Ponedjeljak, 12.12.2005.

OBUSTAVA RADA U TVORNICI "DALMATINKA NOVA"

Prema neslužbenim izvorima u tvornici "Dalmatinka Nova" od jutros je obustava rada.U priopćenju Uprave "Dalmatinka Nova" navodi se kako su radnici obustavili proizvodnju zbog neisplate plaće za 10 mjesec. Razlog neisplate plaća je mutna voda u vodovodu zbog čega je tvrtka imala problema u proizvodnji, a samim time i u rokovima isporuke i naplate svojih proizvoda. U priopćenju sa navodi da će isplata plaća, za 10. mjesec, biti 16.12.2005. godine.

\'čASNI SUDE, NISAM KRIV!\'


DEN HAAG - General Ante Gotovina u ponedjeljak se na prvom pojavljivanju pred Haškim sudom izjasnio da nije kriv ni po jednoj od sedam točaka optužnice koja ga tereti za ratne zločine protiv srpskih civila počinjene tijekom i nakon operacije Oluja u ljeto 1995.

"časni sude, nisam kriv", rekao je Gotovina nakon svake od sedam točaka optužbe koje mu je pročitao sudac Carmel Agius.

Suprotno uobičajenoj haškoj praksi, po odluci suca Agiusa optužnica protiv Gotovine pročitana je u cjelosti, a sam sudac pročitao je i popis od tridesetak žrtava iz dodatka optužnice. "S obzirom da je optužnica podignuta prije više od četiri godine i da je bila zapečaćena, a vi ste bili u bijegu, smatram da je treba pročitati u cjelosti", rekao je sudac, napominjući kako je prethodno obaviješten da se optuženi odrekao prava na čitanje cijelog optužnog akta.

čitanje popisa žrtava iz desetak sela općina Knin, Benkovac i Korenica, objasnio je "mandatom UN-a po kojem Haški sud treba pridonijeti pomirenju među zajednicama na prostoru bivše Jugoslavije", kao i time što obitelji žrtava moraju znati da nisu zaboravljene.

Prvim stupanjem pred suca i izjašnjavanjem o krivnji službeno je počeo postupak protiv Gotovine, četiri i pol godine nakon podizanja optužnice.
Umjesto njegovih odvjetnika Luke Mišetića i Marina Ivanovića u sudnici ga je na prvom pojavljivanju pred sucem zastupao odvjetnik po službenoj dužnosti, Nizozemac Geert-Jan Alexander Knoops, jer dvojica odvjetnika nisu u pionedjeljak ujutro stigla dovršiti postupak akreditacije pri Haškom sudu. Odvjetnici su sjednicu pratili s galerije, gdje su bili i predstavnik hrvatske ambasade u Nizozemskoj Luka Alerić, bivši predsjednik HSLS-a Dražen Budiša te brojni hrvatski i strani novinari. Predstavnik Tužiteljstva u sudnici je bio Alex Whiting.
...

HUMANITARNE AKCIJE

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava i međunarodne kampanje 16 dana aktivizma za borbu protiv nasilja nad ženama, forum žena SDP-a Sinj u suradnji sa sinjskim područnim odjeljenjem Centra za odgoj i obrazovanje Juraj Bonači proveo je humanitarnu akciju pod nazivom" Budi Val u moru dobrote".
Već neko vrijeme suradnja s spomenutim Centrom je jako dobra i pokušavamo pomoći sličnim akcijama kaže iz foruma žena Dijana Breko.
Akcija je izuzetno dobro prihvaćena od strane naših sugrađana. Prodani su svi artikli i rukotvorine te su prikupljena odredjena novčana sredstva.
Slična akcija održat će se i za djecu centra fra Ante Sekelez u Vrlici kaže gospođa Breko, jer djeca s toplim riječima, prigodnim poklonima i osmijehom pokazuju radost življenja.
Kad smo kod vrličkog centra fra Ante Sekelez dodajmo kako je prije nekoliko dana održana humana akcija u nazivu "Matijina čarolija" kada je naša poznata glazbena i modna umjetnica u prigodnoj modnoj reviji od prodaje haljina prikupila 300 tisuća kuna.
Sredstva je donirala centru u Vrlici potvrdjuje ravnatelj Ante Turudić te dodaje kako i grad Vrlika prati financiranje centra,a posebno i s prigodnim poklonima kroz mjesec prosinac.

SPORT

U posljednjem susretu ovog košarkaškog dijela košarkaši Alkara su u svojoj dvorani pobijedili Hermes Analitiku iz Zagreba 87-73

Odigrano je i posljednje kolo ovogodišnjeg nogometnog dijela Prve županijske nogometne lige u kojem su nogometaši Hrvaca pobijedli Croatiu u Zmijavcima s 2-0. Osk Aldi u Otoku bio je bolji od Orkana 2-0.

Glavice su na svom terenu pobijedile jadran iz Tučepa 2-1 dok su nogometaši Tekstilca poraženi u Makarskoj od strane Zmaja s 4-0.

VRIJEME

Oblačno s mogućom kišom i u nastavku dana.Temeperatura zraka iznosi 6 stupnjeva Celzijevih.