Nedjelja, 12.09.2010.

Hrvatska prvak Europe!

Po prvi puta u povijesti u nekom momčadskom loptačkom sportu, naša je reprezentacija najbolja na »starom kontinentu«. Niije polazilo za rukom košarkašima i rukometašima, ali je zato vaterpolistima


ZAGREB - Hrvatska je prvak Europe! Po prvi puta u povijesti u nekom momčadskom loptačkom sportu, naša je reprezentacija najbolja na »starom kontinentu«. Niije polazilo za rukom košarkašima i rukometašima, ali je zato vaterpolistima. S 7-3 su deklasirali Italiju, granitna obrana je slomila »settebello« i donijela eurpciju oduševljenja na bazenu kraj Save.
Huk 5000 navijača povukao je Rudićevu družinu od starta. Andro Bušlje se nakon tri utakmice bez gola upisao u strijelce, zabio je prvi gol na utakmici. Bila je situacija s igračem više, a asistent Bošković. Bivši kapetan Juga doveo je Hrvatsku do 2-0, sa svoje pozicije desnog vanjskog zabio je Tempestiju kroz uši. Prve četiri minute naši vaterpolisti su izgledali odlično, a Talijani uplašeno. Odlično otvaranje nije se nastavilo. Luongo je zabio za 2-1, a Petar Muslim je učinio dvije gluposti na kraju prve dionice. Prvo je predugo čekao za šut i upropastio polukontru. U obrani, dao je metar slobode najopasnijem talijanskom šuteru Figlioliju. On je zabio iz faula, a gol je išao i na dušu vratara Pavića.
Hrvatska je na sljedeći gol čekala devet minuta. Nakon stvaralačke krize, opet su hrvatski vaterpolisti uspjeli napraviti tri dobra dodavanja na centre. No, od tri situacije s igračem više zabili su samo jednu. Strijelac je bio Samir Barač, a nakon pet minuta pauze Hrvatsku je na plus dva vratio Miho Bošković. Opet je u pozicijskoj igri »probušio« Tempestija. Boškovićeva velika večer se nastavila. Opet je dao savršen pas Bušlji za 5-2. Krajem treće dionice i tribine su mogle početi lagano slaviti.
Talijani? Ništa, hrvatska obrana ih je zakočila, Figlioli je bio primoran šutirati iz neizrađenih situacija, kada su i uspjeli dobiti igrača više, nije bilo prolaza. Josip Pavić je lakoćom skidao njihove pokušaje. Ostali su minuta bez gola čitavih 20 minuta. Zabio je Gallo, četiri minute do kraja, ali tada je već bilo prekasno jer su u međuvremenu i Joković i Muslim s vanjskih pozicija zabili. Preostale minute igrači su više slavili s navijačima.
Hrvatska je osigurala prvi naslov europskog prvaka i novo zlato. Prvo nakon SP-a u Melbourneu 2007. godine. Ratko Rudić i njegov stožer je završio u bazenu, veliko slavlje je moglo početi...
Inače, u utakmici za broncu, svjetski prvak je svladao olimpijskog pobjednika. Srbija je slavila s 10-8 i s medaljom napustila Zagreb.

Finalu nazočio kompletan državni vrh
Finalnoj utakmici između Hrvatske i Italije nazočili su svi najviši državni dužnosnici predvođeni predsjednikom Ivom Josipovićem, premijerkom Jadrankom Kosor i predsjednikom Sabora Lukom Bebićem.
Na tribiname bazena uz Savu došli su i potpredsjednica Sabora Željka Antunović, ministri Ivan Šuker, Božidar Kalmeta, Božo Biškupić, Radovan Fuchs, predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša. [Hina]
Danijel Jelenek
IZVOR: VJESNIK

Sport

2. HNL, 4. kolo
Junak-Gorica 0:2