Utorak, 12.07.2005.

BURNA SJEDNICA GRADSKOG VIJEćA GRADA SINJA

Na drugoj sjednici Gradskog vijeća raspravljalo se o 18 točaka dnevnog reda. Sjednica je počela burno - već po prvoj točki dnevnog reda na kojoj se raspravljalo o izmjenama i dopunama Statuta grada Sinja na kojoj je vladajuća koalicija predložila izmjenu članaka 53 i 54 , statuta kojim je regulirano pitanje zamjenika gradonačelnika te se vijećnicima predložilo da gradonačelnik ima dva zamjenika koji će dužnost obavljati volonterski.

Po ovoj točki dosta se raspravljalo, zastupnici HDZ-a i zastupnik HKDU-a nisu podržali zahtjev za drugim dogradonačelničkim mjestom. Vijećnik HDZ-a Mate Jukić komentirao je kako je logično da gradonačelnik mora donijeti tu odluku kako bi zadovoljio stranačke apetite. Dok je Velibor Milošević istaknuo kako se ne radi o kozmetičkim promjenama kako tvrdi HDZ-e, nego o efikasnijem radu koji će dati bolje rezultate.

Oporbeni vijećnici HDZ-a i HKDU nezadovoljni prijedlozima Gradskog vijeća o razrješenju dužnosti članova u nadzornim odborima Gospodarske zone Kukuzovac kao i Nadzornog odbora "Kamičak" Sinj, društva za upravljanje parkiralištima te imenovanjem novih članova za predstavnike u skupštini Radio Sinja, Autoprijevoza, Vodovoda i čistoće, odlučili su napustiti sjednicu.

Miše Varenina u svojoj izjavi za radio Sinj istaknuo je kako se ne radi o revanšizmu nego o logičnim potezima nove vlasti.

Iako je izvješće o obavljenoj reviziji za prošlu godinu prihvaćeno,zamjerki je ipak bilo. Vijećnica SDP-a Nataša Poparić kazala je kako nije moguće da Revizija grada s ovakvim proračunom potraje manje od 20 dana, te da izvješće ne može biti sastavljeno na dva lista papira.

S obzirom na skorašnji početak kulturnog programa Dani Alke i Velike Gospe gradsko vijeće donijelo je odluku o izboru predsjednika, zamjenika predsjednika i članova Odbora za spomenuti program. Tako će dužnost predsjednika obavljati Miše Varenina koji, dok je njegovim zamjenikom imenovan Damir Tomašević.

VRIJEME

Za sutra sinoptičari najavljuju promjenjivo oblačno vrijeme sa povremenim pljuskovima i grmljavinom.Dnevna temperatura zraka do 29 stupnjeva Celzijevih.

SJEDNICA GRADSKOG VIJEćA GRADA SINJA

Gradsko vijeće Grada Sinja za 10 sati sazvalo je 2.sjednicu Gradskog vijeća na kojoj će se razmatrati dnevni red od čak 18 točaka. Prva točka odnosi se na Prijedlog izmjena i dopuna Statuta Grada Sinja kojom se Gradskom vijeću predlaže da u skladu s člankom 105, Statuta grada Sinja odluči pristupiti izmjenama i dopunama Statuta Grada Sinja, utvrdi Nacrt izmjena i isti stavi na javnu raspravu.

Predloženim izmjenama i dopunama Statuta mijenjaju se članci 53. I 54. Statuta kojim je regulirano pitanje zamjenika gradonačelnika te se predlaže da gradonačelnik ima dva zamjenika koji će dužnost obavljati volonterski. Time bi se postigla veća efikasnost u izvršavanju onih poslova koje gradonačelnik u obavljanju poslova iz samoupravnog djelokruga Grada povjeri izabranim zamjenicima.

Stav Odbora za Statut i poslovnik Gradskog vijeća Grada Sinja je da dosadašnji način rada unutra Gradske uprave, a koji se odnosi na zaduženja zamjenika nije učinkovit, naročito imajući u vidu gospodarske, socijalne i ostale probleme koji se, ističu, nisu rješavali na zadovoljavajući način.

