanja koja su unesena u županijski Dom zdravlja iznosila su 16 500.000,00kn, dok su 2008.godine narasli na 47 000 000,00kn,a. sve to se odrazilo i na unapređenje zdravstvene zaštite stanovnika Sinja i Cetinske krajine.
Na kraju ispada da je sinjski Dom zdravlja poslužio županijskom Domu zdravlja da na račun veličine i broja stanovnika Cetinske krajine dobiva zagarantirana decentralizirana sredstva od države, koja ne troše namjenski, pa Ispostava u Sinju ne dobiva ono što joj pripada, jer naša sredstva odlaze negdje drugo.
Zbog svega navedenog SDP traži od Gradskog vijeća da ne bude pasivni promatrač u otimačini onoga što nam pripada,  nego da donese odluku o pokretanju Inicijative, te istu proslijedi Županijskoj skupštini na odlučivanje.
Na taj način bi Grad Sinj, okolni gradovi i općine imali potpunu kontrolu nad financijskim sredstvima koja pripadaju našoj zdravstvenoj ustanovi., kao i utjecaj na organizaciju rada i kreiranje zdravstvene politike u  Sinju i  čitavoj Cetinskoj krajini .
Napominjemo da je komisija koja je osnovana radi utvrđivanja financijskog stanja i poslovanja u Ispostavi u Sinju završila posao i o istome izvijestila gradonačelnika., te u konačnici utvrdila da financijsko izviješće županijskog Doma zdravlja a koje se odnosi na Sinj, ne odgovara činjenicama.
Klub vijećnika SDP Sinj

24.11.09