Petak, 12.09.2008.

KRONIKA 92

Operativnim radom na terenu djelatnici PP Sinj otkrili su plantažu marihuane na triljskom području. Zbog kaznenog djela zlouporabe opojnih droga, danas, 12. rujna, oko 14,30 sati u triljskom naselju Budimiri uhitili su 44-godinjaka iz Vinina, kod kojega je otkrivena plantaža. Zaplijenjeno je oko 2 i pol kilograma marihuane. Muškarac je lišen slobode te će sutra biti upućen na županijski sud u Splitu.

U Varaždinu počeo \'Trash film festival\'

U Varaždinu je sinoć otvoren treći Trash film festival, koji se održava do sutra. Večeras u 20,30 sati na festivalu će premijerno, izvan konkurencije, biti prikazan film u kojem glavnu ulogu igra sinjanin Boris Ivković-Bore Lee.

U Hrvacama vrlo uspješna akcija dobrovoljnog darivanja krvi

Gradsko društvo Crvenog križa Sinj i Klub dragovoljnih darivatelja krvi Hrvace organizirali su danas od 9 do 13 sati, u restoranu Vreba u Hrvacama, akciju dobrovoljnog darivanja krvi. Cilj akcije bio je skupiti što više doza krvi za potrebe Odjela za transfuziju Kliničke bolnice Split.

- Ova akcija se redovno održava u Hrvacama, četiri puta godišnje, u ožujku, lipnju, rujnu i prosincu. Općina Hrvace je uvijek bila vrlo uspješna po pitanju darivanja krvi, a tako je bilo i ovaj put. Skupili smo 37 doza krvi, a bilo je 48 prijavljenih darovatelja. Od svih prijavljenih 11 njih nije moglo dati krv zbog zdravstvenih razloga - rekao je ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Sinj, Ante Omrčen, te najavio da će slična akcija biti provedena u Trilju 22. rujna.
IZVOR: www.glasdalmacije.com

DOPIS KLUBA VIJEćNIKA SDP-a I HSU-a

Klub vijećnika SDP-a i HSU-a obratio se dopisom sinjskom gradonačelniku Ivanu Nasiću osvrćući se na problem radnika Dalmatinke Nove koji su na kućne adrese prije nekoliko dana dobili otkaz ugovora o radu. U dopisu kojeg ispred kluba vijećnika potpisuje Miše Varenina, SDP i HSU gradonačelniku sugeriraju da pozove ministra Polančeca u Sinj.

OBAVIJEST

Upravni odjel za gospodarstvo, razvitak i obnovu Splitsko-dalmatinske županije objavio je natječaj za provedbu Programa sufinanciranja razvitka seoskog prostora. Maksimalni iznos za sufinanciranje programa je 20% od iznosa kojeg je odorilo Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, a sredstva su nepovratna. Natječaj je otvoren do 10. listopada ove godine.

"TRILJSKO SRCE"

U susret Mihovilskim danima Kulturno umjetnička udruga Triljske mažoretkinje priprema revijalni program na kojem će nastupiti 9 mažoret timova iz Hrvatske. Sutra, 13. rujna, u 16,00 sati počet će defile ulicama Trilja, a program će se nastaviti u sportskoj dvorani. U nedjelju u 20 sati u triljskoj kino dvorani gostuje dramska grupa "Proložac" s predstavom "Joke na prvoj crti". Revija mažoretkinja i predstava su humanitarnog karaktera, a novac je namijenjen za kupnju aparata za oživljavanje rada srca za triljsku ambulantu. Prilog će dati sve mažoretkinje, te dva triljska frizerska salona: "Meri" i "Dijana" koji će sav prihod toga dana donirati za ovu akciju, koja se provodi pod geslom "Triljsko srce".

KD TRILJ I MOTO KLUB "NOćNI JAHAčI" PRIKUPILI KAMENJE I PODATKE ZA "ZID SJEćANJA"

Kulturno društvo Trilj i Moto klub "Noćni jahači" pridružili su se akciji prikupljanja spomen kamenja sa stratišta u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, koje će biti ugrađeno u "Zid sjećanja". Zid će biti podignut uz Crkvu hrvatskih mučenika u Udbini. članovi Društva i Motokluba prikupili su kamenje i podatke o nastradalim triljskim civilima i vojnicima od njemačke, četničke i partizanske vojske u drugom svjetskom ratu. Na spomen kamenjima napisana su imena mjesta u kojima su nastradali civili i vojnici, te odgovarajući tekstovi. U Udbinu će ih danas, 12. rujna, nakon blagoslova u triljskim župama, odnijeti motoristi iz Trilja

BLAGOSLOV KAPELICE GOSPE SINJSKE NA VRDOVU

Sutra, 13. rujna, će se na Vrdovu blagosloviti novoizgrađena kapelica Gospe Sinjske. Svečanu Svetu misu i blagoslov kapelice će s početkom u 10,30 sati predvodit će hrvatački župnik fra Frano Bilokapić. Nova kapelica nalazi se na mjestu Krstilo na Dubovim vratima koje je poznato kao tradicionalno mjesto molitve mještana.