Na sjednici vijećnici će raspravljati o Prijedlogu odluke o radnim tijelima Gradskog vijeća Grada Sinja, podnijet će se i izvješće o obavljenoj Reviziji Proračuna Grada Sinja za 2004 kao i izvješće o godišnjem obračunu Proračuna Grada Sinja za 2004.

S obzirom na skorašnji početak kulturnog programa Dani Alke i Velike Gospe donijet će se rješenje o izboru predsjednika, zamjenika predsjednika i članova Odbora za spomenuti program.

U Nadzornim odborima važnih institucija također doći do promjena. Radi se o imenima koji tu funkciju neće obavljati nakon službene potvrde i izglasavanja na Gradskom vijeću. Tako će kao prijedlog gradskom vijeću ići razrješenje članova Nadzornog odbora Gospodarske zone Kukuzovac kao i članova Nadzornog odbora Kamička Sinj, društva za upravljanje parkiralištima Sinj.

što se tiče predstavnika Grada Sinja u Gospodarsku zonu Kukuzovac, Skupštinu Radio Sinja, Skupštinu Trgovačkog društva Autoprijevoz i Vodovoda i čistoče na ta mjesta Gradsko vijeće Grada Sinja imenovat će nove članove.

PRIPREME ZA 290. SINJSKU ALKU

Na alkarskom trkalištu jučer su održane prve probe za 290. alkarska nadmetanja. Pod vodstvom alajčauša Ivana Zorice na trkalištu su bila 23 kandidata od kojih će obnašatelj dužnosti akarskog vojvode Ivan čikara izabrati 17 alkara kopljanika.

Sinjska Alka kao tradiocionalna viteška igra pronaći će svoje mjesto u obliku fotografije u eminentnom časopisu "National Geograpfic" u mjesecu kolovozu. Naime, jučer je ekipa tog časopisa snimila 8 kvalitetnih fotografija alkara koji su za tu prigodu bili obučeni u svečane alkarske odore.

PRIJAMNI ISPITI ZA FAKULTETE

Na sveučilištu u Splitu počeli su prijamni ispiti za akademsku godinu 2005/2006 koji će trajati do 15. srpnja, i to po posebnom rasporedu za svaki pojedini studij.

Podsjećamo da je ove godine na Splitskom sveučilištu moguć upis 3 635 studenata na nekom od sveučilišnih studija te 2 130 studenata na stručnim studijima. Dodajmo kako na sam razredbeni ispit studenti moraju ponijeti osobnu iskaznicu ili putovnicu bez koje im neće biti dopušteno polaganje ispita.

Prema kalendaru prijava i upisa nakon prijamnih ispita, prvi upisni rok predviđen je od 18.do 22 srpnja. Za one koji ne se uspiju upisati na željeni fakultet ostaje pokušaj upisa na jesenskom roku od 31. kolovoza do 2. rujna.

Ove godine upisuje se prva generacija studenata koja će studirati u skaldu s Bolonjskim procesom, odnosno jedinstvenim europskim sustavom studiranja.

IZLET U OMIš ZA UMIROVLJENIKE

Udruga umirovljenika za svoje članove organizira jednodnevni izlet u Omiš i izletište Radmanove mlinice. Do sada je prijavljeno 70-ak članova iz cijele Cetinske krajine, a zaintetesirani se mogu prijaviti još danas. Polazak je predviđen u četvrtak 14.srpnja s Alkarskog trkališta u 7 sati.

BRAćA KINDID DRUGI I čETVRTI U NOćNOJ UTRCI U SUPERCROSU

Vozači motocross kluba Cetina iz Graba sudjelovali su na noćnoj utrci za prvenstvo Hrvatske i na otvorenom prvenstvu Hrvatske u suprercroosu u mjestu Rupa pokraj Rijeke gdje su ponovno ostvarili odlične rezultate.

U klasi 85 Ivan Kundid u obadvije vožnje zauzeo je drugo mjesto, dok je njegov brat Petar u klasi 65 zbog manjeg pada završio utrku na četvrtom mjestu. U poretku klubova osvojili su četvrto, a u poretku timova sponzora treće mjesto. Sljedeća utrka supercrosa očekuje ih 17. srpnja na stazi u Ribniku pokraj Karlovca.

VRIJEME

Promjenjivo vrijeme s povremenom kišom. Jutros u 8 sati u Sinju je izmjereno 15 stupnjeva Celzijevih.