Na području Cetinskog kraja evidentirano dvjestotinjak osoba sa simptomima nove pandemijske gripe H1N1

Na području Cetinskog kraja evidentirano je dvjestotinjak osoba sa simptomima nove pandemijske gripe H1N1, takozvane svinjske gripe. Prve doze cjepiva protiv nove gripe H1N1 očekuju se potkraj prosinca.
U sinjskim ljekarnama nema navale na lijek protiv gripe Tamiflu, koji se izdaje na liječnički recept, po cijeni od  255 kuna. Zabilježena je tek pojedinačna prodaja maski, koje koštaju 80–ak lipa. Pojačano se kupuju sredstva za snižavanje visoke temperature te sirupi protiv kašlja ili za iskašljavanje što je uobičajeno za ovo doba godine.
U sinjsku ispostavu Nastavnog zavoda za javno zdravstvo danas će stići prva od tri pošiljke cjepiva protiv obične gripe koje će biti raspoređeno obiteljskim liječnicima. Cijepljenje će početi sutra, 5. studenoga. Ukupno je naručeno 6 tisuća doza cjepiva, a u prvoj pošiljci očekuje se 3 tisuće. Prednost pri cijepljenju protiv gripe, kao i prijašnjih godina, imaju osobe starije od 65 godina, kronični bolesnici i zdravstveni radnici. Za njih je cjepivo besplatno. Ostali će plaćati po 55 kuna.

04.11.09