Nedjelja, 12.11.2006.

Vlada za Alkarske dvore daje 21,6 milijuna kuna



DVIJE GODINE Za Alkarske dvore postoji izvedbena projektna dokumentacija i građevinska dozvola pa će se odmah ići na natječaj za izbor izvođača radova koji bi trebali biti završeni u iduće dvije godine
piše Toni PAšTAR

SINJ - Alkarski dvori zajednički su projekt Viteškog alkarskog društva, Grada Sinja i Cetinske krajine, Splitsko-dalmatinske županije i Republike Hrvatske. Zahvaljujući odluci hrvatske Vlade i njezinu predsjedniku dr. Ivi Sanaderu, sada su gotovo u cijelosti osigurana potrebna sredstva pa će radovi na izgradnji početi najkasnije početkom 2007. godine. Taj kapitalni objekt za VAD i Sinj bit će izgrađen u iduće dvije godine. Gradit će se na Kvartirima, na prostoru bivšega vojnog doma, na mjestu nekadašnje mletačke vojarne, s kojega je na prvo alkarsko nadmetanje krenula povorka alkarskih vitezova.
To je u subotu na konferenciji za novinare istaknuo dr. Stipe Jukić, predsjednik VAD-a. Dr. Jukić, njegov zamjenik Dinko Bošnjak i sinjski gradonačelnik Nikola Tomašević izvijestili su novinare o dogovoru s premijerom Sanaderom i njegovim suradnicima u Vladi na sastanku prošloga petka, kojemu su još nazočili župan Ante Sanader, živko Nenadić, predsjednik županijske skupštine, i Jure Bitunjac, saborski zastupnik iz Sinja.
Tijekom 2007. i 2008. godine Vlada će iz državnog proračuna za izgradnju Alkarskih dvora osigurati 21.600.000 kuna ili oko 52 posto ukupno potrebnog iznosa.
Grad Sinj sudjelovat će u financiranju sa 15 posto, Splitsko-dalmatinska županija sa 10 posto, a ostalo će namiriti Viteško alkarsko društvo iz vlastitih izvora, ponajprije od vrijednosti u zlatu pribavljene tijekom 90-ih godina prošloga stoljeća.
čelnici grada Trilja i općina Dicmo, Hrvace i Otok, koji zajedno sa Sinjem čine alkarski kraj, također su se načelno suglasili o sufinanciranju, ali bez definiranih iznosa.
Viteško alkarsko društvo za Alkarske dvore ima izvedbenu projektnu dokumentaciju i građevinsku dozvolu pa će sada, kada je osigurano financiranje, odmah ići natječaj za izbor izvođača radova.


Stalna postava alkarske povorke

Alkarski dvori imat će ukupnu površinu 5040 metara četvornih od kojih će VAD za sve svoje sadržaje koristiti 4100 kvadrata, a 940 metara kvadratnih odnosi se na komercijalne sadržaje. Osim što će biti istinski alkarski dom, u Alkarskim dvorima bit će osiguran prostor za redovni rad ove jedinstvene udruge, društveni prostor za članove, radionice za tekstil, metal i kožu, odnosno za popravak odore, opreme i oružja, a najznačajniji sadržaj bit će alkarski muzej u kojemu će zapravo biti pohranjene najveće alkarske vrednote. U Dvorima će također biti stalna postava alkarske povorke u naravnoj veličini.
IZVOR: SLOBODNA DALMACIJA