Nedjelja, 12.12.2010.

Hrvati sve više kupuju laptope

U Hrvatskoj je prodaja porasla za gotovo 5 posto, na 63.577 komada u usporedbi s istim razdobljem prošle godine

Tvrtka International Data Corporation (IDC) objavila je ovogodišnje podatke o trgovini osobnim računalima na području Hrvatske, Slovenije i Srbije. Pokazalo se da je, gleda li se cjelokupna regija, zabilježen pad od osam posto u prvih devet mjeseci. Prodano je 183.000 osobnih računala na sva tri tržišta.
Brojke se razlikuju u pojedinim zemljama. Tako je u Hrvatskoj prodaja porasla za gotovo 5 posto, na 63.577 komada u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. Mnogo je porastu pridonio mobilni segment, odnosno laptopi, dok su stolna osobna računala zabilježila osjetan pad u prodaji. Upravo prodaja laptopa povećat će brojke i u četvrtome kvartalu zahvaljujući blagdanskim ponudama. Pritom je HP zadržao vodeću poziciju na hrvatskome tržištu, a slijede ga tvrtke Acer i Toshiba.
U Sloveniji su tijekom prva tri kvartala prodana 43.522 računala, što je zapravo pad od 11 posto u usporedbi s istim razdobljem lani. Zabilježeno je veliko smanjenje prodaje stolnih računala, a pad narudžbi uočen je i u tvrtkama i u kućanstvima. I ondje je, međutim, zabilježen blagi porast prodaje laptopa, ponajviše zbog atraktivnih ponuda s niskim cijenama te uspješnih kampanja usmjerenih ka kućanstvima. HP je također vodeći isporučitelj, drugo je mjesto zauzeo Lenovo, dok je treći Acer.
U Srbiji je s brojkom od 75.810 komada prodaja smanjena za 15 posto u odnosu na prošlogodišnja prva tri kvartala. Ekonomska je kriza uzrokovala uočljiv pad velikih projekata u vladinu sektoru te slabašnu potražnju i u kućanstvima. Prodaja laptopa išla je dobro, pa je zabilježen porast isporuka. Razlog su tomu povoljne cijene i zanimljivi paketi. Vodeći je proizvođač i u Srbiji HP, a slijede ga Acer i Toshiba.
Dženeta Čokić
IZVOR: VJESNIK

Sport

Utakmice 11. kola Udruge za mali nogomet Sinj igrat će se danas, 12. prosinca u sinjskoj sportskoj dvorani.
Raspored utakmica:
14:30 h     MOVRAN MUĆ – BRNAZE
15:25 h     Š.D. BRANITELJ – Š.D. DICMO
16:20 h     JUKIĆ DAM – MNK SATRIĆ CASPER
17:15 h     C.B. OZZY BEST – TORCIDA C.B. KING
18:10 h     MNK SUTINA – C.B. RODA
19:05 h     AZRA 1986 – IKO PROMET


Subota 11/12/10
RUKOMET
2. HRL Jug (rukometaši), Kamičak – Biograd 31:31
2. HRL Jug (rukometašice) Makarska - ŽRK Sinj 29:37


RAGBI (Regionalna ragbi liga)
Sinj je danas bio domaćin međunarodnog ragbi susreta. U susretu regionalne lige na SC 'Andrija Alčić i Ivica Poljak Sokol', RK Nada iz Splita ugostila je Kraljevski beogradski ragbi klub. Pred 200-tinjak gledatelja Nada je s visokih 51:5 pobijedila Beograđane. Trener RK Nada prof. Denis Puljiz kaže kako je očekivao pobjedu svoje momčadi. Zahvalio se sinjskoj publici koja ih je došla bodriti, kao i Ragbi klubu Sinj na ustupljenom terenu.


Nedjelja 12/12/10
2. HOL Jug (odbojkašice), 15:00 SD Sinj, ŽOK Sinj - Makarska

IZVOR: WWW.FERATA.HR