Petak, 12.06.2009.

Sinj: Ladiniji za sve okrivljuju poreznike i traže obeštećenje od države

Predsjednik uprave i suvlasnik Dalmatinke nove Gianfranco Ladini u srijedu je izvijestio Krešimira Severa, predsjednika Nezavisnih hrvatskih sindikata, da je 4. lipnja uputio dopis ministru gospodarstva Damiru Polančecu sa zahtjevom za pomoć u razrješenju problema "koji su onemogućavali normalno funkcioniranje Dalmatinke nove d.d. u proteklom periodu".

U pismu koje je i u našem posjedu Gianfranco Ladini za sve probleme Dalmatinke nove okrivljuje splitski Područni ured Porezne uprave Ministarstva financija. Rješenjem toga ureda od 2. studenoga 2004. godine Dalmatinki novoj razrezana je porezna obveza u iznosu od 2.274.780,03 kune uvećana za 362.320,81 kunu zateznih kamata. Vlasnici Dalmatinke nove tvrdili su da je Porezna uprava nezakonito obračunala taj porez i nisu htjeli platiti radi čega je u pokušaju prisilne naplate u više navrata blokiran račun tvrtke.

Te su blokade, piše Ladini, onemogućavale Dalmatinku novu u normalnom odvijanju proizvodnog procesa i isplati plaća radnicima što je Nezavisni sindikat koristio za pokretanje štrajkova. Ladini posebno žali što je 13. lipnja prošle godine, "da bi se oslobodili problema koji su nastali otvaranjem stečajnog postupka, bio prinuđen potpisati sporazum sa sindikatima po kojem smo pristali isplatiti devet plaća radnicima cca 1.000.000 eura, a koje nismo bili u obvezi".

U nastavku pisma Polančecu Ladini ustraje da je rješenje splitskog Područnog ureda Porezne uprave nezakonito pa traži da im Ministarstvo financija vrati 2.842.954,12 kuna koje im je prisilno naplatilo te najavljuje zahtjev za obeštećenjem jer je, eto, Dalmatinka nova radi te greške poreznika pretrpjela velike štete.

Ladini, naime, traži od hrvatskog ministra gospodarstva da se "formira komisija od 3 vještaka - po jedan Porezne uprave Ministarstva financija i Dalmatinke nove, a treći neovisni - koji će utvrditi štete koje je imala Dalmatinka nova d.d., a nastale su kao posljedica blokade žiro računa od Porezne uprave Ministarstva financija".

U pismu ministru Polančecu, kojega je još dostavio predsjednicima Stipi Mesiću i dr. Ivi Sanaderu, ministru financija Ivanu šukeru, ambasadoru Republike Italije Alessandru Pignattiju, županu Anti Sanaderu, gradonačelniku Ivici Glavanu i drugima, Ladini ni jednom riječi ne spominje da tvornica ne radi gotovo godinu dana, da radnicima Dalmatinke nove duguje 9 dospjelih plaća, da je ukupni dug tvrtke preko 10 milijuna kuna, da je žiro-račun u neprekidnoj blokadi preko pola godine ..., ali i dalje obećava pokretanje proizvodnje s preostalih 210 radnika iako u Sinju i ptice na grani znaju da je proizvodnja konca u Dalmatinci prošlo svršeno vrijeme.

Zahvaljujući prvenstveno talijanskim vlasnicima koji nisu ulagali u tehnološku obnovu tvornice, na što su se obvezali kupoprodajnim ugovorom, već su najnovije i najvrijednije strojeve koje su zatekli u tvornici u međuvremenu prodali.

Kada ih država za takvo ponašanje nije kaznila oduzimanjem tvornice bez ikakve naknade, što je bilo moguće zbog neispunjenja ugovornih obveza, Ladiniji sada očito imaju namjeru opet zagrabiti u državnu blagajnu, kako su to jednom već učinili.

Naime, na račun njihovih navodnih ulaganja u Hrvatsku industriju ravnog stakla u Lipiku i državnih garancija Matešine Vlade, u srpnju 2003. godine Račanova Vlada prihvatila je nagodbu da Ladinijevoj tvrtki La Distributrice iz Trsta isplati 9,5 milijuna švicarskih franaka.
IZVOR: SLOBODNA DALMACIJA

AKCIJE DARIVANJA KRVI

Gradsko društvo Crvenog križa Sinj organizator je dviju ovotjednih akcija darivanja krvi.
Danas do 13 trajala je akcija koja se održala u Hrvacama, u restoranu Vreba, a u Otoku će se održati sutra, 13. lipnja, od 8 do 12 sati u restoranu Džimbeg.

Na akcije su pozvane sve zdrave osobe od 18 do 65 godina života, kako bi se prikupilo što više doza krvi za potrebe Transfuzijskog odjela KBC-a Split.

"ISKUSTVO BLEIBURGA, SUVREMENA HRVATSKA I EUROPA"

Danas, 12. lipnja, će se u triljskoj kino dvorani održati tribina pod nazivom "Iskustvo Bleiburga, Suvremena Hrvatska i Europa". Na tribini će govoriti prof. dr. Josip Jurčević i Branko Lubina, a početak je u 19,30 sati.

BLAGDAN SVETOG ANTE

Sutra, 13. lipnja, će se diljem Dalmatinske zagore obilježiti svetkovina Svetog Ante. Tako će u svečarskom raspoloženju u Neoriću biti održana proslava uz prigodni kulturno umjetnički program. Organizator okupljanja 15-tak kudova iz Dalmacije i BiH je KUD Ban Neorić koje je osnovano prije godinu dana.

KINO DANAS

Na repertoaru sinjskog kina večeras u 20,45 sati igra film "Anđeli i demoni". U glavnoj ulozi igra Tom Hanks.

SPORT

Sutra će se, s početkom u 10,30 sati održati izvanredna skupština NK Glavice. Skupština će se održati u Gradskoj vijećnici, a povod sazivanja izvanredne skupštine je ostavke na dužnosti vodstva kluba.