OBAVIJEST

U Ogorju Gornjem sutra, 13. rujna, u 11,00 sati održat će se misa zadušnica za ubijene Domobrane s područja općine Muć, Maljkova, Potravlja, zasioka, Bitelića, Zelova, Dicma i drugih mjesta, koji su pogubljeni i bačeni u jamu Glavuša 26. listopada 1944. godine i nekoliko dana poslije.
Procjenjuje se da je u jami više od stotinu žrtava. Misu će predvoditi fra Stipe Bešlić, župnik Ogorja.

"SVJETSKI DAN PRVE POMOćI"

Povodom "Svjetskog dana prve pomoći" Gradsko društvo Crvenog križa Sinj organizira akciju mjerenja krvnog tlaka i šećera u krvi. Akcija će se održati sutra, 13. rujna, na Trgu dr. Franje Tuđmana od 9,00 do 11,00 sati. Tom će prigodom ekipa mladeži Crvenog križa Sinj imati pokaznu vježbu pružanja prve pomoći.

OBAVIJEST

Na Gradskom bazenu Sinj počeli su upisi za obuke neplivača djece i odraslih, koje će se odvijati odvojeno. U tijeku su i upisi u školu plivanja, u kojoj se uče tehnike plivanja i disanja, školu ronjenja, sinkronizirano plivanje te vaterpolo.
Tečajevi će se održavati nakon postavljanja kupole, koja bi se, neslužbeno doznajemo, trebala postaviti oko 20. rujna.
Sve informacije mogu se dobiti na mobitel 099 226 08 90.

LOVNO KINOLOšKI KUP "SVETI HUBERT"

Kinološko društvo Sinj i ove će godine biti domaćin i organizator županijskog izbornog natjecanja u radu pasa ptičara i lovno kinološkog kupa "Sveti Hubert". Natjecanje će se održati sutra, 13. rujna, na terenima Lovačkog društva Sinj, predio Brnaška paškula, a zborno mjesto je u 6 sati kod picerije Fantazija. Kako doznajemo iz kinološkog društva prijavljeno je 24 pasa ptičara.

OBAVIJEST

Planinarsko društvo Svilaja Sinj sutra, 13. rujna, organizira uspon na planunu Svilaju. Okupljanje planinara kod planinarskog domna je od 8 do 9 sati. Polazak na vrh Svilaje je u 9 sati, uz pratnju vodiča.

OBAVIJEST

U ponedjeljak, 15. rujna, u prodajnom centru Lidl u Sinju počet će snimanje reklame za taj trgovački lanac, koje će trajati 4 dana. Iz Lidla su pozvali zainteresirane građana za ulogu statista da dođu u sutra, 13. rujna, u 13,00 sati na parking kod trgovačkog centra. Statistima će sudjelovanje u snimanju reklamnog spota biti plaćeno u iznosu od oko 200,00 kuna po danu.

SPORT

Sutra, 13. rujna, u 16.30 sati na Gradskom stadionu igra se utakmica 5. kola 2. Hrvatske nogometne lige u kojoj se sastaju Junak i Pomorac iz Kostrene.

U okviru proslave Dana Grada Solina i blagdana Male Gospe u subotu i nedjelju igra se tradicionalni košarkaški turnir na kojem nastupaju i sinjski Alkar i triljska Cetina koji će međusobno igrati sutra, 13. rujna, u 16 sati.

KRONIKA 92

PU SD, 10.09.2008.g., oko 19,30 sati, na GP "Kamensko", kriminalistički službenici Odjela kriminaliteta droga uhitili su dvadesetšestogodišnjeg državljanina RH iz R BIH-a. U sklopu krim-obrade izvršena je pretraga OA Polo, BIH nacionalnih oznaka, sa kojim je i zatečen. Pronađena su dva paketa i dvije vrećice opojne droge heroin težine 450g. Dana 11.09.2008.g. uz KP iz čl.173./Zlouporaba opojnih droga/ priveden je IS žS.
IZVOR: PU SD