Ministar otvorio novoizgrađeno krilo osnovne škole sa 10 učionica

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Radovan Fuks u srijedu je otvorio novoizgrađeno krilo zgrade OŠ ‘‘Trilj’’ sa 10 novih učionica koje su omogućile da se u toj školi za svih 586 učenika nastava održava samo u jednoj smjeni.
Svečanosti u triljskoj školi, koja je u srijedu slavila svoj dan, uz ministra Fuksa, nazočili su Vinko Filipović, ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje, dožupan Luka Brčić, državni tajnik Josip Sarač, gradonačelnik Trilja Ivan Šipić, učitelji i učenici škole i brojni drugi gosti.

Ravnatelj škole Davor Hrgović podsjetio je da je prije ravno godinu dana tadašnji ministar Dragan Primorac položio temeljni kamen. Novi dio škole u rekordnom je roku izgradila splitska tvrtka “Lavčević”. U izgradnju je uloženo 10 milijuna kuna iz kredita Svjetske banke, Grad Trilj osigurao je česticu zemljišta od 11 tisuća metara četvornih, a nije izostala ni pomoć županije.
Danas OŠ Trilj u matičnoj i 11 područnih škola ima 998 učenika u 60 odjela. Škola organizira nastavu i za učenike s posebnim potrebama, s tim da se za dva učenika nastava organizira u njihovim domovima.
S ponosom ističući da je Trilj dobio novi dom odgoja i znanja, gradonačelnik Šipić objavio je odluku gradske vlasti da od ove akademske godine stipendira sve redovite studente.
Dožupan Brčić je istaknuo da je škola u Trilju prva u županiji u kojoj je nastava organizirana u jednoj smjeni, a istodobno ima stalni porast broja učenika. Prema ocjeni Vinka Filipovića, škola u Trilju predstavlja model kako trebaju funkcionirati škole u Hrvatskoj.
Ministar Radovan Fuks, inače, triljski zet, kazao je da Hrvatska mora podignuti ukupnu razinu obrazovanja kako bi se ravnopravno mogli nositi u EU-u “kojemu ćemo se pridružiti 2012. godine”. Zbog restrikcija, ulaganja u kapitalne školske objekte će se malo usporiti, ali ne i zaustaviti, zaključio je Fuks.
TONI PAŠTAR/EPEHA
IZVOR: SLOBODNA DALMACIJA

12.11.09