Petak, 12.08.2005.

DAN GRADA SINJA

U subotu 13. kolovoza Sinjani će obilježiti Dana Grada Sinja uz svečanu sjednicu Gradskog vijeća. Svečanost obilježavanja blagdana Grada bit će u hotelu Alkar s početkom u 11 sati.

Gradonačelnik Nikola Tomašević najavljuje spremnost proslave dana Grada, a prije toga i polaganje vijenca na spomen obilježje ispred gradske uprave.

Potvrdjuje mogućnost dolaska i potpredsjednice Sabora Djurdje Adlešić i drugih gostiju županije i gradova i općina Cetinskog kraja.

BLAGDAN čUDOTVORNE GOSPE SINJSKE

U danima pred blagdan Velike Gospe hodočaste vjernici iz župa Cetinskog kraja i šire. Jutarnje mise bile su za hodočasnike s područja čitluka i Jasenskog kao i za vjernike Bitelića, Zasioka, Vučipolja, čaporica, Strmendolca i Okruga sa čiova .

Ističemo kako Radio Sinj svaki dan od 18 sati i 30 minuta direktno prenosi devetnicu Gospi sinjskoj. Kroz devetnicu propovjeda fra Gabrijel Mioč.

OBAVIJEST IZ POLICIJSKE UPRAVE SPLITSKO-DALMATINSKE

Uoči blagdana Velike Gospe tisuće hodočasnika će i ove godine tradicionalno 14. i 15. kolovoza hodočastiti prema Sinju, gdje će se 15. kolovoza održati središnja vjerska svečanost. Stoga iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske obavještavaju hodočasnike o zabrani kretanja pojedinim dionicama.

Prema prosudbi i iskustvima najveći broj hodočasnika očekuje se s područja Split, Solina i Kaštela, a kretat će se starom cestom Solin-Klis i cestom Klis -Sinj te s područja Omiša, Imotskog i zapadne Hercegovine koji će se kretati cestom Imotski-Cista Provo -Trilj-Brnaze.

Poradi sigurnosti hodočasnika i neometanog odvijanja prometa iz Policijske uprave informiraju hodočasnike o zabrani kretanja brzom cestom D1 Solin-Klis i A1 Vrpolje -Dugopolje, ukazujemo na obavezu kretanja uz lijevi rub kolnika, u kolonama, te preporučujemo odjeću svijetlih boja i nošenje baterijskih svjetiljki zbog bolje uočljiivosti. Hodočasnici s područja Splita, Solina i Kaštela usmjeravat će se isključivo na staru cestu Solin-Klis.

Iz policijske uprave obavještavaju i vozače o zabrani prometovanja starom cestom Klis-Solin dana 14.08. od 20 sati dok bude postojala potreba, osim za vozače koji stanuju uz cestu žC 6253. Upućujemo na prometovanje cestom D1 brza cesta Solin-Klis uz oprez i poštivanje uputa prometne policije.

Iz Policijske uprave vozačima preporučuju oprez pri vožnji cestama D60 Brnaze-Trilj -Cisata Provo -Imotski, potom D-62 Dugopolje-Bisko-Blato na Cetini, D-39 šestanovac-Cista Provo, žC6148 Bisko-Trilj, te ostalim prometnicama na širem području Sinja.

Na sam Blagdan Velike Gospe 15. kolovoza upućujemo vozače na povećani oprez na svim prometnicama Policijske uprave Splitsko-dalmatinske posebno na cesti Sinj-Klis -Solin, cesti Brnaze -Trilj -Cista provo -Imotski te na ostalim cestama na širem području Sinja i Imotskog. Takodjer iz Policijske uprave mole vozače da izbjegavaju prometovanje cestom D1 kroz grad Sinj.

AKCIJE DARIVANJA KRVI U SINJU I HRVACAMA

Jučerašnjom akcijom darivanja krvi u Gradskom društvu Crvenog Križa Sinj prikupljeno je 14 doza krvi. Ne baš uspješna akcija ipak će dobro doći transfuzijskom odjelu Kliničke bolnice Split zboga kronične nestašice krvi.

Sljedeću akciju Sinjski Crveni križ najavljuje u suradnji s DDK Hrvace 19. ovog mjeseca u restoranu Vreba Hrvace.

OBAVIJEST IZ ODJELA ZA KOMUNALNE DJELTNOSTI GRADA SINJA

Upravni odjel za komunalne djelatnosti grada Sinja obavještava da su zbog velikog priliva hodočasnika te pojačanih gužvi na prometnicama i ulicama grada Sinja tijekom nadolazećeg vikenda osigurana alternativna parkirna mjesta za vozila na lokacijama Pazar, bivše Junakovo igralište, vojarna Ivaniša Nelipića (kod benzinske postaje) te dvorište Franjevačke klasične gimnazije u ulici Alkarsko trkalište .

Parking na navedenim mjestima tijekom subote, nedjelje i ponedjeljka biti će besplatan te se mole građani da koriste navedene lokacije za parkiranje vozila a u cilju smanjivanja i sprečavanja prometnog kolapsa i gužvi u užoj jezgri grada tj, ulicama Vrlička, Glavička, Brnaška i Petrovac.

"DANI ALKE I VELIKE GOSPE"

U Galeriji Galiotović trenutačno je otvorena izložba slika akademskog slikara Mirka Stojića koja se može pogledati od 9-13 i od 17 do 21 sat.

U organizaciji Moto kluba "Street runners" započela su na sinjskom hipodromu trodnevna druženja motociklista. Organizartori najavljuju nastupe atraktivnih glazbenih skupina kao i tradicionalne moto igre.

VRIJEME

Prevladava oblačno vrijeme, mogućnost lokalnih pljuskova i grmljavine. Dnevna temperatura zraka kretat će se između 17-25 stupnjeva Celzijevih.