Svjetski dan šećerne bolesti

Sutra, 14. studenoga, obilježava se Svjetski dan šećerne  bolesti. U svijetu danas živi više od 250 milijuna osoba sa šećernom bolešću, a bez osmišljenog djelovanja u sljedećih 20 godina očekuje se porast oboljelih na više od 380 milijuna. Šećerna bolest je kronična bolest s komplikacijama i preuranjenom smrtnošću, a istraživanja su pokazala da u Hrvatskoj, u dobi od 18 do 65 godina, ima više od 170.000 dijabetičara pri čemu 70.000 osoba ili 42 posto oboljelih ne zna za bolest. Procjenjuje se da je ukupna prevalencija bolesti u Hrvatskoj oko 9 posto, odnosno da je 300.000 oboljelih. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dijabetes je lani bio na sedmom mjestu vodećih uzroka smrti, a smatra se i vrlo važnim rizičnim čimbenikom za razvoj kardiovaskularnih bolesti.

Hrvatski savez dijabetičkih udruga obilježit će Svjetski dan šećerne bolesti nizom manifestacija. Tako će sutra i sinjsko diabetičko društvo organizirati mjerenje šećera i krvnog tlaka. U slučaju lošeg vremena mjerenje će se obaviti u prostorijama umirovljenika  na adresi Put Petrovca 1.

Također, Dan šećerne bolesti obilježiti će prigodnom akcijom i  Hrvatsko Katoličko Društvo Medicinskih sestara i tehničara Ogranak Sinj. Naime, sutra, 14. studenoga, u  prostorima Svetišta Gospe Sinjske društvo je organiziralo besplatno mjerenje tlaka, šećera u krvi i zamjenu starih i dotrajalih aparata za samo- kontrolu šečera u krvi. Akcija će se održavati od 9 do 11 sati.

13.11.09