Četvrtak, 12.08.2010.

Obavijest

Grad Sinj organizira polaganje vijenaca povodom Dana Grada Sinja, koji se slavi na blagdan Velike Gospe. Vijenci će se sutra, 13. kolovoza, u 19,00 sati položiti na Središnjem križu na groblju Sv. Frane, te u 19,30 na Spomen obilježje poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu ispred zgrade gradske uprave.
Dodajmo kako će se sutra u 20,00 sati održati svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Sinja.

Obavijest

U Sinju se ovih dana očekuje više od sto tisuća hodočasnika. Veći dio njih u grad će stići osobnim vozilima zbog čega su osigurana dodatna parkirališna mjesta. Iz poduzeća za parking „Kamičak“ najavili su kako su parkirališta osigurana na nekoliko lokacija: stari stočni Pazar, dvorište franjevačke gimnazije, prostor pored mirovinskog, vojarna Ivaniša Nelipića, Tripalov voćnjak te parkirališta trgovačkih centara. Parking će se naplaćivati u vojarni Ivaniša Nelipića, na prostoru franjevačke gimnazije te u Tripalovom voćnjaku.

Devetnica Gospi Sinjskoj

Čudotvornoj Gospi sinjskoj jutros su hodočastili vjernici iz Čitluka, Jasenskog, Bitelića–Zasioka–Vučipolja–Dabra, Ugljana, Strmendolca i Okruk – Čiovo.

Devetnica i večernja misu u sinjskoj crkvi počinje u 18,20 sati, uz izravan prijenos na HIT radiju.

Gospi će sutra,13. kolovoza, u 07,00 sati hodočastiti vjernici iz Sinja i Podvaroša, a u 09,00 sati vjernici iz Hrvaca, Potravlja, Satrića, Maljkova, Zelova, Tijarice i Kamenskog.

"Dani Alke i Velike Gospe"

Tijekom kulturnog ljeta brojni sinjski umjetnici svoje radove izložili su na uvid javnosti.
U Brnaškoj ulici izložbu 20-tak skulptura i radova u žici postavio je Andrija Vučković Maći. Izložba se može pogledati od 9,00 do 12,00 i od 17,30 do 21,00 sat. 

Sinjska umjetnica Snježanka Jadrijević postavila je izložbu u Glavičkoj ulici 37, koja se može pogledati od 9,00 do 12,00 i od 18,30 do 20,30. Izloženo je 20 radova raznih tehnika i motiva, a bit će otvorena do 15. kolovoza.

Udruga Umjetnička kolonija Gljev, slike – ulja na platnu akademskog slikara Lovre Plavca, te skulpture od kamena i drveta slobodnih umjetnika Milana Devića i Petra Plavca izložili su u prostorijama ljekarne na trgu dr. Franje Tuđmana.

U okviru Dana Alke i Velike Gospe u Galeriji Galiotović postavljene su foto izložbe Biljane Gaurina i Foto video udruge Sinj, a izložba maketa brodova Stanka Marasovića može se pogledati u kući Tripalo.

Sport

Na 17. turniru na male branke „Sinj 2010.“ jučer je odigrano 5 utakmica:
Sutina–Bagra  8:3
Pizzeria fantasia–Sinjski uncuti  3:1
Torcida Grab–B53 2:3
C.b. Most–Torcida Otok 4:6
Dicmo – Baška voda  3:2
Danas se sastaju: Pelinovac – B53, Brnaze – Sutina, Fast food Servantes – Suhač commerce, Best – Dicmo.

U tijeku je i memorijalni malonogometni turnir u Dicmu „Ante Tonći Brkić“. Donosimo rezultate jučer odigranih utakmica: X-TEAM – Š.D. BISKO 1:2, MNK KAŠTELA –CCD 4:3, KLESARSTVO DICMO – C.B. KORTE 3:2, MALIGANI – BILI ANĐELI 1:2.
Danas se sastaju:  RESTORAN KAMEN – CISTA i OZZY – SKELA.

U organizaciji Mjesnog odbaora Gala, sutra, 13. kolovoza, će se u Gali održati memorijalni malonogometni turnir „Mate Munivrana“. U 20,00 sati na igralištu na Krenici sastaju se MNK Gala i Udruga navijača Dinama Cetinskog kraja. Prije toga, u 19,30 sati bit će polaganje vijenaca na galjskom groblju.

Boćari Sokola iz Dugopolja pobjednici su 4. boćarskog turnira „Dani Alke i velike Gospe Sinj 2010.“. Dugopoljci su u finalu pobijedili Otok 13:7, a u susretu za treće mjesto Potravlje je s 11:9 pobijedilo Trilj. Najbolji izbijač na turniru bio je Stipe Petričević Kerman iz Sokola, a najbolji valjač bio je Josip Bajan iz Kijeva. Na turniru je sudjelovalo 11 ekipa.

"Opsada Sinja – bitka na Gradu"

U organizaciji sinjske Turističke zajednice, danas,12. kolovoza, će u Sinju biti upriličen scenski prikaz opsade Sinja, u režiji  Rade Perkovića. "Opsada Sinja – bitka na Gradu" održava se u spomen na slavnu pobjedu Sinjana i Cetinjana 1715. godine nad premoćnom osmanlijskom vojskom koja se dogodila uoči blagdana Velike Gospe. Fra Pavla Vučkovića, koji je doveo Hrvate iz Rame u Sinj i pod čijim je vodstvom Sinj obranjen od Turaka, glumi fra Gabrijel Hrvatin Jurišić.

U predstavi će sudjelovati još 70-tak glumaca, članova „Sinjskog pučkog kazališta“, kulturno – umjetničkih društava, Sinjske mažoretkinje, četiri člana Hrvatske gorske službe spašavanja, kočijaš i jahači. 

Predstava će početi u 20,30 sati na sinjskoj Pijaci, od kuda će se glumci i gledatelji uputiti na gradsku tvrđavu

Najljepšu okućnicu na području Grada Sinja ima Ante Žigo iz Lučana

Najljepšu okućnicu na području Grada Sinja ima Ante Žigo iz Lučana. Druga najljepša okućnica je Maria Romca iz Glavica, a treća Dušanke Marić Drvoličanin iz Karakašice.
Najljepši balokon imaju Pava Eljuga i Mirjana Despotović.
Dodjela nagrada bit će za dva tjedna.
Na natječaj za izbor najljepše okućnice prijavilo se 14 kandidata, koje je prijepodne obišao tročlani žiri, u sastavu predstavnik Turističke zajednice Josip Richter, "Vodvoda i čistoće" Ćiro Poljak i Hit radija Marija Maroš.

Info pult u Galeriji Sikirica

Zbog sve većeg broja turista koji dolaze u Sinj, ovo je ljeto u našem gradu prvi put postavljen turistički info pult koji je smješten u Galeriji Sikirica. Sve informacije o ponudi Sinja, osobito o kulturnim znamenitostima, mogu se dobiti od turističkog vodiča.

Stanje na cestama

Na važnijim cestama promet je umjereno gust i teče bez zastoja.

Tijekom dana mogući su zastoji ili vožnja u koloni duž jadranske obale, na prilazima turističkih središta, na cestama u Istri, i na dionicama na kojima su u tijeku radovi.
IZVOR: HAK